Șase simboluri ascunse în „Cina cea de Taină” a lui da Vinci: Ce detalii au fost ignorate de majoritatea oamenilor?

Șase simboluri ascunse în „Cina cea de Taină” a lui da Vinci: Ce detalii au fost ignorate de majoritatea oamenilor?

Renumitul tablou „Cina cea de Taină” al lui Leonardo da Vinci, realizat în 1495, este una dintre cele mai iconice opere de artă din lume, dar un expert în istorie a dezvăluit recent șase simboluri ascunse în capodopera renascentistă, pe care mulți le-au trecut cu vederea.

Un blogger cunoscut sub numele de Culture Critic a explicat că pictura lui da Vinci prezintă detalii subtile care spun povestea trădării și a răstignirii lui Iisus, inclusiv faptul că Iuda este reprezentat ținând în mână plata în argint pe care a primit-o pentru a-l trăda pe Iisus. Aceasta este una dintre numeroasele teorii care, deși fascinante, nu au fost confirmate niciodată de da Vinci.

Simbolismul din spatele figurilor și obiectelor din pictură

Un alt detaliu interesant este Sfântul Petru, care apare ținând un cuțit, simbolizând încercarea sa de a-l elibera pe Iisus, conform Bibliei. De asemenea, figura misterioasă aflată în stânga lui Iisus a fost interpretată de unii ca fiind singura femeie la masă, posibil Maria Magdalena, deși mulți istorici cred că este de fapt cel mai tânăr dintre apostoli, Ioan, cunoscut pentru trăsăturile sale delicate.

Iuda, care l-a condamnat deja pe Iisus la moarte dezvăluind locația sa, este aruncat în umbră în timp ce ține unul dintre cei 30 de arginti pe care i-a primit drept plată pentru a-și trăda liderul

Iuda, care deja îl condamnase pe Iisus la moarte dezvăluind locația sa, este înfățișat în umbră, ținând una dintre cele 30 de monede de argint. Direct lângă mâna sa se observă un recipient de sare răsturnat, un detaliu despre care Culture Critic susține că simbolizează ruptura legământului său cu Dumnezeu. Această teorie a fost discutată anterior de cercetători, însă se știe că solnițele au fost inventate abia la sfârșitul anilor 1800.

Sfântul Petru ține în mână un cuțit care simbolizează încercarea lui de a-l salva pe Iisus, tăindu-i urechea preotului Malchus, în timp ce acesta îl aresta pe stăpânul și salvatorul lor, prevestind, de asemenea, eventuala moarte a lui Iuda.

Da Vinci a inclus și un alt detaliu semnificativ: postura lui Iisus, care se întinde pentru pâine și vin, formează un triunghi, simbolizând Sfânta Treime, o doctrină creștină care afirmă existența lui Dumnezeu în trei persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

Reprezentarea lui Da Vinci despre Hristos în timp ce întinde mâna după pâine și vin, își arată postura într-o formă triunghiulară, semnificând Sfânta Treime – o doctrină creștină care afirmă că Dumnezeu există ca trei oameni: Dumnezeu Tatăl, Iisus Fiul și Duhul Sfânt.

Interpretări și controverse recente

Sfântul Toma, aflat în stânga și în spatele lui Iisus, este înfățișat cu degetul ridicat în aer, ceea ce ar putea simboliza cererea sa ulterioară de a vedea dovada că Iisus a înviat din morți, o scenă bine cunoscută din Biblie. Unii speculează că această figură ar putea fi un autoportret al lui da Vinci, care era cunoscut pentru scepticismul său față de învierea lui Hristos.

Toma stă în stânga și în spatele lui Iisus cu degetul „ridicat în mod curios în aer”, ceea ce l-ar putea simboliza pe apostolul care cere ulterior dovada că Iisus a înviat din morți

Revelațiile despre simbolurile ascunse din „Cina cea de Taină” apar într-un context mai larg, în care o interpretare recentă a acestei scene la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din Paris 2024 a stârnit controverse. Scenele, care au inclus dansatori și interpreți drag, au fost interpretate de unii ca o referire la ultima cină a lui Iisus cu apostolii săi, deși regizorul Thomas Jolly a susținut că nu a fost o referință directă, ci mai degrabă o reprezentare a zeului grec Dionysos.

Există o figură misterioasă în stânga lui Iisus despre care unii au susținut că a fost singura femeie care s-a așezat la masă – dar unii cercetători istorici au sugerat că este cel mai tânăr discipol, Ioan, a cărui piele palidă și trăsături feminine i-au făcut pe oameni să creadă că e imaginea unei femei

Producătorii Jocurilor Olimpice au declarat pentru The Wrap că Jolly s-a inspirat într-adevăr din celebra pictură a lui da Vinci, dar nu a avut intenția de a ofensa vreo grupare religioasă.

„Multe alte lucrări de artă au făcut referință la această pictură, de la Andy Warhol până la ‘The Simpsons’,” au adăugat ei.

Astfel, „Cina cea de Taină” continuă să fascineze și să provoace discuții la peste 500 de ani de la crearea sa, păstrându-și misterul și simbolismul complex care îi conferă o aură de neegalat în istoria artei.

Please follow and like us:
Pin Share