Satul din România care arată la fel ca un labirint. De ce au fost construite drumurile așa

Satul din România care arată la fel ca un labirint. De ce au fost construite drumurile așa

Satul din România care arată la fel ca un labirint. Motivul pentru care drumurile au fost construite acest fel. Decizia a fost luată cu mai multe secole în urmă.

Satul din România care arată la fel ca un labirint. De ce drumurile au fost construite așa

În partea de nord a României, în județul Botoșani, există un sat foarte interesant, cu multe drumuri dificile și încâlcite. Este vorba despre satul Vatra, care arată exact ca un labirint.

Satul este unic și are o istorie foarte interesantă. De fapt, există un motiv bine întemeiat pentru care drumurile au fost construite în acest fel.

În trecut, satul Vatra era cunoscut sub numele de Bobeștii de Sus. Istoria acestui sat se întinde pe aproximativ șase secole. În Evul Mediu, în anul 1432, acest sat a fost invadat de tătari.

Aceștia au atacat atunci așezarea venind prin lunca Prutului, iar satul a fost jefuit, apoi distrus. Toate satele din zonă au fost, de asemenea, atacate.

“A fost o invazie în acea perioadă. Tătarii au venit pe lunca Prutului și au atacat toate satele din zonă. Bobeștii de Sus a fost lovit rău, luat pe nepregătite. Locul a fost jefuit cumplit”, a explicat profesorul Gheorghe Apătăchioaie, potrivit click.ro.

După ce tătarii s-au retras, supraviețuitorii au luat o decizie importantă. Aceștia au vrut să reconstruiască satul, dar într-un mod foarte ingenios, pentru a evita asemenea atacuri pe viitor.

Supraviețuitorii au conceput o rețea de drumuri foarte asemănătoare cu un labirint. În acest fel, orice invadator ar fi fost derutat atunci când ar fi ajuns acolo.

Construirea rețelei complexe de drumuri a fost realizată cu scop defensiv. În Vatra, ulițele cotesc brusc, apoi se întrepătrund într-un mod care face ca orientarea să fie foarte dificilă pentru cei care nu sunt din acest loc.

Strategia era una foarte eficientă pentru a ține departe atacurile călăreților de stepă, care nu puteau să mai facă viraje rapide. În același timp, se rătăceau destul de repede din cauza dispunerii drumurilor.

Câți locuitori mai are satul Vatra

În prezent, însă, acest sat, care se află la o altitudine medie de 164 de metri față de nivelul mării, este unul foarte liniștit. Vatra este situat la 63 de kilometri de municipiul Botoșani.

Este un sat amplasat pe un deal și în el locuiesc aproximativ 900 de persoane. Doar localnicii cunosc drumurile din sat, pentru restul fiind un adevărat labirint.

Localnicii se pot mândri cu această moștenire și cu faptul că strămoșii lor au fost atât de ingenioși încât să se protejeze de invadatori într-un asemenea mod.

Vatra este cel mai vechi sat de pe moșia Hudești. În urma invaziei tătarilor, localitatea a fost reconstruită și i s-a dat un alt nume. După aceea, au apărut și alte așezări pe părți din moșie, iar acestea au ajuns în stăpâniri diferite.