Scandal la nivel înalt, în UE. Cum a folosit FSB un eurodeputat pentru a interveni în politica europeană

Scandal la nivel înalt, în UE. Cum a folosit FSB un eurodeputat pentru a interveni în politica europeană

, Zhdanok nu numai că a contribuit la răspândirea dezinformării, folosind podiumul Parlamentului European, ci și a „scurtat” către FSB toate informațiile pe care le-a putut obține folosind statutul său de deputat european. Rapoartele ei către Serviciul cinci al FSB au jucat un rol în dispersarea violentă a Euromaidan în 2014 și, de exemplu, în presiunea Kremlinului asupra Republicii Moldova în timpul negocierilor cu UE. Documentele arată, de asemenea, participarea directă a FSB la organizarea finanțării pentru Zhdanok. Acum se confruntă cu un dosar penal în Letonia, dar și-a pregătit deja un „aerodrom alternativ” în Valdai.

„Ianukovici este pregătit pentru un scenariu puternic”

Pe 28 ianuarie 2014, la apogeul Euromaidanului, Parlamentul European a trimis o delegație la Kiev, ai cărei membri s-au întâlnit atât cu Ianukovici, cât și cu forțele de opoziție ucrainene. Tatiana Zhdanok, europarlamentar din Letonia, a fost unul dintre delegații trimiși la Kiev. Dar, spre deosebire de colegii ei, în urma călătoriei, ea a trimis un raport deloc Parlamentului European – ci curatorului ei de la Serviciul Cinci al FSB, Serghei Beltyukov. În raportul ei, ea rezumă: Maidan nu se va dizolva de la sine, iar Ianukovici nu are voința să-l împrăștie cu forță.

„Sergey, scuze pentru întârzierea răspunsului, dar am o presiune mare de timp din cauza acestei călătorii la Kiev care a fost strânsă înainte de sesiunea de la Strasbourg. Impresiile sunt contradictorii. Ianukovici este prea viclean pentru a fi dat seama în timpul unei conversații de o oră și jumătate. Dar senzația este că este pregătit pentru un scenariu de putere. Dovada indirectă este faptul că deputatul Kolesnichenko și-a luat urgent familia de la Kiev la Sevastopol (cu fiul său transferat la o școală din Sevastopol). Deși Vadim asigură că a făcut acest pas din cauza amenințărilor primite. Pe de altă parte, unii observatori sunt înclinați să creadă că Ianukovici va semna foarte curând un acord cu UE, după ce a primit bonusuri maxime din toate părțile. La întâlnirea cu noi de luni, a arătat destul de vesel, calm și încrezător. M-am gândit că ar fi trebuit să fie mai confuz. Era clar confortabil cu societatea noastră (7 persoane conduse de Spiegel), iar după propria sa introducere și scurtele noastre discursuri, s-a lansat într-o poveste de 45 de minute despre toate vicisitudinile legate de semnarea unui acord cu UE și UE. FMI. Ei bine, pe Maidan, unde ne-am plimbat târziu duminică seara, senzațiile sunt amestecate: un fel de amestec de farsă, dramă, groază și comedie (cu preponderență a celei de-a treia componente din această listă). Acest lucru nu va dispărea atât de ușor. T.J.”

În aceeași zi, Beltyukov a răspuns succint: „Mulțumesc!!!”Pe 20 februarie, două săptămâni mai târziu, FSB și-a trimis propria delegație la Kiev, condusă de șeful Serviciului Cinci al FSB, Serghei Beseda. În aceeași zi, lunetiștii poliției au început să tragă pentru a ucide în protestatari, ucigând zeci de oameni. Cu toate acestea, folosirea forței nu a ajutat, iar Ianukovici a trebuit să fugă în Rusia.

Și pe 2 mai 2014, la Odesa au avut loc confruntări între „activiști anti-Maidan” organizați de Kremlin și activiști pro-ucraineni. „Antimaidanoviții” au atacat activiștii și au împușcat pe unul dintre ei, după care activiștii înfuriați i-au pus pe fugă pe provocatori și s-au refugiat în Casa Sindicatelor din Odesa. Petrecerile au început să se arunce cu cocktailuri Molotov unul în celălalt și a izbucnit un incendiu. Activiștii au ajutat oamenii să scape din clădirea incendiată, dar peste 40 de persoane au murit. Propaganda de la Kremlin a ales acest incident pentru a declara „genocidul rusesc” și a început să folosească toate resursele pentru a răspândi versiunea lor asupra evenimentelor. Zhdanok a fost și el implicat.

În iunie, Beltyukov îi cere să organizeze o expoziție de fotografii dedicată evenimentelor de la Casa Sindicatelor. Zhdanok se pune cu zel la treabă și organizează o serie întreagă de evenimente dedicate acestor evenimente, inclusiv în interiorul zidurilor Parlamentului European.

Au fost și întâlniri personale – de exemplu, la Moscova, la Shokoladnitsa de pe Lubyanka. Ajuns la Moscova, Zhdanok nu numai că s-a întâlnit cu un curator de la FSB, dar a apărut și în talk-show-uri de propagandă, cum ar fi emisiunea lui Solovyov. Beltyukov a scris că i-a făcut plăcere să urmărească spectacolele ei la televizor și i-a mulțumit cu cuvinte despre cât de important este astăzi.

Bani de la Moscova

Eforturile lui Zhdanok au fost foarte apreciate. La sfârșitul anului 2014, Serghei Beltyukov (în scrisorile sale semnează ca Serghei Krasin) îi scrie: „Tatyana Arkadyevna! Poate că D.G vă va contacta în viitorul apropiat. La prima vedere, ideea pare interesantă.”

Zhdanok răspunde: „Sergey, mulțumesc pentru cuvintele amabile, care sunt întotdeauna plăcute de primit. M-a sunat D.G, sper să ne întâlnim cu prietenul comun la Riga. T.J.”

„D. G.” – acesta este un angajat al Direcției FSB din Sankt Petersburg Dmitry Gladey, cu care Zhdanok a comunicat încă din vremea URSS. Ea a declarat că aceasta a fost doar o veche cunoștință a ei din perioada studenției, dar în corespondență ea comunică cu el pe nume și pe un ton de afaceri, iar „vechea cunoștință” discută cu ea singurele probleme de muncă și, printre alte lucruri, aranjează finanțarea pentru ea

Până atunci, Zhdanok primise bani ruși de mulți ani: în corespondența ei se poate găsi, de exemplu, o discuție despre o grant pentru organizarea unui forum la Bruxelles în 2008, unde Zhdanok a vorbit din pozițiile ruse pe tema rusului. – Războiul din Georgia. Ea a negociat grantul cu propagandistul și directorul de programe europene al lumii ruse, Alexei Gromyko, nepotul celebrului ministru de externe sovietic Andrei Gromyko, supranumit „Dl. Gromyko Jr. a făcut o carieră rapidă în 2014, poziția sa „corectă” în problema ucraineană l-a ajutat să obțină mai întâi funcția de șef al Institutului Europei al Academiei Ruse de Științe, apoi să intre în consiliul științific al Rusiei; Consiliu de Securitate. (Adevărat, după invazia la scară largă, Gromyko, împreună cu un număr de oameni de știință ruși, au semnat o scrisoare prin care exprimă „îngrijorare” și solicită un „încetare a focului”, după care Gromyko a fost îndepărtat din Consiliul de Securitate.)

De asemenea, judecând după corespondență, Zhdanok a primit în mod regulat finanțare de la Fondul rus de sprijin și protecție a drepturilor compatrioților care trăiesc în străinătate. Așa îl învață pe prietenul ei, un politician din partidul pro-Kremlin ZaPCHEL Vladimir Buzaev, care a depus o cerere la acest fond:

„Vladimir, forma scrisorii este complet inacceptabilă. Dacă aș fi scris astfel de cereri (și nimeni altcineva nu le-a scris în afară de mine și Leni Reichman), atunci nu aș fi primit niciodată nicio finanțare. Trebuie să faci o scrisoare scurtă fără ultimatumuri și cu un buget realist (nu mai mult de 20 de mii de euro). T.J.”

Asistent de la Kremlin

Moscova l-a ajutat pe Zhdanok nu numai cu bani, ci și cu oamenii. Același grup de oameni care au supravegheat campania de dezinformare despre evenimentele de la Odesa din 2 mai și au comunicat cu Zhdanok prin e-mailul grupului group2may@gmail.com discută cu ea numirea unui nou asistent. Cineva pe nume Dmitry (cel mai probabil același agent FSB Dmitry Gladei) îl confruntă pe Zhdanok cu faptul că va avea acum o nouă asistentă – Yulia Satirova, o studentă din Odesa. Zhdanok aranjează cu ascultare ca Satirova să se alăture personalului său. Ea a lucrat în Parlamentul European până în 2019, nu numai pentru Zdanok, ci și pentru alți doi politicieni: Miroslav Mitrofanov, parlamentar leton și membru al Uniunii Ruse din Letonia, și Jiri Maštalki, europarlamentar comunist din Cehia.

Satirova nu este singura pentru care Zhdanok și-a găsit un loc de muncă în Parlamentul European. De asemenea, a reușit să-l aducă pe fostul ei aliat Yuri Sokolovsky în grupul parlamentar Verzilor/Alianța Liberă Europeană. Încă lucrează acolo ca consilier.

Agent provocator

Nu numai în Ucraina, Zhdanok a devenit un informator util pentru Kremlin. Ea este, desigur, deosebit de activă în raportarea către FSB cu privire la starea de lucruri din Letonia, unde ea însăși activează în activități politice, pe care le-a coordonat cu Moscova. De exemplu, în timpul provocărilor organizate în timpul „procesiunii legionarilor”, când un grup de veterani în vârstă SS a depus flori la monument, Zhdanok trebuia să prezinte acest fenomen ca dovadă a popularității nazismului în Letonia. Oameni îmbrăcați în uniforme de închisoare și cu stelele lui David la piept au stat în calea procesiunii, poliția a început să-i împingă înapoi pentru a evita o coliziune, iar imaginea strălucitoare a fost menită ulterior să demonstreze opresiunea „antifasciștilor”. ” de statul leton.

FSB nu numai că știa din timp despre provocare, dar l-a avertizat și pe Zhdanok că va fi nevoie de un raport: „Aștept clarificările promise pentru articolul din 16 martie – textul declarației dumneavoastră, reacția deputaților, consecințe.” După eveniment, Zhdanok trimite fotografii însoțite de următorul text:

„Îi trimit un text și o fotografie. Textul scurt inițial care explica fotografia a fost trimis pe 16 martie deputaților fracțiunii mele Verzi (53 de persoane). Textul mai detaliat transmis a fost transmis pe 17 martie acelorași „verzi” și, de asemenea, membrilor intergrupului pe probleme minorităților (42 dep.). Reacția deputaților va fi monitorizată pe deplin săptămâna viitoare, deoarece aceasta va fi săptămâna ședințelor fracțiunilor, iar acum săptămâna comisiilor. Astăzi, la o întâlnire a unui grup de deputați din fracțiunea Verzilor care lucrează la Comisia pentru Libertăți Civile (5 deputați), șefa grupului, Kathalijne Buitenweig, mi-a cerut să vorbesc despre cum au evoluat evenimentele în continuare.”

De asemenea, Zhdanok i-a transmis lui Gladay o declarație pe care a trimis-o colegilor săi din Parlamentul European. În ea, europarlamentarul își exprimă indignarea față de „violența folosită de poliție împotriva manifestanților antifasciști”.

Este curios că douăzeci de ani mai târziu Kremlinul continuă încă provocările și dezinformarea în Europa cu Stelele lui David – deși acum nu în Letonia, ci în Franța. Provocatori angajați pictează Stele lui David și graffiti antisemite la Paris, după care fotografii cu aceste acțiuni sunt distribuite online prin intermediul rețelei de troli a Kremlinului, ca dovadă a ascensiunii antisemitismului în Franța.

Ochiul Suveranului

Pe lângă Letonia și Ucraina, Zhdanok este interesat activ de țările est-europene care cooperează cu UE în cadrul Parteneriatului Estic, iar în calitate de europarlamentar, în cadrul delegațiilor, vizitează aceste țări sau se întâlnește cu reprezentanții acestora la Bruxelles. Ea raportează disciplinat FSB despre aceste întâlniri și rezultatele lor.

De exemplu, în vara anului 2010, Zhdanok ia trimis lui Gladay un program pentru vizita deputaților din potențiale țări din Parteneriatul Estic la Bruxelles. Mai târziu, ea a raportat care țări participante au fost (și nu au fost) în favoarea includerii aliatului Rusiei, Belarus, în proiect:

„M-am uitat la notițele mele. Pozițiile participanților sunt următoarele: Georgia, Armenia și Azerbaidjan sunt ferm în favoarea participării depline a Belarusului, iar Ucraina și Moldova sunt gata să fie de acord cu propunerile de „compromis” ale Parlamentului European 5+5 sau 10+10. . Dar pe toți par să nu le deranjeze să înceapă munca fără Belarus, iar prima întâlnire a delegațiilor complete (60 de persoane din PE și 10 persoane din fiecare parlament) ar trebui să aibă loc în septembrie. T.J.”

Câteva luni mai târziu, ea a trimis Gladea din Moldova un raport similar. Și în 2012, Zhdanok a călătorit în Azerbaidjan. Înainte de astfel de vizite, deputații primesc dosare groase care conțin analize ale economiei și politicii țării gazdă, CV-uri ale înalților oficiali, informații despre sprijinul din partea fondurilor internaționale și briefing-uri despre probleme cheie precum suprimarea mișcărilor de protest. Zhdanok a transmis lui Gladay raportul de aproape 70 de pagini. Aceste documente nu erau confidențiale, dar erau destinate doar delegațiilor Parlamentului European, și nu publicului larg – și cu siguranță nu informațiilor ruse.

La Vilnius, în noiembrie 2013, UE plănuia să semneze acorduri de cooperare cu mai multe țări din Parteneriatul estic, iar Rusia creștea presiunea. Importul de vin din Moldova și ciocolată din Ucraina a fost interzis. De asemenea, Moscova a amenințat că va întrerupe aprovizionarea cu gaze, o măsură foarte serioasă având în vedere iarna care se apropie. Membrii Parlamentului European reuniți în Lituania au decis să adopte o rezoluție prin care condamnă tactica de presiune a Rusiei. Zhdanok a trimis această rezoluție și supervizorului ei FSB.

Ea și-a pregătit atât proiectul de rezoluție din partea Partidului Verzilor, cât și textul discursului său. În ea, ea a recunoscut că Rusia exercită presiuni, dar a subliniat că UE ar avea standarde duble: Moldova nu va mai putea exporta vin în Rusia, dar UE nu oferă o piață alternativă. Ea a citat ca exemplu Letonia, spunând că a aderat la UE, dar „căsătoria a fost inegală”. În esență, Zhdanok a reinterpretat pentru Moldova mesajul pe care Kremlinul îl răspândește în statele baltice de ani de zile: UE te tratează nedrept, iar dacă rămâi cu Rusia, țara ta va fi mai bine.

„Sunt șocată”, a spus fostul europarlamentar german Rebecca Harms, care conducea apoi grupul Zhdanok din Parlamentul European, după ce a aflat despre aceste e-mailuri. „Devine clar că nu numai că avea o „opinie diferită” cu privire la problemele legate de Rusia, dar era într-adevăr o informatoare. Regret foarte mult că nu am fost suficient de puternic pentru a organiza o majoritate pentru a o expulza din grupul Verzilor.”

Micul asistent al Kremlinului

Zhdanok nu numai că a raportat evenimentele către FSB, ci a dat și sfaturi serviciilor de informații ruse despre cum să se amestece mai eficient în afacerile politice europene.

Într-un e-mail din 1 octombrie 2009, Zhdanok i-a trimis lui Gladay „o analiză a erorilor în activitatea unor structuri care afectează imaginea Rusiei în străinătate”. Ea a subliniat că diplomații ruși din străinătate erau prost pregătiți pentru a lucra cu mass-media și erau ușor „depășiți” de colegii din statele baltice și din Georgia, care erau „tineri, dinamici, pregătiți în Occident și vorbeau fluent limbi străine”.

Zhdanok a remarcat că această dinamică a fost vizibilă în mod clar în timpul episodului „Soldatul de bronz” din Estonia din 2007, când Tallinn a mutat un monument sovietic al celui de-al Doilea Război Mondial dintr-o intersecție aglomerată a orașului într-un cimitir militar. Transferul a fost întâmpinat cu revolte provocate de autoritățile ruse și cu un atac cibernetic al hackerilor de la GRU. Un alt exemplu citat de Zhdanok se referă la războiul ruso-georgian din 2008, în care eforturile diplomatice ale Moscovei nu au fost suficiente pentru a convinge lumea că Rusia nu a fost agresorul.

În analiza sa, Zhdanok i-a criticat și pe oficialii ruși care tratează călătoriile în străinătate ca pe niște aventuri turistice, menționând că trimișii de la Moscova compensează prea des lipsa argumentelor convingătoare printr-o „atitudine arogantă”, pe care ea a rezumat-o astfel: „Rusia are gaz și petrol. , așa că ar trebui să ne respecți.”

Zhdanok avea ambiții destul de serioase: ea a încercat să facă lobby pentru crearea, pe baza Forumului său european rusesc (ERF), a unui întreg departament guvernamental care să folosească diaspora rusă pentru a promova interesele statului în străinătate. Timp de mulți ani, ERF a fost cel mai important eveniment al lui Zdanok la Bruxelles. Ea a rezervat locul forumului în clădirea Parlamentului European cu aproape șase luni înainte și și-a asumat rolul de organizator șef, alături de ea fiind așezați oficiali ruși importanți. Printre fondatorii forumului s-au numărat reprezentanți ai primăriei Moscovei și ai Bisericii Ortodoxe Ruse, iar printre sponsori s-au numărat Ministerul de Externe al Rusiei și Fundația Russkiy Mir. Forumul, o serie de discuții și expoziții i-au oferit lui Jdanok un motiv pentru a aduce politicieni ruși și reprezentanți ai serviciilor de informații în Parlamentul European.

Acum, după ce ancheta a început, cariera europeană a lui Zhdanok se confruntă cu un sfârșit fără glorie. Ea nu va mai putea candida pentru Parlamentul European și, fără imunitate parlamentară, are toate motivele să se trezească implicată într-un dosar penal. Aparent așteptându-se la un astfel de rezultat, Zhdanok și-a renovat recent casa din Valdai.

SURSA