Schema de plafonare la energie, menținută până în 2025. Premierul Marcel Ciolacu: ”Populația și economia rămân protejate

Schema de plafonare la energie, menținută până în 2025. Premierul Marcel Ciolacu: ”Populația și economia rămân protejate

România a fost primul stat european care a luat decizia de a plafona prețurile la energie și gaze, măsură ce a fost propusă de PSD la momentul în care a intrat la guvernare alături de liberali. Creșterea prețurilor la energie e considerată una dintre principalele cauze ale inflației, în multe țări.

Instabilitate pe piața europeană de energie

Între timp, situația pe piața energiei e încă departe de a se fi stabilizat. De exemplu, în mai 2024, s-a înregistrat o creștere a prețurilor pe piața de achiziție pentru ziua următoare (PZU), ceea ce a determinat o scumpire masivă la prețul de tranzacționare.

Astfel, potrivit datelor furnizate de operatorul pieței OPCOM, prețul mediu PZU pentru luna mai 2024 a atins 406 lei/MWh, comparativ cu luna aprilie 2024, când prețul mediu era de 298 lei/MWh.

Așadar, avem o creștere de de 36%, în contextul în care luna mai nu este una cu un consum ridicat. Creșterea de preț vine pe un trend descendent din ultimele luni, semn că piața de energie încă nu s-a stabilizat.

Un alt factor de instabilitate îl reprezintă decuplarea pieței spot românești de rețelele din Ungaria. Practic, problemele apărute în rețeaua ungară au făcut ca energia ieftină, în special din surse regenerabile, să nu mai ajungă în România timp de mai multe zile. Asta a pus o presiune suplimentară asupra prețurilor locale, potrivit economica.net.

PSD își asumă măsura plafonării prețurilor la energie pentru încă un an

În acest context, social-democrații și-au manifestat intenția de a menține plafonarea prețurilor la energie, în ciuda unor voci din opoziție care au cerut să se renunțe la această măsură.

Intervenția Guvernului Ciolacu s-a materializat printr-o Ordonanță de Urgență adoptată, care menține schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică pentru încă un an.

Potrivit documentului, românii vor avea prețuri plafonate până în aprilie 2025, urmând ca apoi să se revină treptat la piața liberă, tranziție care va mai dura încă un an.

Marcel Ciolacu: ”Modificăm plafoanele în favoarea consumatorilor”

”Le-am promis românilor că menținem plafonarea prețurilor la energie și gaze până în primăvara lui 2025. Azi, facem un pas în plus și modificăm plafoanele în favoarea consumatorilor! Este normal să ținem cont de tendința de reducere a prețurilor la energie și gaze la nivel european.

Populația și economia rămân în continuare protejate! Și ne asigurăm, de asemenea, că revenirea la piața liberă se face etapizat, până în 2026, cu prețuri corecte pentru români”, a declarat Marcel Ciolacu, în aprilie.

Schema de plafonare propusă de PSD clasează România pe locul 4 la cel mai accesibil gaz și a cincea țară cu cea mai accesibilă energie electrică în Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană pe trimestrul 3 din 2023.

Prețurile de plafon au fost actualizate

Intrată în vigoare la 1 aprilie 2024, noua schemă de plafonare este în acord cu tendințele generale pe piața de energie electrică, aflate în scădere față de anii trecuți. Astfel, au existat situații în care prețurile au scăzut sub prețul de plafon, motiv pentru care Cabinetul Ciolacu a actualizat și plafoanele, astfel că românii să beneficieze de această tendință la nivel european.

Prelungirea pentru încă un an a schemei de plafonare asumată de PSD vine într-un moment critic pentru piața energetică din România și reprezintă un sprijin important atât pentru consumatorii casnici cât și pentru cei non-casnici.

Material susținut de Partidul Social Democrat. CMF: 21240002