Schimbări importante pregătite de ANAF. Ce se întâmplă cu taxele pe venitul încasat lunar din salariu în contul bancar

Schimbări importante pregătite de ANAF. Ce se întâmplă cu taxele pe venitul încasat lunar din salariu în contul bancar

Fiscul nu va mai putea lua din conturile bancare salariile lunare ale contribuabililor pentru a recupera datorii. În schimb, va colecta sumele restante direct de la angajator, eliminând astfel situațiile actuale în care ANAF preia mai mult de o treime sau jumătate din venituri, contrar limitelor legale.

Schimbări importante anunțate de ANAF

Regulile privind poprirea salariilor și pensiilor de către ANAF ar putea suferi modificări. Acum, un debitor poate avea popriri pe mai multe conturi bancare pentru aceeași datorie, rezultând într-o dublă reținere – atât de la angajator, cât și de la bancă, potrivit Observator.

Odată cu aprobarea noilor reglementări de către Guvern, ANAF va percepe sumele doar de la angajator. „Crește eficiența, fiind cu reținere la sursă. Practic se reține de către angajator acea sumă și se virează către FISC”, spune pentru Observator Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.

„În momentul de față suntem într-o procedură cel puțin abstractă. Începe o executare silită din partea unei bănci IFN recuperator de creanțe și ajungi să ai poprire și la contul bancar și la angajator și de acolo poprirea care ar trebui să fie 1/3 se dublează și până reușeșți să-ți deblochezi salariul prin multe adrese emise către executor sau angajator riști să fii într-o situație în care să nu mai ai ce să mănânci la finalul lunii pentru că îți ia angajatorul o treime, îți ia banca o treime și până se rezolva problema această banii sunt efectiv blocați”, spune Adrian Cuculis, avocat.

Regulile care se aplică în prezent

În această perioadă, cei cu datorii sunt somați să plătească în termen de două săptămâni, înainte ca ANAF să instituie poprirea pe conturi. „Pentru o suma mică ți se blochează absolut toate conturile indiferent cât ai în conturi”, menționează Daniel Zamfir, președintele Comisiei Economice.

Această măsură este benefică pentru persoanele cu datorii către stat. Salariile și pensiile lunare care intră în conturi nu vor mai fi afectate de ANAF, care va putea executa doar suma existentă în cont la momentul popriri, mai arată sursa citată.

„Ce a presupus ANAF? Că ce are deja în cont e peste nevoia de subzistență și practic funcționează poprirea în cazul respectiv. Se aplică pentru viitor acea poprire și salariatului i se lasă o parte din venit pentru cheltuielile subzistențe”, adaugă Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.

La sfârșitul lui 2023, peste 300.000 de cetățeni români aveau conturile poprite. Cea mai mare datorie înregistrată către stat se ridica la aproape 100 de milioane de euro. Între 2021-2023, popriri au fost impuse pentru datorii totale de 51 de miliarde de lei, însă ANAF a recuperat doar 7 miliarde de lei.

Please follow and like us:
Pin Share