Se dau 175 de euro de la stat. Ce condiții trebuie să respecte românii pentru a încasa aceste fonduri

Se dau 175 de euro de la stat. Ce condiții trebuie să respecte românii pentru a încasa aceste fonduri

Pentru o importantă categorie de cetățeni, mai exact pentru fermieri, se dau 175 de euro de la stat. Vorbim de o sumă care poate crește considerabil în funcție de numărul de hectare pe care îl au întreprinzătorii.

Bani de la stat pentru fermierii din România: 175 euro / ha. Condițiile necesare pentru a primi fonduri

Conform unei informări venită de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), începând de luni, 17 iunie 2024, potențialii beneficiari din țară trebuie să depună cererile de finanțare pentru accesarea schemei de ajutor de stat ”Silvo-mediu și climă”, sesiunea 1/2024.

Din datele oferite de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) reiese că cererile de finanțare trebuie să fie depuse la Centrele APIA , până la data de 13 septembrie 2024, ora 14:30.

Pentru a primi acești bani, fermierul român trebuie să depună o cerere de finanțare – conform Anexei 1 din Ghidul solicitantului. Cererea se depune online pe site-ul www.apia.org.ro, în aplicația electronică DR-07.

Aceasta se tipărește, se semnează și se depune/transmite împreună cu documentele aferente. În cazuri excepționale, cererea de finanțare se poate depune/transmite doar pe suport de hârtie împreună cu documentele aferente. Cererile semnate, scanate și transmise la APIA prin email/alt mijloc de telecomunicații trebuie semnate și în original de către solicitant până la finalizarea etapei de evaluare a cererilor de finanțare.

Cum se acordă banii

În acest an, alocarea financiară pentru sesiunea 1/2024 este de 75.850.112 euro. Regulamentul spune că sprijinul financiar de 175 euro / ha prin schema de ajutor de stat ”Silvo-mediu și climă” se acordă anual.

Vorbim de o sumă fixă pe unitatea de suprafaţă (hectar) acordată proprietarilor (inclusiv Unităților Administrativ Teritoriale) de păduri din Fondul Forestier Național, în baza unui angajament încheiat pentru o perioadă de 5 ani.

Ajutorul vizează compensarea pierderilor de venit şi a costurilor suplimentare suportate de beneficiar ca urmare a implementării unuia sau a celor două pachete ale schemei de ajutor de stat:

Pachetul 1: asigurarea de zone de liniște, pentru care valoarea plăților compensatorii acordate este 38 euro/an/ha pentru întreaga suprafață inclusă în angajament;
Pachetul 2: utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri, pentru care valoarea plății compensatorii acordate este 137 euro/an/ha pentru suprafaţa anuală pentru care se solicită sprijin în cadrul Pachetului 2 (Acest pachet poate fi accesat numai împreună cu Pachetul 1).

Foarte important! Suprafața minimă pentru accesarea sprijinului – 100 de hectare. Pentru cei care dețin suprafețe mai mari de 500 ha se aplică degresivitatea sprijinului financiar, astfel că nivelul plăților va fi ajustat.

Suprafața minimă pentru care se încheie un angajament pentru pachetul 1 este de 100 ha. Proprietarii de terenuri forestiere care dețin suprafețe mai mici pot primi și ei banii, dar doar dacă se asociază.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească fermierii pentru a fi eligibili

Pentru a se încadra în schema de ajutor de stat, fermierii români trebuie să îndeplinească mai multe cerințe. Iată-le mai jos:

să dețină amenajament silvic în vigoare pe toată suprafața din angajament,
să deţină contract de administrare sau prestări servicii silvice cu un ocol silvic autorizat pentru întreaga suprafață din angajament;
să participe în cadrul angajamentului cu toată suprafața de teren forestier deținută într-o unitate de producție și/sau protecție (conform amenajamentului silvic);
să delimiteze o zonă de liniște compactă de cel puțin 20% din totalul suprafeței pentru care se încheie un angajament, în cadrul căreia nu se vor efectua tăieri de masă lemnoasă pe întreaga perioadă a angajamentului, cu excepția situațiilor prevăzute în Ghidul solicitantului (Pe suprafața din afara zonei de liniște, beneficiarul are dreptul să efectueze lucrările prevăzute de amenajamentul silvic, avându-se în vedere ca pe perioada angajamentului să nu se intervină cu lucrări mai mult de o dată pe aceeaşi unitate amenajistică, cu excepția situațiilor prevăzute în Ghidul solicitantului);
să contracteze şi să efectueze lucrări de colectare a materialului lemnos folosind exclusiv atelaje la operațiile de adunat, scos și apropiat, până la platforma primară, pe suprafața parcursă cu rărituri care face obiectul angajamentului pentru pachetul 2;
să respecte normele privind condiționalitatea pe toate terenurile agricole aparținând exploatației agricole și pe toată perioada angajamentului, în cazul în care dețin și suprafețe agricole, notează Agrointel.