Se dau vouchere de 5000 de euro pentru românii care vor să-și pună pe case panouri fotovoltaice. Cei care dețin deja primesc dublu

Se dau vouchere de 5000 de euro pentru românii care vor să-și pună pe case panouri fotovoltaice. Cei care dețin deja primesc dublu

Românii vor primi vouchere în valoare de 5000 de euro pentru a-și cumpăra panouri fotovoltaice, potrivit noului program anunțat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Ce se întâmplă cu cei care au deja panouri?

Vouchere de 5000 de euro pentru românii care vor să-și pună pe case panouri fotovoltaice

Veste bună pentru cei care vor să-și monteze panouri fotovoltaice! Noul program lansat de MIPE prevede acordarea unui voucher de 5000 de euro pentru achiziționarea lor, dar și a bateriilor de stocare. Cei care dețin deja panouri pot primi o sumă dublă de la stat.

Banii sunt acordați prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), bugetul total fiind de peste 610 milioane de euro. Programul va fi organizat în două etape. Circa 122.000 de consumatori vor beneficia de acești bani de la stat.

Prima etapă este structurată, la rândul ei, în două componente. Pentru început, consumatorii vulnerabili vor putea solicita finanțare. Este vorba despre cei care nu au nici panouri fotovoltaice și nici baterii de stocare. Ei vor putea înainta cererile începând cu 24 octombrie.

A doua fază a primei etape se adresează celor care dețin panouri fotovoltaice, dar vor sisteme de stocare a energiei. Programul va începe de 24 octombrie și în cazul acestei categorii de persoane.

În cea de-a doua etapă se vor acoperi cererile populației generale, adică cele depuse de persoanele fizice care nu dețin nici panouri, nici baterii. Această etapă va debuta în primăvara anului viitor, urmând ca data exactă să fie anunțată ulterior.

Asociația Prosumatorilor: „Aceste panouri reprezintă o tehnologie învechită”

Pe de altă parte, Asociația Prosumatorilor din România susține că programul prezintă deficiențe. Persoanele vulnerabile vor avea de prezentat foarte multe documente, până la 24 octombrie, iar instalatorii spun că această fază este greu de realizat într-un timp atât de scurt.

În plus, cerințele pentru anumite tipuri de panouri și baterii ar fi învechite. „Aceste panouri reprezintă o tehnologie învechită, nu mai există fabrici în această lume care să producă panouri de 250 W putere, 300, 350. Panourile moderne, pe tehnologie modernă sunt de la 400, 450 W în sus.

Revin bateriile acceptate (pe bază de n.red.) plumb, acid. Adică o tehnologie veche, o tehnologie pe care nu am vrea să o vedem în casele românilor. Există litiu fier fostat, există litiu ion”, a transmis Dan Pîrșan, preşedintele Asociaţiei Prosumatorilor din România, potrivit TVR.

 

 

Please follow and like us:
Pin Share