Se introduce cartonașul roz în fotbal! La ce competiție de top îl vor putea arăta arbitrii

Se introduce cartonașul roz în fotbal! La ce competiție de top îl vor putea arăta arbitrii

Copa America va începe pe 20 iunie, iar finala se va juca pe 14 iulie. Favoritele, ca de fiecare ediție, sunt Brazilia și Argentina. Această ediție vine cu o noutate. Arbitrii vor putea scoate din buzunar un nou cartonaș.

Cartonașul roz va fi folosit în premieră la Copa America

Culoarea cartonașului este roz. El va fi folosit de centrali numai în cazul în care un jucător suferă un traumatism cranian și are nevoie de înlocuire. În acest caz, echipele vor putea efectua 6 modificări, iar arbitrul va scoate cartonașul roz, care are mai mult rol informativ.

”În plus față de cele cinci schimbări pe echipă autorizate de regulament, o potențială a șasea va fi adăugată pentru a avea grijă de sănătatea jucătorilor. Este vorba de o înlocuire suplimentară în cazul unei suspiciuni de traumatism cranian sau comotie cerebrală.

Pentru aceasta, arbitrul principal sau al patrulea oficial trebuie să fie informat și se va folosi un cartonaș roz”, au scris oficialii de la CONMEBOL într-un comunicat.

Ce se întâmplă dacă un fotbalist primește cartonașul roz?

Antrenorii au datoria de a anunța centralul întâlnirii sau arbitrul de rezervă în cazul în care un jucător a suferit o comotie severă și are nevoie de înlocuire. Atunci el va primi cartonașul roz, iar echipa sa poate efectua o schimbare suplimentară.

Fiecare echipă are dreptul la un singur astfel de cartonaș roz pe meci. În cazul în care încă un jucător este schimbat din cauza unei accidentări la cap, el va merge direct la vestiare sau la o unitate medicală, în funcție de gravitatea situației. În plus, doctorul care depistează accidentarea trebuie să trimită o evaluare a contuziei la comitetul medical CONMEBOL.

Câte tipuri de cartonașe au existat în fotbal?

Această schimbare de regulament are ca scop protejarea integrității fizice a jucătorilor și prevenirea unor accidentări grave, mai ales în zona capului. Cartonașul roz nu este primul care apare în fotbal, după cele roșii și galbene.

S-a vorbit mult lunile trecute despre posibila introducere în regulament a cartonașului albastru. În cazul în care un fotbalist ar fi comis un fault grosolan sau protestat des la deciziile de arbitraj, el ar fi primit acest avertisment și ar fi fost trimis pe bancă pentru 10 minute, asemănător eliminării de 2 minute din handbal. Momentan acest plan a căzut.

În trecut au existat mai multe tipuri de cartonașe. În Italia s-a folosit un cartonaș portocaliu care avea ca scop pedepsirea unui fault de intensitate medie și care trimitea de asemenea jucătorii pe bancă pentru câteva minute. În Spania și Portugalia s-au folosit cartonașe albe și verzi care recompensau fotbalistii pentru gesturile de fair-play.