Se micșorează stomacul dacă mâncăm mai puțin? Adevărat sau fals? Ce spun medicii

Se micșorează stomacul dacă mâncăm mai puțin? Adevărat sau fals? Ce spun medicii

Pentru început, procesul de digestie este mai complicat decât ne imaginăm și nu implică doar stomacul. După ce mâncarea îți intră în gură, este mestecată și înghițită, călătorește prin esofag către stomac, apoi în intestinul subțire, iar în cele din urmă prin intestinul gros sau colon, înainte de a fi excretata, spune pentru womenshealthmag.com medicul Janel Gordon, specializat în medicină de familie, obezitate și stil de viață.

În mod evident, stomacul este doar o parte a unui sistem complex. Prin urmare, îți poți micșora cu adevărat stomacul atunci când mănânci mai puțin? Iar dacă mănânci prea mult este posibil că stomacul să se lărgească?

Este posibil că stomacul să se micșoreze?

Nu, nu este posibil că stomacul să se micșoreze de la dimensiunea să naturală, declara medicul gastroenterolog Mayur Parepally. “Are capacitatea de a se întinde că un balon când mănânci sau bei – o caracteristică numită acomodare. Dar după ce stomacul își golește conținutul în intestinul subțire, revine la dimensiunea să obișnuită”, spune medicul. “Singură modalitate de a micșora permanent dimensiunea stomacului este prin operație precum bypass gastric”, adaugă specialistul.

Cu toate acestea, dacă nu mănânci că de obicei pentru o perioada de timp (că atunci când vrei să slăbeșți sau urmezi un post), stomacul nu ți se micșorează, dar nu va mai fi capabil să primească imediat la fel de multă mâncare că înainte, spune gastroenterologul Kyle Staller.

Acest fenomen explică de ce ai tendința de a te simți sătulă mai repede atunci când mănânci o masă mare după ce ai urmat o dietă. “Este la fel că în cazul mușchilor – vei putea face din în ce mai puțin dacă nu îi folosești”, adaugă expertul.

Legătură dintre dimensiunea stomacului și apetit

Adulții au în general aceeași dimensiune a stomacului, indiferent de rasă, sex sau formă corpului. Iar pentru majoritatea oamenilor, apetitul nu este reglat de dimensiunea stomacului, spune Dr. Parepally. În schimb, apetitul este reglat de neuroni și semnalele hormonale dintre stomac și creier, explică medicul.

“Când stomacul este gol sau nivelul de glucoză din sânge al unei persoane este scăzut, va stimula corpul să simtă foame. În mod similar, când ai mâncat o masă consistentă și stomacul tău s-a extins la capacitate maximă, va semnala organismului să simtă sațietate și să te oprești din mâncat. Stimularea nervoasă și eliberarea enzimelor în timpul procesului digestiv pot să declanșeze, de asemenea, senzația de sațietate”, declara specialistul.

Prin urmare, schimbări în dietă, precum mese mai mici, dar frecvente, aportul de lichide și consumul de alimente bogate în proteine sau fibre fac că organismul să simtă mai rapid senzația de sațietate și să-ți reducă apetitul – chiar dacă stomacul tău nu își modifică permanent dimensiunea.

Mâncatul în exces îți poate largi stomacul?

Da și nu, spun medicii citați de Women’s Health. “Funcția naturală a stomacului tău este să se întindă atunci când mănânci pentru a acomoda suficientă mâncare, dar după ce se golește, revine la dimensiunea să obișnuită”, spune Dr. Parepally. “Nu este posibil că stomacul tău să-și crească permanent dimensiunea dacă mănânci prea mult”, explică el.

De fapt, stomacul revine la dimensiunea obișnuită în aproximativ patru ore sau mai puțin după o masă, pe măsură ce mâncarea este împinsă în intestinul subțire.

 Stomacul se extinde atunci când bei multă apă?

Răspunsul este da, atunci când bei multă apă (sau oricare altă băutură) stomacul se extinde, spune Dr. Gordon. “Apă se mișcă prin tractul digestiv rapid, comparativ cu mâncarea”, explică medicul. Dar după ce se golește, stomacul tău va reveni la dimensiunea să originală.

Consumul de fibre duce la micșorarea stomacului?

„Fibrele nu îți micșorează stomacul, dar te pot ajută să te simți sătulă mai rapid pentru că durează mai mult timp să se digere”, explică Dr. Parepally. „Un anumit tip de fibre, numite fibre solubile, ajută apă să ajungă în colon și contribuie la mișcarea sănătoasă a intestinelor. Prin golirea tractului digestiv inferior (a colonului) și prevenirea constipației, te poate ajută să ai un abdomen mai plat, dar asta nu are legătură cu dimensiunea stomacului”, explică specialistul.

Alimente cu un conținut ridicat de fibre precum fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele și nucile trebuie să aibă un loc important în dietă ta, spune Dr. Gordon. Fibrele stimulează digestia, mențin sub control nivelul colesterolului și al glicemiei, dar în același timp te ajută și să slăbești, dacă acesta este scopul tău, adaugă specialista.

SURSA