Secretarul general ONU avertizează: „Oamenii reprezintă pentru climă același pericol ca meteoritul care a exterminat dinozaurii”

Secretarul general ONU avertizează: „Oamenii reprezintă pentru climă același pericol ca meteoritul care a exterminat dinozaurii”

Oamenii, vinovaţi de încălzirea climei, reprezintă acelaşi „pericol” pentru planeta noastră precum „meteoritul care a exterminat dinozaurii”, a declarat, miercuri, 5 iunie, Antonio Guterres, 75 de ani, secretarul general al ONU, care s-a referit, în special, la combustibilii fosili, „cărora nu ar mai trebui să li se facă publicitate, informează agenția France Presse, preluată de Agerpres.

La scara istoriei Pământului, omenirea reprezintă doar o „tresărire”, dar „la fel ca meteoritul care a exterminat dinozaurii, noi avem un impact uriaş”, a declarat Antonio Guterres într-un discurs rostit la Muzeul de Istorie Naturală din New York cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului.

În cazul climei, noi nu suntem dinozaurii. Noi suntem meteoritul. Nu ne aflăm doar în pericol, noi suntem chiar pericolul în sine

Antonio Guterres:

„Dar tot noi suntem şi soluţia”, a continuat Guterres, îndemnând încă o dată la consolidarea luptei climatice pentru a se încerca o limitare a încălzirii climei cu 1,5°C în raport cu era preindustrială, cel mai ambiţios obiectiv al Acordului de la Paris, „care atârnă acum doar de un fir de aţă”.

„Este un moment critic. Să căutăm ieșirea din autostrada spre iad”

„Este un moment critic pentru climă”, a insistat el, îndemnând omenirea „să se îndrepte spre breteaua de ieşire de pe autostrada care duce spre iad”, în contextul în care ţările semnatare ale Acordului de la Paris trebuie să îşi fixeze până la începutul anului 2025 noi obiective privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Prima ţintă a criticilor sale, ca de obicei, a fost sectorul combustibililor fosili (cărbune, petrol, gaze), „naşii haosului climatic” care „obţin profituri record şi se îmbuibă cu miliarde de miliarde de subvenţii plătite din impozitele contribuabililor”.

El şi-a reiterat apelul pentru taxarea profiturilor din acest sector pentru a finanţa lupta împotriva încălzirii climei, evocând totodată, fără să îşi precizeze ideea, anumite „taxe de solidaritate” în sectoarele aviaţiei şi transportului maritim.

Antonio Guterres a denunţat, de asemenea, „complicitatea” agenţiilor de publicitate în ceea ce priveşte „greenwashingul neruşinat” practicat de sectorul combustibililor fosili, „principalii vinovaţi pentru încălzirea climei globale”.

Multe guverne restricţionează sau interzic publicitatea pentru produse care sunt dăunătoare sănătăţii umane, cum ar fi tutunul. Fac apel la fiecare ţară să interzică publicitatea pentru companiile producătoare de combustibili fosili.

Antonio Guterres:

Oficialul ONU a făcut apel ca ţările bogate să renunţe la cărbune până în 2030 şi să îşi reducă consumul de petrol şi gaze cu 60% până în 2035.

Ţările bogate sunt, din punct de vedere istoric, mai vinovate pentru schimbările climatice şi, prin urmare, ar trebui să îşi sporească ajutorul pentru ţările cele mai sărace, a susţinut el.

Ţările cele mai sărace trebuie să se pregătească pentru dezastre climatice din ce în ce mai intense şi mai frecvente, a adăugat secretarul general al ONU.

„Nu putem accepta un viitor în care cei bogaţi sunt protejaţi în bule cu aer condiţionat, în timp ce restul omenirii este lovit de vreme mortală în teritorii în care nu se mai poate trăi”, a încheiat oficialul lusitan.

Secretar general ONU din 2017, a noua persoană care deține acest post, Guterres a fost prim-ministru al Portugaliei între 1995 și 2002.

Foto: Hepta