Singura afacere care înflorește pe caniculă. România e în topul producătorilor europeni. Poți face ușor mii de euro

Singura afacere care înflorește pe caniculă. România e în topul producătorilor europeni. Poți face ușor mii de euro

Există un domeniu unde canicula generează câștiguri. Valul de căldură este benefic pentru producătorii de înghețată. Au crescut atât vânzările, cât și producția, iar varietățile artizanale câștigă popularitate în România.

Înghețata, afacerea profitabilă a verii

În ultimele două decenii, înghețata a devenit preferata românilor. În 2004, de pildă, fiecare locuitor consuma doar jumătate de kilogram anual – cel mai mic consum din Europa, potrivit Observator.

În prezent, consumăm de patru ori mai mult: aproximativ două kilograme pe an, echivalentul a circa 20 de înghețate la cornet. Totuși, suntem departe de ceilalți europeni: belgienii, de exemplu, savurează 16 kilograme pe an, portughezii 14 kilograme și polonezii 13 kilograme.

În ultimii ani, România a urcat în clasamentul european al celor mai mari producători de înghețată. Producem 35 de milioane de litri anual, conform Eurostat. Liderii sunt germanii, cu 620 de milioane, și francezii cu 591 de milioane.

Este important de subliniat și progresul pieței de înghețată în România: erau sub 100 de producători în 2010, iar acum sunt peste 260, cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro.

Cum arată înghețata perfectă

În trecut majoritatea românilor își cumpărau înghețata de la dozatoarele stradale sau din supermarketuri, acum au devenit preferate și gelateriile artizanale.

„Foarte mulţi producători înlocuiesc grăsimea lactată cu grăsime vegetală, cu untul de cocos, dar în acelaşi timp, am observat şi îngheţate vegane care sunt făcute din banane amestecate cu unt de cocos, cu fructe de pădure”, spune pentru Observator Mircea Oroian, decanul Facultăţii de Ingineria Alimentară.

Gelatierii specializați spun că înghețata perfectă se face cu 10% grăsime și 50% aer, dar chiar și așa trebuie să se consume cu mare atenție: „O porţie înseamnă 45 de grame, adică 90 de mililitri, echivalentul unei porţii de carbohidraţi, ca desert dacă o luăm ca şi gustare, catitatea se poate dubla, ne va furniza cam 10% din necesarul energetic zilnic recomandat”, spune Daniela Bălănucă, nutriţionist-dietetician.

Acum, chiar dacă piața este foarte variată și au apărut arome exotice, precum înghețata de mango, lavandă sau ghimbir, aromele preferate rămân cele clasice: ciocolată, vanilie și fructe de pădure.

Please follow and like us:
Pin Share