Șoferii care n-ar mai trebui să conducă pe străzile din România. Sunt peste 200.000

Șoferii care n-ar mai trebui să conducă pe străzile din România. Sunt peste 200.000

Șoferii care n-ar mai trebui să conducă pe străzile din România, conform specialiștilor. În prezent, în această categorie de risc sunt peste 200.000 de persoane.

Vârstnicii cu afecțiune medicale, șoferii care n-ar mai trebui să conducă pe străzile din România. Sunt peste 200.000

Numai în 2023, în România au fost înregistrate 4.526 de accidente rutiere grave, care au cauzat decesul a 1.545 de persoane și rănirea gravă a altor 3.536, arată datele oficiale ale autorităților.

La capitolul cauze, viteza excesivă sau neadaptată a dus la 733 de accidente rutiere și 312 decese. Urmează apoi neacordarea priorității vehiculelor, cu 429 de accidente rutiere și 88 decese, și neacordarea priorității pietonilor. Aceasta din urmă a cauzat 364 de accidente rutiere și 81 decese.

Statisticile naționale mai arată că un procent important dintre accidente sunt provocate de oamenii în vârstă, afectați de unele boli. La nivel național, peste 200.000 de conducători auto au peste 70 de ani. Teoretic, nu se știe dacă ei mai au capacitatea de a conduce vehicule.

În cazul lor, evaluarea medicală se face la 10 ani. Procedeul este doar o formalitate. Din păcate, în foarte multe cazuri ajung în trafic și acei șoferi care ar trebui să renunțe la permisul de conducere. Ei sunt un pericol public pentru viața lor, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Legislația rutieră din țara noastră nu prevede o limită maximă de vârstă pentru deținerea unui permis de conducere. Ideal ar fi ca identificarea acelor șoferi care nu mai sunt capabili să conducă să fie realizată atunci când carnetul este reînnoit, o dată la 10 ani, moment în care se face şi reevaluarea medicală.

Ca multe alte testări din România, și vizita medicală este de multe ori una superficială. Titi Aur, fost pilot și expert în conducere defensivă, avertizează că sistemul are multe lipsuri.

Sistemul are multe lipsuri. Pentru că, dacă verificarea medicală, fişa medicală, trebuie să o faci o dată la 10 ani, s-ar putea ca după un an după ce ai făcut această fişă medicală să ai o problemă medicală”, spune și Titi Aur, specialist în conducere defensivă, conform DCNews.

Recent, de la nivelul UE s-a propus mărirea perioadei de valabilitate a permisului de conducere la 15 ani. În același timp, persoanele de peste 70 de ani ar urma să primească un document valabil doar câţiva ani. Se dorește astfel încurajarea reevaluării medicale periodice și identificarea acelor șoferi care nu mai au capacitatea de a conduce în siguranță.

Please follow and like us:
Pin Share