Șoferii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru polițele RCA. Companiile au majorat sumele, deși există o plafonare impusă

Șoferii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru polițele RCA. Companiile au majorat sumele, deși există o plafonare impusă

Începând cu anul 2025, șoferii vor plăti mai mult pentru polițele RCA. Chiar dacă există un plafon stabilit, companiile care se ocupă cu astfel de contracte au găsit modalități prin care să majoreze sumele.

RCA tot mai scump

Șoferii români se plâng tot mai des de scumpirile polițelor RCA. Anul acesta, unii au ajuns să plătească și cu 40% mai mult față de anul precedent, 2023, chiar dacă tarifele sunt plafonate.

„Pentru cea personală mai bine de o mie de lei, iar pentru firmă, că aici e problema, aceeaşi maşină dacă o ai pe firmă poţi plăti 3.000 sau 4.000 de lei. În teorie, preţurile n-ar trebui să crească, sunt îngheţate. În practică s-au triplat”, mărturistește un șofer, potrivit observatornews.ro.

Un alt conducător auto spune că pentru un motor 1.9 diesel, euro 4, plătește undeva la 1.400 de lei, iar în anii trecuți suma era la jumătate. Așadar, în 2023, un șofer de 45 de ani plătea 1.585 de lei pentru asigurarea pe 12 luni.

În prezent, cea mai bună ofertă pentru acest caz este de 1.854 de lei. Mai mult, o companie cere suma de 3.254 de lei, în condițiile în care șoferul nu a fost implicat în niciun accident rutier, se arată în sursa citată.

În cazul unui șofer din București cu o mașină de 150 de cai putere, anul trecut, în aceeași perioadă, plătea pentru polița RCA suma de 1.587 de lei. Fiind obligat să reînnoiască asigurarea, în 2024 a scos din buzunar 1.968 de lei.

„În practică, trebuie să-ţi acoperi costurile. E destul de greu de presupus că cineva poate să ţină preţurile constante timp de un an şi jumătate, doi. Explicaţia generală ţine de creşterile de preţuri, legate de curent, de salarii, de impozite, de taxe, creşterea numărului de daune, creşterea valorii daunelor”, explică Sergiu Costache, expert asigurări, pentru Observator News.

Președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări, Dorel Duță, oferă explicații și face referire la diferite praguri, caracteristici, după care se face calculul în cazul asigurărilor.

„Sunt milioane de tarife, fiecare autovehicul în parte a beneficiat de un tarif. Ţine cont de vârstă, capacitate, zona geografică, comportamentul în trafic, numărul de accidente, clasa de bonus-malus. O explicaţie pe care am găsit-o ar fi aceea a trecerii într-o altă clasă de risc. De exemplu…aveai 30 de ani, ai împlinit 31, intri într-o altă clasă de risc şi atunci s-ar putea să ai un tarif mai mare”, a declarat Dorel Duță pentru sursa citată.

Autoritatea de Supraveghere Financiară promite verificări, însă până acum nu s-a identificat nicio neregulă și nimeni nu a fost sancționat. Plafonarea e în vigoare până la finalul anului 2024. Asigurările se pot scumpi începând cu 2025.

Please follow and like us:
Pin Share