Soluția găsită de nemți pentru a lupta cu canicula. Ce a apărut în Frankfurt

Soluția găsită de nemți pentru a lupta cu canicula. Ce a apărut în Frankfurt

Zilele de vară, cu temperaturi record, din ultimii ani au scos la iveală cât de prost echipate sunt orașele noastre pentru a face față unor temperaturi de 40°C. Pe de altă parte, ne-au făcut să apreciem mai mult acele elemente care ne oferă o insulă de răcoare: străzile cu copaci, parcurile pline de vegetație, clădirile și spațiile publice cu aer condiționat.

Frankfurt, soluție inovatoare în fața temperaturilor extreme

Din cauza a ceea ce se numește efectul “insulei de căldură urbană”, în orașe se face mult mai cald decât în alte părți ale țării, deoarece căldura este prinsă între clădirile înalte și absorbită de asfalt și beton. Prin urmare, este nevoie de măsuri inovatoare pentru a le răci. Unul dintre orașele europene care a venit în urmă cu câțiva ani cu o soluție inovatoare este Frankfurt.

În primul rând, Frankfurt era deja unul dintre cele mai verzi orașe europene. Copacii pot reduce temperaturile de la suprafața solului cu până la 12°C în timpul verii, conform unui studiu realizat în 2021 și citat de Euronews, astfel încât prezența a aproximativ 200.000 de arbori în spațiile publice este un beneficiu sigur pentru capitala financiară a Europei.

Fiind unul dintre cele mai calde orașe din Germania, a fost nevoie și de o remodelare majoră. Frankfurt are coridoare de ventilație, sau “Luftleitbahnen”: întinderi de teren unde nu există clădiri înalte sau întinderi mari de copaci, pentru a atrage aerul mai rece din zonele înconjurătoare.

Coridorul de ventilație de pe râul Nidda, de exemplu, permite ca până la 40 000 de metri cubi de aer rece pe secundă să pătrundă în oraș în nopțile de vară. În plus, Frankfurt cere ca anumite clădiri noi să aibă acoperișuri “verzi” acoperite cu plante. Acestea pot rămâne cu 40°C mai reci în zilele însorite decât cele negre tradiționale.

“Acoperișurile verzi au numeroase efecte pozitive”, a declarat Lara-Maria Mohr de la Departamentul de Mediu din Frankfurt, pentru Euronews. “Ele protejează o clădire, o izolează și o răcesc. Acest lucru permite, de asemenea, economisirea costurilor. Zgomotul este înghițit, praful fin este filtrat de plante, iar efectele ploilor abundente sunt amortizate de faptul că ploaia poate fi absorbită de substrat.”

Cum au fost create coridoarele de ventilație

Dacă ideea poată părea simplă, deși neintuitivă, în spatele acesteia a stat un lung proces de măsuri și analize. În primul rând orașul Frankfurt are o uriașă zonă verde, pe care o întreține cu costuri minime. Zona urbană a orașului Frankfurt, cu o suprafață de aproximativ 250 de milioane de metri pătrați, este formată din aproape 40 % din așa-numita “zonă de vegetație” și doar aproximativ 40 % din zona de locuit (restul este format în principal din drumuri și alte suprafețe acoperite).

Departamentul de parcuri din Frankfurt întreține 200 000 de copaci și are grijă de aproximativ 17 milioane de metri pătrați de spații verzi și spații deschise urbane – și toate acestea cu doar 1,3% din bugetul orașului Frankfurt (care, la urma urmei, se ridică la aproape 4 miliarde de euro pe an). O realizare remarcabilă, mai ales în condițiile în care aproximativ o cincime din acest buget modest se duce pe eliminarea deșeurilor.

După ce în anii precedenți orașul s-a confruntat cu temperaturi tot mai mari, autoritățile locale au creat un Atlas al Planului climatic, rezumând pe o hartă toate informațiile climatice ale orașului. Toate aceste date au devenit esențiale în decizia municipalității cu privire la zonele care ar trebui sau nu să fie desigilate.

În 1991, consiliul municipal a constituit Centura verde a orașului Frankfurt (Frankfurter Grüngürtel), un spațiu circular în jurul centrului orașului. Întinzându-se pe opt mii de hectare – aproximativ o treime din suprafața orașului Frankfurt – zonele cuprinse în centură conțin păduri extinse și sunt excluse de la dezvoltarea urbană.

Pentru a maximiza efectul de răcire al acestei zone verzi, orașul a creat coridoare de ventilație pentru a lăsa aerul proaspăt să circule în cele mai fierbinți zone urbane. Aceste coridoare sunt întinderi de teren din jurul orașului în care nu există clădiri înalte sau brazde mari de copaci, permițând aerului să circule din zonele înconjurătoare către centrul orașului. Cu alte cuvinte, ele au rolul de a conecta zonele calde și reci ale orașului. De fapt, cercetările au arătat o diferență de temperatură de până la zece grade Celsius între centrul orașului și împrejurimile acestuia.