Șoșoacă: În România se pregătește fraudarea alegerilor

RMAG news

  În România se pregătește fraudarea alegerilor, susține senatoarea Diana Șoșoacă, președinta partidului S.O.S România. De aceea, politiciana spune că a trimis scrisoare către OSCE, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană şi Parlamentul European, scrisoare din care vă prezentăm câteva fragmente în rândurile de mai jos:

„Prin prezenta, vă anunţ în calitate de senator al României şi de preşedinte al Partidului S.O.S. România, că, în data de 9 iunie 2024, partidele politice guvernamentale și parlamentare din România care au concentrat în mâinile lor toată puterea au un plan bine pus la punct de fraudare a alegerilor.

Primul semnal în acest sens a fost comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale, deşi temele sunt foarte diferite, iar termenul alegerilor locale era în mod legal peste câteva luni de zile. Prin această comasare, partidele PSD şi PNL, care altfel defilează cu titulatura de ”pro-europene”, au anulat efectiv campania pentru europarlamentare, obturând posibilitatea ca alegătorii să fie informaţi despre sensul şi despre candidaţii alegerilor pentru Parlamentul European și ascunzând alegerile pentru PE în spatele alegerilor locale.

Apoi, au avut loc acțiuni extrem de agresive la adresa candidaților Partidului S.O.S. România: de la amenințarea celor care strângeau sau dădeau semnături pentru candidatură, până la amenințarea, șantajarea sau încercările de a-i cumpăra pe cei care doreau să candideze. (…)

Vă semnalez în acest sens Hotărârea BEC nr. 172 H/28.05.2024 prin care, fără precedent, s-a dat dreptul suspendării sesiunii de votare pentru orice fel de motive, hotărâre care le permite președinților de secții de votare să întrerupă procesul de votare din motive nejustificate.

O altă decizie care duce la împiedicarea procesului de votare are loc și în diaspora. Este vorba de faptul că s-a decis majorarea numărului de secții de votare în străinătate, dar de fapt sunt aceleași locații de vot, doar că în incinta aceleiași camere funcționează mai multe secții de vot, numărul celor care pot vota rămânând același ca și la scrutinele anterioare când românii din diaspora nu au putut să își exercite dreptul de a vota, secțiile fiind insuficiente.

Un alt fapt șocant este că Ministerul Afacerilor Externe nu știa de Hotărârea 163 a Biroului Electoral Central care permite desemnarea de delegați-observatori în secțiile din străinătate, ceea ce îngreunează aprobarea acestor observatori care au menirea de a supraveghea corectitudine votării din străinătate.

Pe plan intern, s-a luat decizia micșorării numărului de membri în secțiile de votare de la 9 la 7 pentru ca reprezentanții partidelor extra-parlamentare să nu aibă acces la verificarea procesului de numărare a voturilor, când de fapt ar fi fost nevoie de mai mulți reprezentanți de vreme ce sunt 5 buletine de vot. (…)

Se preconizează că în străinătate, unde votul este masiv anti-putere, se va proceda la blocarea accesului cetățenilor românilor la vot prin furtul ștampilelor, pentru că dacă din 5 ștampile dispar câteva, fluiditatea procesului de votare va fi mult îngreunată. Partidul S.O.S. România a depus la Ministerul Afacerilor Externe liste pentru aproape toate secțiile de vot din Europa și SUA, dar procesul este întârziat cu scopul de a nu avea observatori din acest partid care va fi votat masiv de românii din diaspora.

Mai grav, există un singur dispozitiv electronic care scanează buletinele de vot, deși ar fi trebuit sa existe cel puțin 3 sau 4 dispozitive, pentru că procesul de votare durează mult, fiind 5 buletine de ștampilat, și ar fi trebuit să existe posibilitatea ca mai multe persoane să poată vota într-un timp mai scurt.

Partidul S.O.S. România a solicitat de altfel ca procesul de votare și numărătoarea voturilor să fie filmate pentru a împiedica fraudarea alegerilor.

În afară de aceste bariere birocratice și măsuri oficiale luate de autorități pentru a falsifica voturile cetățenilor români, există multe alte modalități prin care este viciat rezultatul alegerilor. (…)

Este un fapt cert că deja se plătesc voturile cu sume între 100 și 500 de euro, în funcție de importanța localității, iar un caz precum cel al primarului de la Sectorul 1 București, Clotilde Armand, care a fost filmat în timp ce se furau sacii cu voturi la alegerile locale din 2020, este de notorietate în România.

Solicităm de aceea ca opoziția reală să aibă reprezentanți în toate secțiile de votare, precum și instalarea de camere de filmat care să urmărească atât procesul de votare, cât și numărarea voturilor, precum și existența unei modalități de renumărare a voturilor la BEC, având în vedere că de gestionarea alegerilor în România se ocupă STS, un serviciu secret care prin natura sa nu asigură transparența procesului de numărare a voturilor, ceea ce a dat naștere și până acum la fraude electorale masive.

Solicităm de asemenea observatori străini independenți care să verifice procedurile electorale și care să împiedice fraudarea alegerilor din 9 iunie 2024.“

The post Șoșoacă: În România se pregătește fraudarea alegerilor appeared first on Cotidianul RO.