Speranțe năruite. Ucraina a respins propunerile de pace venite de la Putin

Speranțe năruite. Ucraina a respins propunerile de pace venite de la Putin

„Nu există noi „propuneri de pace” din partea Rusiei. Putin a exprimat doar „setul standard de agresori”, care a fost deja auzit de multe ori. Conținutul său este destul de specific, extrem de ofensator pentru dreptul internațional și vorbește absolut elocvent despre incapacitatea actualei conduceri ruse de a evalua în mod adecvat realitățile”, a scris el pe pagina sa de pe rețeaua de socializare X.

Potrivit acestuia, în propunerile lui Putin „nu există nicio noutate sau dorință de a pune capăt războiului”.

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare (NSDC) al Ucrainei, Alexander Litvinenko, a declarat pentru Financial Times că condițiile lui Putin sunt inacceptabile pentru Kiev, iar președintele rus, prin declarațiile sale, arată că nu vrea să negocieze.

Anterior, Putin, la o întâlnire cu conducerea Ministerului Afacerilor Externe, a declarat că Rusia este pregătită să înceteze focul în Ucraina dacă Kievul își va retrage trupele din patru regiuni ocupate de Federația Rusă și își anunță refuzul de a adera la NATO și Occidentul. decide ridicarea sancțiunilor.

Potrivit lui Putin, aceste condiții sunt „o altă propunere de pace reală” care va face posibilă „încheierea cu adevărat războiului” și, treptat, „pas cu pas” începerea restabilirii „relațiilor de bună vecinătate” cu Ucraina.

Acordurile de bază pentru o reglementare pașnică trebuie stabilite prin tratate internaționale, în timp ce Moscova cere ridicarea „toate sancțiunile occidentale”, a subliniat Putin.

Trupele ucrainene, potrivit lui, trebuie să părăsească „DPR”, „LPR”, precum și regiunile Herson și Zaporojie „în limitele lor administrative care existau la momentul intrării lor în Ucraina”.

Rusia cere, de asemenea, un statut neutru, nealiniat și nenuclear al Ucrainei, demilitarizarea și denazificarea acesteia – în cadrul unor acorduri care, potrivit lui Putin, au fost deja încheiate la Istanbul în 2022. „Desigur, drepturile, libertățile și interesele cetățenilor vorbitori de limbă rusă din Ucraina trebuie să fie pe deplin asigurate, iar noile realități teritoriale trebuie recunoscute”, a adăugat președintele.

Putin respinge complet posibilitatea unui compromis teritorial cu Kievul. Problema RPD, LPR, precum și a regiunilor Zaporojie și Herson care devin parte a Rusiei, potrivit președintelui rus, este „închisă pentru totdeauna”. „Nu se poate vorbi despre încălcarea unității noastre statale”, a spus el.

Potrivit lui Putin, Rusia este pregătită să negocieze cu reprezentanții Radei Supreme a Ucrainei, care, potrivit președintelui rus, este „singurul organism legitim” guvernamental din țară.

El a adăugat că, dacă Kievul și țările occidentale îi refuză condițiile, atunci vor avea „responsabilitatea politică și morală pentru continuarea vărsării de sânge”.

„Uită de Ucraina. Nu este vorba despre ea, ci despre tine, despre noi”, a spus profesorul de la Universitatea Harvard Serghei Plokhy, specialist în istoria Europei de Est, pentru  Bloomberg, comentând despre refuzul Kievului de a negocia în condițiile Moscovei. Acesta este cel mai mare război din Europa (dacă nu din lume) din 1945, iar acest lucru este important deoarece rezultatul unor astfel de evenimente determină modul în care lumea va trăi apoi timp de multe decenii, a remarcat el. Astfel, Pacea de la Westfalia din 1648, care a pus capăt războiului de 30 de ani din Europa (și războiului de 80 de ani dintre Spania și Țările de Jos), a condus la stabilirea unui nou sistem de relații internaționale bazat pe conceptul de suveranitate a statului. . În mod similar, după al Doilea Război Mondial, au fost create noi instituții, inclusiv ONU, și au fost introduse principiile pe care se bazează ordinea internațională postbelică, subliniază Plokhy. În același timp, viața în teritoriile ocupate de armatele aliate, pe de o parte, și cea sovietică, pe de altă parte, s-a dovedit a fi structurată diferit.