Spitalul din Capitală care a omis să-și publice achizițiile. Contractele negociate direct cu firma unui fost consilier liberal

Spitalul din Capitală care a omis să-și publice achizițiile. Contractele negociate direct cu firma unui fost consilier liberal

Curtea de Conturi a realizat la începutul acestui an un control la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia” din Capitală, control ce a vizat modul în care au fost făcute achizițiile publice în ultimii trei ani, începând cu anul 2021. Raportul instituției, publicat recent, arată o serie de carențe în ceea ce privește publicarea contractelor în SEAP, platforma pentru achiziții publice, dar și negocierea directă a unor contracte, fără o licitație publică prealabilă.

Spitalul fără program de achiziții publice publicat în SEAP

Spitalul Clinic de Psihiatrei „Alexandru Obregia” este subordonat Primăriei Capitalei prin ASSMB, însă, dincolo de bugetul local, este finanțat și de la bugetul de stat prin programele naționale de sănătate, dar și din veniturile proprii prin contractele încheiate cu CASMB. Una din principala neregulă identificată de către auditorii Curții este nepublicarea SEAP, platforma publică de achiziții publice, pentru întreg anul 2023 a Programului anual al achizițiilor publice.

Conducerea spitalului, arată raportul Curții, a publicat programul de achiziții pentru anul 2023 în ianuarie 2024. Auditorii Curții de Conturi subliniază că astfel, conducerea spitalului a fost lipsită de un instrument în planificarea resurselor necesare în procesul de achiziții publice, iar agenții economici ofertanți nu s-au putut informa privind necesarul unității sanitare.

Mai mult, raportul arată că pe întreaga perioadă 2021-2023 nu au fost raportate codurile unice ale fiecărui bun contractat, iar într-un caz, „achiziția directă a fost efectuată înainte de a fi înscrisă în Programul anul al achizițiilor publice legal aprobat”, fiind vorba de achiziția directă a unor servicii de consultanță pentru implementarea GDPR în valoare de 132.000 lei.

De asemenea, documentul citat menționează și că a fost realizată o achiziție „cu valori mai mari de 50.000 lei fără ca Programul anual al achizițiilor publice în care aceasta a fost înscrisă să fie avizat de către Consiliul de Administrație”. Aceste abateri constituie contravenții, iar Curtea de Conturi a aplicat o amendă de 5.000 lei.

În raportul curții sunt identificate mai multe nereguli în ceea ce privește achizițiile publice, cu unele oferte declarate neconforme fără a cere clarificări suplimentare agenților economici, iar în alte cazuri, conducerea spitalului pur și simplu nu a publicat în SEAP rezultatele procedurii de atribuire în cadrul unei licitații deschise.

Contracte negociate cu firma soției unui fost consilier liberal

O altă abatere semnalată în raportul Curții de Conturi vizează acordarea unor contracte pentru servicii de spălătorie și curățătorie uscată în perioada verificată prin negociere directă, însă fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare pentru atribuirea acestor contracte și fără ca unitatea sanitară să demonstreze existența unei situații de urgență extremă pentru aplicarea unei astfel de proceduri.

Potrivit documentului citat, în perioada verificată Spitalul Obregia a avut cinci contracte pentru servicii de spălătorie și curățătorie: primul, pe o perioadă de 2 ani, încheiat în iulie 2020, cu valoarea de 1,44 milioane lei, și un alt acord cadrul, tot pe doi ani, încheiat în octombrie 2023, pentru 1,55 milioane lei.

Între cele două contracte, achiziții făcute prin licitații deschise, au fost încheiate alte trei contracte, de această dată prin negociere directă fără publicarea unui anunț de participare în platforma SEAP. Potrivit raportului Curții, prețul pe kilogram în aceste contracte este peste cel obținut prin licitație deschisă, în cazul primului diferența fiind cu aproape 50% mai mare. Acest lucru însă se poate datora și faptului că aceste contracte au fost încheiate pe perioade scurte de timp. Valoarea totală a acestora depășește suma de 640.000 lei.

Contractele și prețurile practicate în cele cinci contracte de curățenie/ Raport Curtea de Conturi

După cum arată raportul Curții, toate cele trei contracte au fost încheiate cu aceeași firmă, SC DVR Laundry SRL. Potrivit platformei Termene.ro, singura firmă cu acest nume înregistrată în România funcționează în Năvodari, județul Constanța, având o serie de contracte publice câștigate și cu spitalele din orașul de la malul Mării Negre.

Firma are doi administratori, Negivan Geambazu și Paula-Anca Lixandru, fiecare deținând 50% din capitalul social al firmei. Paula-Anca Lixandru este soția lui Virgil Lixandru, un om de afaceri din Constanța, cu afaceri imobiliare atât în Mamaia cât și în București, și fost consilier local din partea PNL începând cu anul 2012, timp de un mandat.

Raportul Curții de Conturi subliniază faptul că cele trei contracte au fost negociate după ce au fost anulate două proceduri de licitație deschisă, fără un motiv real.

„Auditul a reținut că încheierea celor 3 contracte atribuite prin negociere fără publicarea unui anunț de participare s-a făcut în condițiile anulării a două proceduri de licitație deschisă, demarate în ianuarie 2022 și februarie 2023, prin invocarea unor motive procedurale formale, care nu sunt de natură a justifica existența unor evenimente imprevizibile (…). Motivul de „extremă urgență” determinat de evenimentele imprevizibile, (…) nu a fost real deoarece se referă la nefinalizarea la timp a procedurii licitație deschisă pentru achiziționarea acestor servicii”, se arată în raportul Curții care subliniază prețul mai mare din aceste contracte față de cel atribuit prin procedură concurențială licitație deschisă.

Contracte atribuite prin procedură ad-hoc

O ultimă neregulă, identificată în raportul Curții, și care merită subliniată vizează achizițiile realizate prin procedură proprie. Raportorii Curții menționează că au cerută să verifice aceste achiziții realizate prin procedură proprie în condițiile în care „la nivelul autorității contractante nu a existat o procedură proprie”.

Din răspunsul conducerii spitalului, se pare că este vorba de o procedură ad-hoc, în care aceasta s-a ghidat singură după notificările Autorității Naționale pentru Achiziții Publice și textul legii.

„În acest context, echipa de audit a solicitat prezentarea procedurii proprii în temeiul căreia au fost realizate achizițiile în a căror documentație s-a menționat că au fost efectuate în temeiul art. 111, din Legea 98/2016, respectiv procedură proprie. Conducerea entității a răspuns că nu a fost elaborată o astfel de procedură la nivelul spitalului, iar în realizarea acestui tip de proceduri, entitatea s-a ghidat după instrucțiunile și notificările de la ANAP și după lege referitoare la valoarea estimată”, se arată în documentul citat.

Auditorii menționează că au verificat trei astfel de achiziții prin proceduri proprii, menționând că deși în cazul tuturor apar anunțuri în SEAP, în cazul primelor două verificate – servicii de testare COVID în valoare de 200.000 lei, în fapt, ele au fost realizate prin achiziție directă.

Please follow and like us:
Pin Share