Stațiunile balneare din perioada comunistă care au renăscut din ruine. Turiștii din Europa rup rezervările și sunt înnebuniți să vină în România

Stațiunile balneare din perioada comunistă care au renăscut din ruine. Turiștii din Europa rup rezervările și sunt înnebuniți să vină în România

Stațiunile balneare din perioada comunistă care au renăscut din ruine. Turiștii din Europa rup rezervările și sunt înnebuniți să vină în România. Călătorii sunt încântați de istoria locului, de aerul curat și de tratamentele pe care le pot face aici.

Stațiunile balneare din timpul lui Nicolae Ceaușescu, care sunt din nou în vogă. Turiștii europeni caută mereu locuri de cazare în țara noastră

Stațiunile balneare din timpul lui Nicolae Ceaușescu, care sunt din nou în vogă. Turiștii europeni caută mereu locuri de cazare în țara noastră. În ultima perioadă oamenii vor metode diverse de a se relaxa și astfel apelează la destinațiile turistice unde îmbină utilul cu plăcutul.

Așa se face că un raport anualSpa Trends Report arată care sunt lucrurile pe care le caută consumatorii la aceste locații. Conform SpaSeekers.com, majoritatea încearcă să găsească tratamente spa și de recuperare, dar și experiențe de relaxare.

Sursa menționată anterior mai arată că, pe primul loc în topul celor mai căutate țări pentru vacanțe spa în anul 2023 s-a clasat România. Țara noastră a avut o creștere de 233% a căutărilor față de aceeași perioadă din 2022.

Printre experiențele și tratamentele cele mai căutate în 2024 se numără masajul facial, împachetările cu ciocolată sau alte ingrediente și terapia prin scufundare la rece. Aceasta din urmă este cunoscută și sub numele de baie cu gheață sau imersiune în apă rece.

Acest tip de tratament este un fel de crioterapie care presupune scufundarea corpului în apă rece pentru o scurtă perioadă de timp. Specialiștii recomandă să se înceapă cu 30 de secunde, urmând ca apoi să se crească toleranța pentru a putea rezista trei minute în apă rece.

Se crede că această terapie prin scufundare la rece ajută la eliberarea oricărei tensiuni musculare prin reducerea inflamației și a durerii. De asemenea, experții care lucrează în stațiunile balneare spun că îmbunătățește circulația, scade stresul și ajută la sănătatea cardiovasculară.

Pentru acest tratament, dar și pentru multe altele România este locul ideal. Și nu este de mirare acest lucru având în vedere că foarte mulți turiști străini poposesc în țara noastră pentru a merge în stațiunile balneare construite în perioada comunistă și care acum au renăscut din propria cenușă.

Stațiuni balneare din România adorate de turiștii străini

Stațiunile balneare din România adorate de turiștii străini sunt recunoscute datorită apelor minerale terapeutice și apelor termominerale, nămoluri și turbe sau gaze mofetice. Una dintre cele mai cunoscute este Băile Felix din județul Bihor.

Efectele miraculoase ale apei de aici sunt renumite încă de pe vremea Imperiului Roman. Tradiția spune că undeva în anul 1095 regele Ladislau, călătorind, a ajuns în aceste ținuturi și așa a descoperit izvoarele termale. Oamenii pot trata diverse boli prin intermediul acestei ape miraculoase.

Unul dintre principalele puncte de atracție este Lacul cu Nuferi, o rezervație naturală unică în Europa. Aceasta se află în centrul stațiunii. Cei care aleg o vacanță în această regiune nu trebuie să treacă cu vederea Parcul Natural Apuseni, cu numeroasele sale atracții.

Printre acestea se numără Peștera Urșilor, Cetățile Ponorului, Ghețarul Focul Viu sau Cheile Galbenei. De asemenea, turiștii străini aleg țara noastră și pentru Băile Herculane, care este una dintre cele mai vechi stațiuni balneare ale lumii.

Specialiștii spun că are o vechime atestată documentar de peste 1850 de ani. Existența acestei stațiuni balneare a fost neîntreruptă și favorizată de izvoarele termale din zonă, precum și de o așezare într-o vale adăpostită de munți.

În plus, călătorii din străinătate adoră să petreacă timp de calitate și să se bucure de tratamente de recuperare în Techirghiol, care se găsește în vecinătatea oraşului Constanţa. Lacul cu același nume este cel mai mare lac salin din România.

Totodată, în topul destinațiilor turistice de genul acesta se mai află Stațiunea Sovata și Lacul Ursu, Vatra Dornei, Călimănești – Căciulata, Sângeorgiu de Mureș, Băile Tuşnad şi Lacul Sfânta Ana, Băile Govora, Băile Olănești și orașul Borsec din județul Harghita, cunoscut drept „perla Carpaților”.

Pe lista turiștilor străini care ajung în țara noastră se mai găsește Geoagiu Băi – termeleantice din ţinutul aurului, care au devenit cunoscute în perioada dacilor și a romanilor. Oamenii mai pot vedea aici ruinele castrului roman ce apăra drumurile dintre Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi oraşele Micia şi Apulum.

Balvanyos sau Băile Balvanyos, stațiunea balneoclimaterică cu 57 de izvoare

Balvanyos sau Băile Balvanyos reprezintă stațiunea balneoclimaterică din județul Covasna care are 57 de izvoare. Specialiștii care le-au analizat au ajuns la concluzia că toate conțin fier, însă unele dintre ele au și microelemente precum: brom, iod și fluor, conform alohotels.ro.

Mai mult decât atât, în unele izvoare sunt prezente urme de metan și propan, iar altele conțin acid sulfuric. Unele sunt ușor radioactiv. Destinația turistică mai puțin cunoscută în România este caracterizată de frumusețea locului.

Cei care ajung aici sunt impresionați de emanațiile mofetice de bioxid de carbon, care au un caracter postvulcanic. Aerul din stațiunea românească este ozonat și bogat în aeroioni negativi, în timp ce apele din bazine sunt ideale atât în cura externă, cât și în cea internă.