Statul român va avea dreptul să știe ce telefon mobil ai. Românii vor putea fi localizați cu precizie milimetrică dacă situația o cere

Statul român va avea dreptul să știe ce telefon mobil ai. Românii vor putea fi localizați cu precizie milimetrică dacă situația o cere

Astfel, statul român va avea dreptul să dețină informații în detaliu despre telefoanele mobile utilizate de toți cetățenii, iar această măsură a fost reglementată prin legea care va impune operatorilor de telefonie mobilă să transmită către Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) date spre toate telefoanele din rețea până pe 8 ianuarie 2025.

Statul român va avea dreptul să știe ce telefon mobil ai

Ce urmărește, însă, statul român? La nivel oficial totul ar avea legătură cu localizarea apelurilor de urgență la numărul 112. Momentan, toate telefoanele așa zis inteligente dotate cu tehnologie 4G și 5G permit transmiterea unui set complet de date către serviciile de urgență. În această situație, localizarea dispozitivului va fi mult mai precisă, la o arie de căutare de câțiva metri.

În prezent, localizarea apelurilor de urgență la 112 se bazează pe celule GSM, care duce la o precizie foarte redusă. În peste 50% din cazuri, conform specialiștilor, aria de localizare a unui apel la 112 e de 12 kilometri pătrați, iar la 25% din cazuri localizarea poate ajunge la 50 de kilometri pătrați.

Noua legislație va permite o localizare mult mai exactă, așadar o îmbunătățire a eficienței intervențiilor de urgență. ”Această măsură va avea un impact semnificativ asupra modului în care sunt gestionate situațiile de urgență în România. Prin cunoașterea detaliată a dispozitivelor mobile folosite de cetățeni, autoritățile vor putea răspunde mai rapid și mai eficient la apelurile de urgență, reducând timpul de intervenție și salvând vieți”, arată reprezentanții ISU.

Din păcate situațiile în care ambulanța ajunge prea târziu sunt ceva obișnuit în special în mediul rural, chiar și atunci când adresa este specificată în mod clar. Există, de altfel, situații și mai grave, pe care această lege încearcă acum să le rezolve, cum a fost și cazul unei femei care a sunat la 112 și a lăsat să se înțeleagă că este în pericol.

O femeie a fost ucisă de soțul său, însă înainte a sunat la 112

Nu a reușit să își ofere locația, iar polițiștii au avut nevoie de foarte multe ore pentru a o localiza. Era prea târziu, pentru că femeia fusese deja ucisă cu sânge rece de concubinul său. Dacă sistemul era mult mai performant, așa cum se dorește, polițiștii ar fi putut ajunge la locul de unde s-a efectuat apelul la 112 mult mai rapid și, cine știe, poate femeia ar fi trăit.

Și mai tragic, criminalul s-a sinucis, după ce și-a ucis iubita. Cazul este și mai complicat după ce polițiștii de la IPJ Brăila au intrat pe fir și au constatat că o parte dintre colegii lor au intervenit tardiv. Ar fi aflat după câteva ore unde se află femeia și ar fi stat la poartă pentru că au sunat la sonerie și nu a răspuns nimeni.

Operatorul care a preluat apelul de la 112 spune că a auzit doar niște strigăte de ajutor ale unei femei, după care apelul s-a întrerupt, fără ca aceasta să poată să-și ofere locația și motivul pentru care a sunat. Ajunși la locul faptei, polițiștii i-au întrebat pe vecini dacă știu de existența unui conflict, după care au plecat după 30 de minute.

După alte 24 de ore, un apel la 112 anunța că în acel imobil sunt două cadavre, o femeie de 44 de ani și iubitul ei de 50 de ani. Bărbatul a ucis-o pe femeie, după care și-a luat viața. Apelul la 112 a fost dat cu certitudine de pe telefonul femeii moarte. Bărbatul fusese deja 5 ani la închisoare pentru tentativă de omor, după ce a încercat să-și ucidă fosta soție.