Știați că din 1582 ziua de 9 octombrie nu a existat în șapte țări?

RMAG news

Datorită implementării calendarului gregorian, această zi din acest an nu există în Spania, Portugalia, Franța, Polonia, Italia, Țările de Jos catolice, Luxemburg și coloniile acestora, unde ziua de 4 octombrie 1582 a fost urmată de 15 octombrie 1582.

Dacă vă întrebați  care este diferența dintre calendarul iulian și cel gregorian, atunci rândurile de mai jos  vă oferă nițele lămuriri necesare.

Calendarul gregorian este cel mai folosit din lume. Însă cum au apărut aceste sisteme de împărțire a timpului, care e diferența dintre calendarul iulian și cel gregorian și, mai ales, în ce mod influențează viața oamenilor din întreaga lume?

Diferența dintre calendarul iulian și cel gregorian

Primul conducător care a simțit nevoia stabilirii unui calendar universal a fost Iulius Cezar, în anul 46 î. H., deoarece modul în care era calculat timpul până atunci era inexact. Anul roman avea 355 de zile, iar periodic se adăuga o lună suplimentară, numită Intercalaris, care era formată din 27 de zile.

Pentru a corecta această problemă, a fost creat calendarul iulian, inspirat de sistemul de calcul egiptean, care cuprindea 365 de zile, fiind format din 12 luni, cu un an bisect din patru în patru ani.

Reforma Papei Grigore al XIII-lea

Calendarul iulian nu era în totalitate exact deoarece anul calendaristic nu corespundea cu anul astronomic și în fiecare an rămâneau 11 minute, care în 128 de ani duceau la apariția unei noi zile.

De asemenea, s-a constatat că metodele de calcul folosite pentru stabilirea rotațiilor soarelui și ale lunii nu se potriveau în realitate cu mișcările a celor doi aștri.

Pentru a corecta aceste probleme, Papa Grigore al XIII-lea a cerut stabilirea unui nou calendar, cunoscut sub denumirea de calendarul gregorian.

Acesta a fost adoptat în ziua de 24 februarie 1582 și cu această ocazie au fost suprimate 10 zile din calendar, pentru a șterge diferența de 11 minute acumulată anual în decursul secolelor.

Astfel, ziua de 5 octombrie a devenit 14 octombrie.

Surse informații: https://www.hermetic.ch/cal_stud/cal_art.html

Sursa foto: Centrul de Studii Clasice și Creștine.

The post Știați că din 1582 ziua de 9 octombrie nu a existat în șapte țări? appeared first on Cotidianul RO.

Please follow and like us:
Pin Share