Studiu IRES, la comanda BAT: Percepțiile pozitive ale consumatorilor produselor de vapat, reconfirmate

Studiu IRES, la comanda BAT: Percepțiile pozitive ale consumatorilor produselor de vapat, reconfirmate

Rezultatele studiului, aflat la cea de-a patra ediție, arată că utilizatorii de produse cu risc redus* sunt dispuși să caute alternative la fumat, iar cei care au trecut la astfel de alternative percep îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește starea fizică și stilul de viață comparativ cu fumatul.

Studiu IRES, la comanda BAT: Percepțiile pozitive ale consumatorilor produselor de vapat, reconfirmate

Concluziile acestui studiu le întăresc pe cele ale edițiilor precedente. Această ediție a studiului a inclus, în premieră, percepțiile consumatorilor asupra trecerii de la fumat la produse de vapat, iar rezultatele reflectă efecte benefice similare.

Fumătorii români care au trecut complet la produse cu risc redus au indicat îmbunătățiri ale condiției fizice atunci când utilizează produse care încălzesc tutunul sau de vapat comparativ cu fumatul:

86% dintre utilizatorii de produse care încălzesc tutunul și 83% dintre cei care utilizează produse de vapat spun că acestea îi fac să tușească mai puțin comparativ cu fumatul;
76% dintre utilizatorii de produse care încălzesc tutunul și 82% dintre cei care utilizează produse de vapat spun că acestea le pot afecta mai puțin dantura comparativ cu fumatul;
70% dintre utilizatorii de produse care încălzesc tutunul și 81% dintre cei care utilizează produse de vapat spun că acestea le pot afecta mai puțin capacitatea de a face efort fizic comparativ cu fumatul

De asemenea, acești consumatori au relatat că resimt și beneficii sociale comparativ cu fumatul:

99% dintre utilizatorii de produse care încălzesc tutunul și 97% dintre cei care utilizează produse de vapat spun că aceste produse lasă mai puțin miros neplăcut pe haine și pe mâini;
95% dintre utilizatorii de produse care încălzesc tutunul și 97% dintre cei care utilizează produse de vapat spun că aceste produse afectează mai puțin calitatea aerului la interior;
95% dintre utilizatorii de produse care încălzesc tutunul și 94% dintre cei care utilizează produse de vapat spun că aceste produse lasă mai puțin gust neplăcut în gură.

Fumătorii caută alternative cu risc redus adaptate nevoilor lor

BAT are un scop clar de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin reducerea impactului asupra sănătății și, pentru a realiza acest lucru, compania dezvoltă de peste zece ani o gamă largă de produse plăcute cu risc redus, destinate consumatorilor adulți.

„Conceptul de reducere a riscurilor asociate fumatului este din ce în ce mai relevant pentru consumatori, așa cum reiese din cea de-a patra ediție a acestui studiu, ale cărui rezultate confirmă din nou faptul că alternativele cu risc redus sunt o opțiune viabilă pentru cei care nu pot renunța la fumat.

Alături de dovezile științifice solide care susțin produsele care încălzesc tutunul și produsele de vapat ca alternative cu risc redus la fumat, percepțiile consumatorilor reprezintă o resursă informațională valoroasă pentru public și pentru autoritățile de reglementare, deoarece evidențiază potențialul acestor produse ca soluții eficiente pentru reducerea incidenței fumatului”,  a declarat Ileana Dumitru, Director Relații Externe al Ariei Europa de Sud-Est, BAT.

Fumătorii ar putea reveni la țigări dacă alternativele se scumpesc

Rezultatele studiului de percepție a consumatorilor arată că principalele argumente luate în considerare pentru utilizarea produselor cu risc redus sunt experiența satisfăcătoare (56%) și potențialul de risc redus al produselor care încălzesc tutunul (56%) sau de vapat (51%).

„Studiul derulat de IRES scoate în evidență o confirmare a tendinței de percepție favorabilă a efectelor utilizării simultane sau ale trecerii de la  țigări la produsele de tutun încălzit sau la țigări electronice.

În ambele cazuri remarcăm, în primul rând, o reducere a efectelor secundare asociate cu degradarea sănătății (prezența tusei, afectarea danturii, capacitatea de a face efort fizic).

În al doilea rând, se remarcă o reducere a  unor factori posibili de inducere a distanțării sociale motivată olfactiv prin diminuarea mirosului neplăcut pe haine, pe mâini, în respirație sau în aerul din interior.

Fumatul în sine are o componentă serioasă de socializare, iar dacă efectele secundare indezirabile sunt mai reduse, acest spațiu potențial al socializării îi poate include și pe cei care  sunt mai puțin deranjați de efectele utilizării alternativelor la tutunul tradițional.

În al treilea rând, studiul nostru confirmă tendințele  din anii anteriori privind posibilitatea renunțării  la fumat, dar și a reîntoarcerii la țigările tradiționale, în eventualitatea restricționării utilizării în interior  sau a creșterii  prețului la produsele de tutun încălzit sau țigări electronice”, a explicat Dan Jurcan, director de cercetare în cadrul Institutului IRES.

Studiul a fost realizat de IRES la comanda BAT România, iar concluziile sale se bazează pe percepțiile a două grupuri de eșantion reprezentative: consumatori care utilizează produse care încălzesc tutunul și care au renunțat complet sau parțial la fumat (1.025 utilizatori de cel puțin 1 an) și consumatori care utilizează produse de vapat și care au renunțat complet sau parțial la fumat (600 utilizatori de cel puțin 1 an).

Studiul a utilizat metoda de colectare CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing) și a fost realizat în perioada 1 septembrie – 4 octombrie 2023.

*Bazat pe dovezile existente și presupunând o trecere completă de la fumat la aceste produse, care nu sunt lipsite de risc și provoacă dependență.

Articol susținut de BAT.

Please follow and like us:
Pin Share