SUA au permis Ucrainei să folosească rachetele HIMARS, muniția ghidată și sistemele de artilerie pentru a lovi Rusia. Ce nu poate utiliza Kievul

SUA au permis Ucrainei să folosească rachetele HIMARS, muniția ghidată și sistemele de artilerie pentru a lovi Rusia. Ce nu poate utiliza Kievul

SUA au permis Ucrainei să folosească sistemele de rachete cu lansare multiplă, muniția ghidată și artileria pentru lovituri pe teritoriul Federației Ruse, dar doar de unde „inamicul” atacă regiunea Harkov, relatează Wall Street Journal. Această permisiune nu se extinde și la utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune ATACMS. Anterior, și Politico relatase despre acordul dat în secret de administrația Biden.

Sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS și muniția ghidată GMLRS, da, rachetele ATACMS – ba! Asta a decis administrația Biden.

Aria redusă a utilizării armelor americane este o încercare a Casei Albe de a ajuta Ucraina să se apere mai bine împotriva ofensivei Rusiei în regiunea Harkov, unde îşi apără mai bine cel de-al doilea oraş ca mărime al ţării, situat în nord-est, în apropiere de graniţă.

În același timp, SUA se asigură că limitează riscul escaladării conflictului într-o confruntare directă între Washington și Moscova.

„Politica noastră de a interzice utilizarea ATACMS sau de a lansa lovituri cu rază lungă în interiorul Rusiei nu s-a schimbat”, a declarat un oficial american de rang înalt pentru WSJ.

Din februarie 2022, SUA refuzaseră să permită utilizarea oricăror arme pe care le furnizează Ucrainei pentru lovituri pe teritoriul Rusiei. Kievului i s-a permis să lovească ținte în Crimeea, deoarece se află în granițele Ucrainei recunoscute internațional, iar Washingtonul spune că anexarea peninsulei de către Moscova este ilegală.

Zelenski: „Nu am informații dacă vor fi impuse restricții privind utilizarea avioanelor de luptă F-16”

Pe de altă parte, Ucraina nu are încă informații dacă partenerii săi vor impune vreo restricție privind utilizarea avioanelor de luptă F-16 pentru lovituri pe teritoriul Rusiei, a declarat președintele Volodimir Zelenski la o conferință de presă la Stockholm, vineri, după summitul Ucraina-Europa de Nord, relatează Ukrainska Pravda.

„Veștile bune sunt că le vom avea și o să avem unele dintre ele anul acesta. Sunt suficiente? Nu. Vor fi prea multe? Nu. Nu vor fi suficiente ei să aibă egalitate pe cer cu ruşii. Nu știu dacă vor exista restricții privind utilizarea acestor aeronave pe cerul rusesc. Vom vedea. Cred că folosirea oricăror arme occidentale pe teritoriul Rusiei este o chestiune de timp”, a declarat Zelenski.

Ministrul de externe al Danemarcei, Lars Lücke Rasmussen, a anunțat, anterior, că Ucraina va putea folosi   avioane de luptă daneze F-16 pentru a lovi ținte militare în Rusia.

Iar premierul Belgiei, Alexander De Croo, a declarat, zilele trecute, că Ucraina va putea folosi avioanele de luptă F-16 transferate de țara sa.

Ziarul britanic Evening Standard a susținut, pe 10 mai, citând o „sursă militară de rang înalt”, că Ucraina va primi primele avioane de luptă F-16 în câteva săptămâni.

Foto: Hepta