Subiecte istorie BAC 2024. Cum se rezolvau și care este baremul de corectare. Proba obligatorie a profilului la bacalaureat 2024. Update

Subiecte istorie BAC 2024. Cum se rezolvau și care este baremul de corectare. Proba obligatorie a profilului la bacalaureat 2024. Update

Subiecte BAC istorie 2024. Absolvenții de liceu susțin, marți, 2 iulie, cea de-a doua probă scrisă din cadrul examenului la bacalaureat. Este vorba de cea obligatorie a profilului, la istorie, respectiv matematică.

UPDATE, ora 7.40. Emoții pentru miile de elevi care dau BAC-ul la istorie

În mai puțin de două ore, absolvenții claselor a XII-a din România – profilul uman – revin în bănci pentru proba obligatorie a profilului de la examenul de Bacalaureat 2024. Se susțin azi probele scrise la istorie și matematică.

Pe FANATIK.ro veți afla toate detaliile care contează în legătură cu această probă: desfășurarea examenului, regulament sau posibile incidente. În acest material veți afla ce subiecte au avut de rezolvat tinerii la istorie.

Subiecte istorie Bacalaureat 2024, sesiunea iunie-iulie, proba obligatorie a profilului

Examenul de bacalaureat a început pe 17 iunie, candidații trecând mai întâi prin emoțiile specifice probelor orale și de competențe. Luni, 1 iulie, a debutat testarea scrisă, primul examen fiind cel la Limba și Literatura Română.

Astăzi, elevii susțin proba obligatorie, în funcție de profil, din sesiunea iunie-iulie. FANATIK va publica subiectele la istorie imediat ce acestea vor fi disponibile.

Modele de subiecte la istorie și barem pentru Bacalaureat 2024. Cum puteai lua nota 10

Proba la istorie este obligatorie pentru absolvenții de clasa a XII-a de la uman și din liceele vocaționale. Deși este una dintre cele mai fascinante materii, mulți elevi întâmpină probleme în aprofundarea informațiilor, având în vedere că au de reținut o multitudine de date și evenimente istorice.

Pentru a veni în sprijinul elevilor care s-au pregătit pentru examenul la istorie din cadrul bacalaureatului, Ministerul Educației a prezentat modele de subiecte. Astfel, candidații s-au putut familiariza cu testarea. Modele de subiecte pot fi consultate AICI.

De altfel, pentru a putea lua o notă mare la istorie, profesorii recomandă ca informațiile să fie structurate în așa fel încât să poată fi reținute cât mai ușor. Programa este similară celei din anul 2023. Potrivit metodologiei, subiectele la istorie sunt structurate pe sfera „Popoare și spații istorice”, „Oamenii, societatea și lumea ideilor, „Statutul și Politica” și „Relații Internaționale.

În ceea ce privește baremul de notare, Ministerul Educației specifică faptul că vor fi acordate zece puncte din oficiu. Totodată, nu vor fi date punctaje intermediare decât cele menționate explicit. Mai multe informații privind baremul de evaluare și de notare- AICI.

Subiectele la istorie primite la simularea BAC 2024

Simularea la istorie a avut loc pe 5 martie 2024. Elevii claselor a XII-a și a XIII-a au avut trei subiecte de rezolvat, primul fiind pe baza a două texte de I. A. Pop, I. Bolovan, ”Marea istorie ilustrată a României și a Republicii Moldova” și din K. Hitchins, ”Scurtă istorie a României”.

Al doilea punct a fost compus din șase întrebări, iar la ultimul subiect elevilor li s-a cerut să scrie un eseu privind evoluția politică a țării din secolul al XX-lea. Subiectele la istorie primite la simularea BAC 2024 pot fi văzute AICI.

Ce subiecte au primit elevii la istorie la Bacalaureat anul trecut

Anul trecut, absolvenții de liceu au susținut proba la istorie de la bacalaureat pe 27 iunie. La primul subiect, candidații au avut de răspuns mai multor cerințe pe baza unor texte despre Evul Mediu- Secolul XVI.

În cel de-al doilea subiect au avut de răspuns unor întrebări, având un text despre Convenția de la Paris din 1858 și despre alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În eseul de la punctul III, elevii au scris despre situația politică internă și internațională României din perioada postbelică.

Calendar Bacalaureat 2024. Sesiunea de BAC iunie-iulie

Bacalaureatul a început cu evaluarea competențelor la limba română (probă orală), prima probă având loc între 17-19 iunie 2024. Ulterior, în perioada 19-20 iunie s-a desfășurat evaluarea competențelor lingvistice în limba maternă.

Proba D, a competențelor digitale s-a organizat pe 20 și 21 iunie, fiind urmată de cea a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (25-27 iunie).

Așa cum am menționat, prima probă scrisă s-a desfășurat luni 1 iulie, fiind vorba de cea la Limba și Literatura Română. Marți are loc proba obligatorie a profilului, iar joi, 4 iulie, cea la alegere a profilului și specializării. Pe 5 iulie se va susține proba scrisă la limba și literatura maternă.

Afișarea rezultatelor este programată pe 8 iulie 2024, până în ora 12:00, urmând ca elevii nemulțumiți să depună contestațiile între orele 12:00-18:00. În perioada 9-11 iulie vor fi soluționate contestațiile, iar pe 12 iulie 2024 vor fi aflate rezultatele finale.

Sesiunea de toamnă a bacalaureatului 2024

Sesiunea de toamnă se va desfășura în luna august, însă cei care nu au reușit să promoveze examenul maturității trebuie să știe că înscrierile vor fi făcute în perioada 15-22 iulie.

„15 – 22 iulie 2024: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
8 – 9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
9 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
12 august 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
13 – 14 august 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
19 august 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
20 august 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
21 august 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
22 august 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
26 august 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00 – 18.00)
27 – 29 august 2024: Rezolvarea contestațiilor
30 august 2024: Afișarea rezultatelor finale”, se arată în calendarul bacalaureatului de toamnă.