Subiecte ușoare la limba și literatura română la Bacalaureat. Profesorii ar putea fi mai exigenți la corectură. „Atunci avem și oarecare pretenții”

Subiecte ușoare la limba și literatura română la Bacalaureat. Profesorii ar putea fi mai exigenți la corectură. „Atunci avem și oarecare pretenții”

Potrivit profesorilor de limba și literatură română, subiectele de anul acesta la examenul scris de la Bacalaureat au fost extrem de facile pentru elevi. Aceștia sunt de părere că, în condițiile în care primele două subiecte nu ar trebuie să le pună niciun fel de dificultate elevilor, diferențele se vor face, cel mai probabil, la exercițiul de redactare al textului argumentativ de la Subiectul III. Și aici însă, există un paradox, în condițiile în care textul era unul bine cunoscut – Moara cu noroc, de Ioan Slavici, este posibil ca profesorii la corectură să fie mult mai exigenți.

Subiecte extrem de ușoară la limba și literatură română la Bacalaureat 2024

Profesoara Florentina Sultana a declarat pentru FANATIKsubiectele de anul acesta la Bacalaureat au fost mult mai ușoare decât se aștepta. Practic, este de părere profesoara, Subiectele I și II nu ar trebui să le pună niciun fel de probleme elevilor, rămânând ca diferențele la note să fie făcute la Subiectul III, acolo unde elevii au avut de compus un eseu despre particularitățile nuvelei.

Profesoara este de părere că la acest subiect se vor face diferențele la note în acest an, urmând ca profesorii corectori să fie atenți la exemplele pe care elevii le-au dat în eseu, de comparațiile pe care le fac în analiza lor – practic cultura generală a absolvenților, dar și vocabularul dezvoltat în cei patru ani de liceu.

„Sunt puțin dezamăgită, pentru că subiectele au fost super-accesibile. Poate mult prea ușoare. Singura lor provocare de anul acesta, adică unde se vor putea face diferențele între elevi, doar în cadrul exercițiului de redactare a textului argumentativ.

În rest, „Moara cu noroc”, Ioan Slavici – una dintre cele mai ușoare opere. Cred că singurele diferențe se vor face la textul argumentativ, acolo unde într-adevăr se observă foarte bine limbajul pe care-l are un elev, pe care l-a dezvoltat în toți acești patru ani de liceu.

În plus, tot aici un profesor va observa și cultura lor generală, pentru că la textul argumentativ, unul dintre exemplele pe care îl oferi în argumentație trebuie să fie preluat din textul suport, iar cel de-al doilea exemplu trebuie să se bazeze pe o experiență personală, iar noi profesorii recomandăm să fie preluat din cultura generală. Să fie dat un exemplu tot o operă literară. Ori, dacă elevul nu a citit și nu știe cu să asocieze fragmentul pe care l-a avut la dispoziție, și un exemplu pertinent, atunci nu va obține punctajul maxim”, a declarat, pentru FANATIK, profesoara Florentina Sultana.

subiecte română

Subiect facil și la gramatică

Profesoara a subliniat că, având în vedere cum au fost subiectele de la Evaluarea Națională de anul acesta, era poate de așteptat ca și la Bacalaureat elevii să aibă unul sau două exerciții puțin mai dificile – lucru care însă nu s-a întâmplat. Practic, spune profesoara, primele două subiecte nu ar trebui să le pună probleme elevilor.

„În rest, la Subiectul II au avut de prezentat rolul notațiilor într-un text, asta e o demonstrație pe care o învață pe de rost – într-adevăr, trebuie să fie aplicată pe textul respectiv, dar asta nu înseamnă că nu a fost un subiect facil. A fost un subiect foarte ușor.

Și la gramatică, la Subiectul I, a fost foarte simplu. Având în vedere subiectele de la Evaluarea Națională, și faptul că au crescut puțin dificultatea, măcar acolo, un unu-două exerciții, mă așteptat ca și aici să vedem subiecte puțin mai dificile. Dar nu a fost așa”, a mai precizat profesoara Florentina Sultana.

Profesori mai exigenți la corectură

Pe de altă parte, subliniază profesoara Florentina Sultana, în contextul în care și la Subiectul III textul era unul foarte bine cunoscut, cel mai probabil cea mai mare parte a elevilor se vor orienta către „Moara cu noroc” a lui Slavici, există posibilitatea ca profesorii să fie mult mai exigenți la corectarea lucrărilor.

„Moara cu Noroc este probabil nuvela către care se vor îndrepta majoritatea elevilor, însă ar fi putut să scrie și o nuvelă istorică. Să scrie despre Alexandru Lăpușneanu, dar bănuiesc că majoritatea a mers cu Slavici.

Trebuiau să încadreze în realism, să vorbească despre veridicitate, subiectul a fost foarte, foarte simplu. Sper, tot la acest subiect, că elevii au comentat scenele pe care le-au ales, și nu doar au scris două scene rezumate și atât. Scenele trebuiau comentate. Subiectul a fost foarte, foarte ușor.

Cred că notele vor fi în general mari, dar depinde și ce se va întâmpla la corectură. Asta pentru că, am observat eu, atunci când subiectele sunt atât de ușoare avem și oarecare pretenții în momentul în care corectăm. Ori, dacă limbajul tău de absolvent de clasa a XII-a nu este suficient de bine dezvoltat, atunci vei fi depunctat”, a mai declarat profesoara.

Aceasta a precizat că, în condițiile în care fiecare elev a știut modelul de urmat în redactarea eseului argumentativ, diferențele de la notare vor veni de la subiectivismul profesorului corector, care va aprecia exemplele alese, exprimarea, limbajul folosit, etc.

„Modul de exprimare, corectitudine, și, așa cum am spus, sunt curioasă ce au scris la cel de-al treilea exemplu la textul argumentativ, pentru că trebuie să ai niște noțiuni de cultură generală pentru a putea oferi un exemplu pertinent. Oricum, eu zis că ne putem aștepta la note mari”, a mai precizat profesoara Florentina Sultana, pentru FANATIK.