Subiectele la Română la BAC 2024, apărute în presă. Ce a picat la prima probă a examenului de Bacalaureat

Subiectele la Română la BAC 2024, apărute în presă. Ce a picat la prima probă a examenului de Bacalaureat

Proba scrisă la limba română la Bacalaureat 2024 a avut loc luni, 1 iulie, la ora 9.00. Subiectele de la prima probă scrisă de la BAC vă sunt prezentate de Libertatea.

UPDATE 15.20 Ministerul Educației a publicat la ora 15:00 baremul de corectare pentru proba scrisă de limba și literatura română de la examenul de Bacalauareat 2024.Citeşte întreaga ştire: Baremul de corectare la BAC Română 2024, publicat pe EDU.ro

UPDATE 12.05: Profesoara Natașa Delia Maier de la Liceul Internațional Ioanid este invitată în studioul Libertatea, unde va arăta rezolvarea subiectelor la proba de Limba română de la Bacalaureat 2024.

Mai multe detalii aici: Rezolvarea subiectelor la BAC Română 2024. O profesoară de română va arăta în direct, de la ora 13.00, ce trebuia să scrii

Subiecte română BAC 2024 – ce au avut de rezolvat elevii

UPDATE ora 11.25: Absolvenții de la profilul uman au avut la subiectul III de scris un eseu despre particularitățile unui personaj dintr-o nuvelă studiată, notează observatornews.ro.

UPDATE ora 11.00: Subiectele de la română apărute în spațiul online ar fi fost fotografiate și trimise pe internet dintr-un centru de examen din Gorj. În documentele ce par a fi fost fotografiate cu o camera de corp, pe care cineva a încercat să șteargă indicativul centrului de examen și numele județului, apar subiectele cu watermark „Gorj – 2783”, anunță edupedu.ro. Inspectoratul școlar a declanșat o anchetă în privința acestui caz, potrivit reprezentanților instituției.

UPDATE ora 10.16: La subiectul al III-lea, absolvenții de la profilul real au de redactat un eseu de cel puțin 400 de cuvinte în care să prezinte particularități ale unei nuvele studiate.

UPDATE ora 10.13: La subiectul al doilea, cerința s-a bazat pe un fragment din piesa de teatru „Omul cu mârțoaga” de George Ciprian.

UPDATE ora 10.05: La subiectul I, candidații au avut de rezolvat o serie de cerințe pe baza unui fragment din textul „O vizită la Tudor Arghezi” din volumul Amintiri și portrete de Gabriel Dimisianu.

Subiectele la Română la Bacalaureat 2024
Subiectele la Română la Bacalaureat 2024

UPDATE ora 9.00: Începe proba scrisă la limba și literatura română de la Bac 2024. Aceasta este prima probă scrisă din sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat. Timpul de lucru pentru rezolvarea subiectelor este de trei ore.

UPDATE ora 8.30: La această oră s-a încheiat intervalul în care a fost permis accesul candidaților în sălile de examen. Începerea probei scrise la limba și literatura română de la Bac 2024 este programată la ora 9.00.

***

Știre inițială: Peste 134.000 de candidați s-au înscris în acest an la examenul de Bacalaureat, a anunțat Ministerul Educației. Absolvenții de liceu au trei ore la dispoziție pentru rezolvarea subiectelor. Baremul de corectare va fi publicat pe site-ul edu.ro la ora 15.00.

Reguli pentru participarea la BAC 2024

La examenul de Bacalaureat 2024, accesul candidaților în săli este permis între orele 7.30 și 8.30. Absolvenții de liceu trebuie să aibă asupra loc un act de identitate valabil pentru a putea participa la probe.

În același timp, le este interzis să intre în sala de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, telefoane mobile sau alte dispozitive electronice de calcul sau comunicare care le-ar putea fi de folos în rezolvarea subiectelor. Cei prinși că nu respectă aceste reguli vor fi eliminați din examen.

Probele de la BAC 2024 sunt monitorizate audio-video.

Programa BAC 2024

Protrivit informațiilor publicate de Ministerul Educației pe site-ul edu.ro, „programa de bacalaureat pentru limba și literatura română (…) este prevăzută în anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educației naționale nr. 4.923/2013 privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național – 2014”.

„Pentru proba scrisă, elevii trebuie să studieze în mod aprofundat cel puţin numărul minim de texte prevăzute în programa şcolară, aparţinând autorilor canonici sau prozei narative, poeziei sau dramaturgiei româneşti despre care să poată redacta un eseu structurat, un eseu liber sau un eseu argumentativ, în care să aplice conceptele de istorie şi teorie literară (perioade, curente literare/culturale, elemente de analiză tematică, structurală şi stilistică) menţionate în prezenta programă”, precizează Ministerul.

Autorii canonici studiați sunt: Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ion Luca Caragiale, Titu Maiorescu, Ioan Slavici, George Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Ion Barbu, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, George Călinescu, Eugen Lovinescu, Marin Preda, Nichita Stănescu și Marin Sorescu.

Subiectele de anul trecut

La filiera teoretică, profilul real, elevii au primit la subiectul I să citească un fragment din „Ion Creangă, viața și opera”, de George Călinescu. Apoi să redacteze un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștință față de școlile în care au fost formați raportându-se la informațiile din text, cât și la experiența personală sau culturală.

Calendar Bacalaureat – sesiunea iunie-iulie 2024

1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00
9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor
12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

O nouă sesiune a examenului de Bacalaureat 2024 este programată în luna august. Vezi care este calendarul Bacalaureatului în 2024.