Suma uriașă câștigată de soții Zgonea la ANCOM. Fostul lider PSD, aproape jumătate de milion de lei în doar 6 luni

Suma uriașă câștigată de soții Zgonea la ANCOM. Fostul lider PSD, aproape jumătate de milion de lei în doar 6 luni

Funcțiile din cadrul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) sunt printre cele mai râvnite sinecuri pentru foștii lideri politici, salariile de aici ajungând ușor la câteva mii de euro. Spre exemplu, în anul 2017, după ce a fost înlăturat de la Palatul Victoria, Sorin Grindeanu a fost pus în fruntea ANCOM, funcție în care, în anul 2019, încasa lunar circa 44.000 lei. În cadrul acestei agenții lucrează nu doar foști politicieni, dar și rude ale acestora, iar începând din acest an, sunt obligați să-și facă publice veniturile salariale, pe care nu le mai pot ascunde în spatele clauzelor de confidențialitate.

Soții Zgonea, salarii de sute de mii de lei la ANCOM

Deși pe site-ul ANI declarațiile de avere și interese ale politicienilor nu mai pot fi accesate de acum două săptămâni, instituția invocând probleme tehnice, o parte din instituții au publicat aceste documente pe propriile site-uri. Noutatea din acest an stă în faptul că veniturile salariale ale rudelor politicienilor nu mai pot fi ascunse în spatele clauzelor de confidențialitate. Este și cazul soției fostului președinte al Camerei Deputaților, deputatul PSD Valeriu Zgonea, angajată la ANCOM, acolo unde în luna iunie soțul ei a fost numit președintele autorității.

Astfel, potrivit declarației de avere depuse în luna iunie a acestui an, Valeriu Zgonea a încasat, în calitate de președinte al ANCOM, nu mai puțin de 415.697 lei. Este salariul pe care l-a primit pentru o perioadă de cel mult șase luni, în condițiile în care numirea sa în această funcție a fost votată în Parlament în luna mai. Dacă acesta este venitul său pe ultimele șase luni din anul 2023, atunci venitul lunar al fostului deputat PSD se ridică la 69.000 lei. (Numirea sa oficială a fost în 12 mai.)

Și soția lui Valeriu Zgonea, Laura Carmen, este angajată la ANCOM, acolo unde începând cu anul 2019 a ocupat funcția de secretar general. Și această funcție este una extrem de bine plătită, în anul 2021 declarând un salariu de 268.000 lei. Pentru anul 2022, salariul încasat apare cenzurat, însă pentru anul 2023 suma apare în declarația de avere a soțului, mai exact 278.000 lei.

Soția lui Zgonea și-a dat demisia de la ANCOM în momentul numirii sale în fruntea instituției, deci, în teorie, acesta a fost salariul ei pe primele șase luni din an.

Practic, doar de la ANCOM soții Zgonea au încasat un salariu de aproape 700.000 lei, la care dacă adăugăm și salariul încasat de la Institutul de cercetare informatică, unde a lucrat înainte de numirea la ANCOM, ajungem la o sumă de 730.000 lei. Vorbim de practic 12.000 de euro lunar, încasați de la stat, de către cei doi.

Valeriu Zgonea, declarație de avere – iunie 2024

 

Fostul șef al Camerei a mai avut venituri și din consultanță, peste 90.000 lei câștigați în anul 2023 pe un PFA. Suma e în ușoară scădere față de anul anterior, când declarase peste 160.000 lei, câștiguri din consultanță.

Chiar dacă fostul deputat PSD a trecut de la un salariu anual de 97.000 lei, la Institutul de cercetare informatică, la peste 400.000 lei, câștigați în doar șase luni, acest plus de venituri nu se vede în declarația de avere a fostului politician. Acesta are în depozitele de economii puțin peste 20.000 lei și nu și-a cumpărat vreun autoturism nou sau alte bunuri mobile. Și-a luat în schimb un credit de aproape 85.000 lei, credit pe care trebuie să-l returneze în următorii cinci ani.

Valeriu Zgonea, salvat de CCR pentru o mită de 60.000 lei

Valeriu Zgonea a avut patru mandate de deputat în Parlamentul României (2000-2016), fiind membru al PSD până în anul 2016, atunci când a fost exclus din partid după ce a cerut demisia lui Liviu Dragnea. După votul unanim al colegilor social-democrați, Zgonea a comparat partidul lui Dragnea cu Inchiziția Spaniolă.

Însă, chiar exclus din partid, fostul deputat și-a găsit repede o sinecură – Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică (ICI), acolo unde începând din 2018 s-a ocupat de relațiile internaționale ale instituției. În această perioadă a avut timp să se și specializeze, urmând un curs la European Security and Defense College privind securitatea rețelelor informatice. Timp pentru un alt curs similar la aceeași instituție de învățământ a avut și anul trecut, în 2023, când a studiat un curs avansat de „Cyber Diplomacy”.

Mult mai interesant, legat de trecutul lui Valeriu Zgonea, este că fostul lider PSD este unul dintre marii beneficiari ai deciziilor CCR din perioada 2017-2019, mai exact deciziile prin care din dosarele penale au fost scoase înregistrările realizate cu ajutorul SRI.

La începutul anului 2020, Valeriu Zgonea era condamnat la 3 ani de închisoare cu executare. El fusese acuzat de procurorii DNA că, între 2012 și 2013, atunci când ocupa funcția de președinte al Camerei, ar fi primit de la un lider PSD din Buzău, Dumitru Dobrică, foloase necuvenite în schimbul numirii fiicei acestuia într-o funcție publică.

Valoarea foloaselor necuvenite fusese stabilită de către procurori la puțin peste 60.000 lei – era vorba de o cazare la Viena, bilete la concertele Bon Jovi și  Andre Rieu, plus alte cheltuieli la o casă de vacanță din Covasna. Suma pare infimă astăzi, când este mai mică decât venitul lunar al lui Zgonea la ANCOM. Fiica lui Dobrică avea să ajungă subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, iar în 2016, la doar 26 de ani, avea să fie unul dintre cei mai tineri parlamentari ai României.

Zgonea avea să fie însă trimis în judecată pentru aceste fapte în 2018, iar Dumitru Dobrică avea să primească doi ani cu suspendare în urma unui acord de recunoaștere a faptelor. Dosarul era plin de interceptări pe mandate de siguranță națională, iar stenogramele sunt savuroase, Zgonea vorbind despre negocierile pe care le făcea cu Dragnea pentru fiica lui Dobrică. O parte a presei a scris că în aceste interceptări apărea și numele lui Ciolacu.

După deciziile CCR, Dobrică își schimbă declarațiile și spune că a fost pus sub presiune de către procurori, iar dosarul lui Zgonea din apel se judecă la Curtea de Apel București. Aici sunt luate în considerare declarațiile lui Dobrică din timpul procesului, nu cele de la DNA, iar într-un dosar din care fuseseră eliminate toate interceptările și monitorizările Zgonea este achitat în 2022. Un an mai târziu, acesta este numit în fruntea ANCOM.

„Justiția a făcut azi dreptate pentru Valeriu Zgonea! Știu că nimeni nu îi poate da înapoi timpul pierdut, sănătatea și suferință îndurate în acești cinci ani de calvar (…) Vali Zgonea este un om bun, un social-democrat adevărat, care nu a meritat toate aceste lucruri”, i-a transmis Ciolacu după decizia de achitare de la CAB.