Sumele uriașe plătite de Transelectrica foștilor directori concediați abuziv. Partenerul lui Dan Șova și un viceprimar PNL, printre greii despăgubiți de compania de stat

Sumele uriașe plătite de Transelectrica foștilor directori concediați abuziv. Partenerul lui Dan Șova și un viceprimar PNL, printre greii despăgubiți de compania de stat

Datele financiare ale companiei din energie pe anul trecut arată că aceasta a plătit peste un milion de euro drept compensații și indemnizații de revocare mai multor foști directori dați afară nelegal, care și-au câștigat apoi drepturile bănești în instanță. În total, șapte foști directori au primit despăgubiri din partea Transelectrica. Aceștia sunt foști grei, cu funcții de conducere în Guvern sau veniți pe linie de partid, numiți în guvernarea Orban și demiși în iunie 2021 de SGG-ul aflat în subordinea premierului Florin Cîțu.

Transelectrica, compensanții pentru directorii concediați ilegal

FANATIK a scris la finalul anului trecut despre sumele pe care Transelectrica le-a plătit drept foștilor directori concediați abuziv în anul 2021. Potrivit datelor companiei, transmise la o interpelare a deputatului USR de Suceava, Radu Tudorei Ciornei, în anul trecut Transelectrica plătise circa 2,6 milioane de lei pentru foștii directori. Suma era netă și venea în urma mai multor decizii ale Curții de Arbitraj de la Viena. De asemenea, Transelectrica recunoștea că are pe rol mai multe astfel de procese și că, în final, suma totală de plată ar putea depăși chiar pragul de zece milioane de lei.

Recent, un raport financiar al companiei din energie arată că sumele plătite efectiv, nu doar în bani dar și în acțiuni, sunt mult mai mari, depășind pragul de un milion de euro. Concret, în anul 2023, compania de stat a plătit 5,7 milioane lei către șapte foști directori care au reușit să obțină decizii executorii în instanță împotriva deciziilor de concediere.

În ceea ce privește suma de 5,7 milioane lei, 2,42 milioane reprezintă compensațiile pentru indemnizațiile de conducere pierdute în urma revocărilor, iar 1,05 milioane lei sunt dobânzile actualizate cu inflația la aceste sume. O altă sumă importantă, 2,22 milioane, cererile de valorificare OAVT – opțiuni prin acțiuni. Cel mai probabil, aici este vorba de remunerația variabilă anuală a directorilor și administratorilor ce include și un pachet de acțiuni. Spre exemplu, în anul 2019, directorul general al companiei beneficia de un pachet de OAVT cu valoare de 150-200% din remunerația anuală fixă.

Ce despăgubiri a plătit Transelectrica anul trecut

Avocatul Anamariei Prodan, printre despăgubiți

Astfel, potrivit datelor furnizate de către Transelectrica, primul dintre cei șapte foști directori care au primit compensațiile și indemnizațiile de revocare este Oleg Burlacu. În prezent, acesta este consilier local la Sectorul 5, unde a candidat pe listele PNL. În anii 2022 și 2023 acesta a ocupat fotoliul de viceprimar la Sectorul 5.

Oleg Burlacu este de profesie avocat, iar unul dintre clienții săi cu notorietate este Anamaria Prodan. De altfel, potrivit ultimei declarații de avere, în anul 2023 a câștigat din activitatea de avocat suma de 275.000 lei ( aceeași sumă fiind declarată și de către soția sa). De menționat că în declarația de avere nu apare suma pe care Transelectrica susține că i-a plătit-o.

Acesta a fost primul dintre foștii directori ai Transelectrica care a obținut o decizie favorabilă la Tribunalul de Arbitraj de la Viena (decembrie 2022). Acesta a făcut parte între 2019 și 2021 din Consiliul de Supraveghere al companiei.

Dumitru Ciprian Constantin a încasat de la Transelectrica de 7 ori mai mulți bani

Dumitru Ciprian Constantin, care potrivit Transelectrica ar fi primit peste 980.000 lei despăgubiri, a ajuns în Consiliul de Supraveghere tot pe filiera PNL, fiind membru al organizației de la Sectorul 1 a liberalilor. Acesta nu deține în prezent și nu a deținut alte funcții publice. Numirea în cadrul Transelectrica s-a făcut la începutul anului 2020, an în care avea să candideze, fără succes, pe listele PNL atât la Senat cât și la Consiliul General al Municipiului București.

Potrivit Mediafax, numirea acestuia în cadrul companiei de stat din energie s-a făcut după ce Sebastian Burduja a acceptat postul de secretar de stat în Ministerul Finanțelor. Potrivit datelor din Monitorul Oficial, în anul 2020, Dumitru Ciprian Constantin a donat peste 134.000 lei către PNL. Asta înseamnă că anul trecut acesta a încasat de la Transelectrica de șapte ori mai mulți bani decât a donat partidului pentru alegerile din 2020.

Badea Dorin Alexandru este un bancher, specialist în piețe de capital, fost director timp de opt ani (2014-2022) în cadrul Eximbank. În prezent, este membru independent în Consiliul de Supraveghere al noi înființatei Bănci de Investiții și Dezvoltare. De asemenea, este membru în CA-ul unei alte companii de stat din domeniul transportului (TTS București) și angajat al unei multinaționale din domeniul infrastructurii, unde are un contract de muncă plătit cu 780.000 lei.

În declarația de avere din 2024 apare suma de 209.000 lei, câștigată în urma procesului civil cu Transelectrica.

Fost director Microsoft, ajuns în Guvernul Ponta I

Luiza Popescu, cea care și ea a primit peste 800.000 lei despăgubiri de la Transelectrica este inginer în cadrul Elcen, cu o carieră în mai multe companii internaționale, fără legătură cu vreun partid politic. În prezent nu mai ocupă vreo funcție în administrația publică.

Tot din mediul privat a venit și Ovidiu Petrişor Artopolescu, un alt fost director în compania de stat din energie și care a primit anul trecut despăgubiri de 118.000 lei. Acesta este fost director al Microsoft România, acuzat de complicitate la abuz în serviciu și pus sub control judiciar de către DNA în dosarul „Microsoft 2”, dosar cu prejudiciu de 67 milioane de dolari. În anul 2012 acesta a ocupat funcția de secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor, în Guvernul Ponta I, fiind membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica între 2012 și 2017. Potrivit paginii sale de Facebook, unde distribuie teoriile antioccidentale ale fostului șef al SIE, Silviu Predoiu, în prezent este „creator digital”.

Mihalache Costin, alături de premierul Viorica Dăncilă și suma de bani primită de la Transelectrica în 2023

Un alt fost oficial guvernamental care se află pe lista celor despăgubiți de Transelectrica se află și Mihalache Costin, fostul consilier al premierului Viorica Dăncilă, numit de aceasta în funcția de șef al cancelariei primului ministru. Acesta este fost diplomat pe relația cu China, ce i-a fost consilier și fostului premier Victor Ponta.

În prezent, Mihalache Costin face parte din Consiliul de Administrație al CNAIR, compania națională de infrastructură rutieră, de unde a câștigat o indemnizație anuală de 77.000 lei. În ultima sa declarație de avere menționează suma de 661.000 lei, banii primiți de la Transelectrica în urma procesului civil. Suma este considerabil mai mică decât cea declarată de Transelectrica, de 833.000 lei.

Mihalache Costin a câștigat o sumă mai mare din propria afacere de consultanță în domeniul relațiilor publice MAM Consulting, acolo unde lucrează împreună cu soția (asta deși pe platforma Termene, firma figurează doar cu un angajat). Astfel, anul trecut fostul consilier a obținut 761.000 lei, dividende din firma care a avut un profit de 1,6 milioane lei. FANATIK a scris pe larg despre afacerile fostului consilier al premierului PSD aici.

Cei mai mulți bani pentru fostul partener al lui Dan Șova

Ultimul dintre cei plătiți de către Transelectrica, dar care a primit și cei mai mulți bani, peste 1,89 milioane lei, este Radu Ștefan Cernov. De profesie avocat, acesta devine consultant personal al ministrului comunicațiilor imediat după terminarea facultății (2000), Dan Nica, funcție în care stă timp de un an, până în 2002. Până în anul 2003 rămâne în administrația centrală, când ajunge secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor, perioadă în care este numit în CA-urile mai multor companii de stat, printre care și RomTelecom.

Trei ani mai târziu ajunge partener senior la casa de avocatură Şova şi asociaţii, redenumită ulterior Enescu Panait Pop şi asociaţii. În anul 2009 ajunge partener coordonator la aceeași casă de avocatură, detaliu important în condițiile în care între anii 2007 și 2008 sunt semnate contractele de asistență juridică între SCA Şova şi Asociaţi și complexele energetice de la Turceni şi Rovinari.

Contractele aveau să intre în atenția DNA începând cu anul 2011 și aveau să ducă la trimiterea în judecată a lui Dan Șova și Victor Ponta. De altfel, locuința lui Radu Cernov avea să fie percheziționată de către procurori, aceștia din urmă ridicând de aici agendele lui Cernov cu însemnările personale ale acestuia cu privire la negocierile purtate de către Dan Șova și conducerea complexului energetic. De altfel, Cernov avea să fie chiar citat de martor de către DNA în dosarul ce avea să se încheie abia la finalul anului 2023 prin achitarea definitivă a lui Ponta și Șova.

Radu Cernav, declarație de avere, 2016

După episodul cu procesul lui Șova, Radu Cernov este numit de-a lungul anilor în diverse consilii de administrație ale companiilor de stat, printre care Metrorex, Romatsa, Telecomunicaţii CFR, ARR, Transelectrica, CNADNR, CFR sau Transgaz. Doar de la Transgaz primea în anul 2016 o indemnizație de peste 300.000 lei.

În cadrul Transelectrica a făcut parte din Consiliul de Supraveghere până la finalul anului 2015, atunci când câștigă concursul pentru funcția de director al Direcției Juridice și Contencios chiar din cadrul aceleiași companii. Declarațiile de avere din acei ani ale acestuia sunt spectaculoase, acesta declarând că deține 574.000 de euro cash.

În ultima declarație de avere publică, depusă în anul 2019, suma de euro cash scăzuse la 433.000 lei, iar salariul de la Transelectrica era secretizat. În prezent nu mai ocupă vreo funcție publică, ultima sa acțiune publică fiind ieșirea din acționariatul propriei firme de consultanță în afaceri, Metron Corporation Srl, prin trecerea acțiunilor sale pe numele tatălui. Firma, cu datorii de 250.000 lei, nu a mai adus un ban din anul 2008, adică la doi ani de la înființare.

Please follow and like us:
Pin Share