Summit pentru pace sau pentru război?

RMAG news

La o săptămână după alegerile din UE, pe 15-16 iunie, Elveția va găzdui Summitul pentru Pace în Ucraina”. Guvernul elvețian speră că acest summit va crea un teren propice pentru procesul de pace în Ucraina. Însă printre cele 80 de țări invitate la summit nu se numără Rusia. Mai mult, summitul va avea loc la câteva săptămâni după ce mai toată presa mainstream din Occident a scris despre ”intrarea într-o noua etapă” a războiului din Ucraina, prin decizia SUA și a altor aliați de a permite folosirea armelor trimise în Ucraina pentru a lovi teritoriul recunoscut internațional al Rusiei.

Nici China nu va participa la summitul pentru pace din Elveția. Un purtător de cuvânt al diplomației chineze a spus: ”Aranjamentele pentru întâlnire sunt departe de ceea ce a solicitat China și de așteptările generale ale comunității internaționale, ceea ce face dificilă participarea Chinei. China a insistat mereu că o conferință internațională de pace trebuie să aibă atât susținerea Ucrainei, cât și a Rusiei și că propunerile de pace trebuie discutate într-un mod corect si egal. Altfel va fi greu ca un asemenea eveniment să joace un rol substanțial în restabilirea păcii”.

Când nu mai erau decât două săptămâni până la summitul pentru pace în Ucraina, președintele Zelenski, a lansat pentru prima dată acuze dure la adresa Chinei, vorbind despre ”informații” care arată că Beijingul trimite în Rusia produse cu dublă utilizare (civilă și militară). Așadar, summitul pentru pace va avea loc fără participarea Rusiei și pe fondul celei mai proaste relații între Ucraina și China.

În aceste condiții apare întrebarea dacă acest summit a fost cu adevărat conceput ca unul al păcii. Fără participarea Rusiei, summitul nu va avea nici pe departe valoarea negocierilor dintre Rusia și Ucraina de la Istanbul, în martie-aprilie 2022. Fără participarea Chinei, summitul din Elveția va semăna mai mult cu o întâlnire în care statele NATO vor încerca să convingă restul participanților că strategia Alianței pentru Ucraina merită susținută de întreaga lume. Altfel spus, în Alpii Elvețieni, reprezentanților din zeci de state neoccidentale li se vor prezenta ”narațiunea” Vestului despre Ucraina, Rusia, autocrație și democrație și argumente pentru trimiterea de noi arme, pentru permisiunea ca Ucraina să le folosească împotriva Rusiei, pentru trimiterea de trupe din țările NATO, în condițiile în care armata Ucrainei rămâne fără resurse umane, iar Rusia a deschis un nou front în zona Harkov.

Toate aceste evoluții duc nu spre negocieri, ci spre extinderea conflictului. De aceea, Summitul din Elveția poate deveni (dacă nu a fost conceput astfel de la bun început) nu un cadru pentru negocieri de pace, ci unul în care restul lumii să fie notificat că NATO se va implica tot mai mult și mai deschis în Ucraina, pentru a împiedica Rusia să obțină o victorie strategică.

The post Summit pentru pace sau pentru război? appeared first on Cotidianul RO.