Summitul G7. Italia neagă că a eliminat referințele la LGBTQ și avort din declarația finală a întâlnirii la nivel înalt

Summitul G7. Italia neagă că a eliminat referințele la LGBTQ și avort din declarația finală a întâlnirii la nivel înalt

Comunicatul final al summitului G7 din Italia nu conține nicio referire la protecția identității de gen și a orientării sexuale, precum și la accesul la avort în condiții de siguranță, scrie The Guardian.

Guvernul italian de extremă-dreapta a negat că ar fi eliminat referiri la avort și la drepturile LGBTQ din declarația finală a summitului G7 din Puglia.

În declarația, publicată vineri seara târziu, nu apare o referire la protecția „identității de gen și a orientării sexuale” a comunității LGBTQ, deși referința fusese inclusă în declarația finală a G7 din Japonia de anul trecut.

Cuvântul „avort” a fost, de asemenea, omis dintr-un angajament mai amplu privind „accesul universal la servicii de sănătate adecvate, accesibile și de calitate pentru femei, inclusiv sănătatea și drepturile sexuale și reproductive complete pentru toți”.

În comunicatul summitului din 2023, liderii G7 s-au angajat în mod explicit să abordeze „accesul la avorturi sigure și legale”.

Bloomberg, care a relatat prima dată despre pasajul eliminat privind LGBTQ, a făcut legătura între această eliminare și implicarea în summit a Papei Francisc, cu care premierul italian, Giorgia Meloni, a stabilit o legătură strânsă în ce privește pe teme precum comunitatea LGBTQ și avortul. Este pentru prima dată când un suveran pontif se adresează unei reuniuni G7.

„Știrea publicată de Bloomberg, potrivit căreia orice referire la drepturile persoanelor LGBT ar putea fi eliminată din comunicatul final al G7, este lipsită de orice temei”, a declarat biroul lui Meloni. „Președinția italiană [a G7] neagă categoric această modificare!”

Afirmația a urmat unei ciocniri între Meloni și președintele francez, Emmanuel Macron, după ce Italia a fost acuzată că a diluat o referire la garantarea accesului la avorturi „sigure și legale” în textul final al G7. Clauza fusese convenită și de membrii G7 în Japonia.

Surse din biroul lui Meloni au negat că referința ar fi fost eliminată, afirmând joi că declarația era încă în curs de negociere și că „tot ceea ce va fi inclus în documentul final vor fi puncte finale rezultate din negocieri”.

Macron a declarat reporterilor, în marja evenimentului, că „regretă” eliminarea referinței.

„Nu aveți aceeași sensibilitate în țara dumneavoastră”, i-a spus Macron unui jurnalist italian. „Franța are o viziune de egalitate între femei și bărbați, dar nu este o viziune împărtășită de tot spectrul politic”.

Meloni a ripostat acuzându-l pe Macron, care a convocat alegeri anticipate după o creștere a extremei drepte franceze în alegerile europene, că a folosit G7 pentru „campanie electorală”, potrivit relatărilor din presa italiană.

De când a preluat puterea în octombrie 2021, guvernul lui Meloni a introdus politici împotriva comunității LGBTQ, cum ar fi o represiune împotriva părinților de același sex, iar în aprilie a aprobat o lege care permite activiștilor anti-avort să intre în clinicile care oferă acest serviciu medical.

La începutul lunii mai, Meloni a luat apărarea vehementă a ministrului italian al familiei, Eugenia Roccella, după ce aceasta a fost huiduită de protestatari studenți din cauza poziției guvernului privind avortul, în timpul unei conferințe privind modul în care se poate inversa declinul natalității în Italia.

Roccella a încercat inițial să îi înfrunte pe protestatari, dar a decis să renunțe la discursul planificat și a părăsit scena. Meloni a calificat protestul drept „rușinos”, postând pe rețelele de socializare: „Este timpul să spunem că este suficient”.