Țara din Europa unde jumătate dintre femei nu au un loc de muncă. Motivul pentru care s-a ajuns aici

Țara din Europa unde jumătate dintre femei nu au un loc de muncă. Motivul pentru care s-a ajuns aici

Jumătate dintre femeile din această țară nu au un loc de muncă, deși statul se confruntă cu un deficit de angajați în mai multe sectoare. Există un motiv care a dus la această situație, potrivit specialiștilor.

Aproape jumătate dintre femeile din România nu au un loc de muncă

Țara unde aproape jumătate dintre femei nu au oficial un job este chiar România. Organizația Internațională a Muncii arată că doar 54 la sută dintre acestea sunt active pe piața muncii, deși angajatorii din diverse domenii găsesc cu greu angajați.

Româncelor le place să fie casnice, multe dintre ele preferând să renunțe la ocupația lor pentru a avea grijă de copii. Sociologii spun că s-a ajuns în această situație și din cauza sistemului care nu este foarte bine pus la punct.

„În continuare avem niște norme sociale și culturale destul de patriarhale, care văd femeia ca responsabilă cu îngrijirea gospodăriei și creșterea copiilor. Al doilea aspect este legat și de infrastructura deficitară în ceea ce privește îngrijirea copiilor după naștere.

Practic, noi nu avem un sistem atât de bine pus la punct de creșe și de grădinițe, mai ales în rural.”, a declarat Adrian Dan, sociolog, potrivit știripesurse.ro. Datele Eurostat arată că Italia și Grecia sunt fruntașe privind numărul femeilor casnice, cele două țări fiind urmate de România.

Ce se întâmplă cu cele care lucrează fără forme legale

Printre cele care nu figurează ca fiind active în câmpul muncii se numără și femeile care lucrează fără forme legale. În special persoanele care sunt menajere sau oferă servicii de îngrijire, manichiură, pedichiură se află în această situație.

Deși acum pot obține mai mulți bani din activitatea lor, iar ideea de a lucra la negru le surâde, ele nu vor beneficia de pensie. „Pentru oricine care lucrează la negru e destul de complicat.

În special din această perspectivă a adăugării de ani de experiență și de contribuție la stat. În perspectiva pensiei, spre exemplu, toți anii pe care i-au muncit la negru sunt inexistenți”, a declarat Ana Călugăru, eJobs.

Pentru a beneficia de pensie, stagiul minim de cotizare este de 15 ani. În caz contrar, românii pot apela la varianta încheierii unui contract de asigurare cu Casa de Pensii. Ei vor achita 25 la sută din salariul minim brut, în fiecare lună.

 

 

Please follow and like us:
Pin Share