Țara din UE cu cele mai multe locuri de muncă disponibile. România e ultima la acest capitol

Țara din UE cu cele mai multe locuri de muncă disponibile. România e ultima la acest capitol

Este vorba despre o rată de 0,7%, conform datelor publicate de Eurostat. La polul opus, țările unde există cele mai multe locuri de muncă sunt Austria (4,5%), Belgia și Țările de Jos (cu 4,4% ambele). O creștere a ratei locurilor de muncă vacante în șase state membre, care a rămas stabilă în trei țări și ascăzut în 18 state membre, inclusiv România.

Țara din UE cu cele mai multe locuri de muncă disponibile

În țara noastră, cifrele vorbesc despre o scădere de la 0,9% la 0,7%. Totodată, cele mai mari scăderi ale ratei locurilor de muncă s-au înregistrat în Finlanda și Suedia, o scădere de 0,8 puncte procentuale. În schimb, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Grecia (1,6%) și Malta (0,6%).

Conform datelor oficiale, date publicate de Institutul Național de Statistică, numărul locurilor de muncă vacante a fost de 35.000 în primele trei luni din 2024, o creștere cu 1.700 de locuri față de trimestrul anterior. Pentru trimestrul I din 2024, rata locurilor de muncă vacante este de 0,69%, în creștere cu 0,04%, conform Digi24.

În trimestrul I 2024, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,53%), intermedieri financiare şi asigurări (1,51%), respectiv în distribuţia apei și salubritate, conform INSSE.

De asemenea, joburi multe disponibile au existat în domenii ca gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare și activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,36% pentru fiecare în parte). Peste 23% din numărul total al locurilor de muncă vacante s-au concentrat în industria prelucrătoare (8,1 mii locuri vacante), iar valoarea ratei a fost 0,74%.

Domeniile unde există cele mai multe locuri disponibile

Sectorul bugetar din țara noastră a însumat peste 19% din numărul total al locurilor de muncă vacante, lucru de explicat în condițiile în care politicienii au decis să înghețe multe dintre aceste posturi din cauza situației financiare din țară.

Astfel, în sănătate și asistență socială, respectiv administrația publică s-au regăsit câte 3,0 mii locuri vacante, iar în învățământ 0,7 mii locuri vacante, conform comunicatului oficial.  La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în învățământ (0,20%), industria extractivă (0,25%), respectiv în agricultură, silvicultură şi pescuit (0,37%).

Cele mai puține locuri de muncă vacante s-au regăsit în tranzacții imobiliare şi industria extractivă (0,1 mii locuri vacante pentru fiecare în parte), respectiv în alte activităţi de servicii (0,2 mii locuri vacante). Paradoxal, rata șomajului în România este de 5,3%, în condițiile în care oamenii care nu au un loc de muncă nu au calificarea necesară sau nu sunt interesați de locurile vacante.

”Rata şomajului în luna aprilie 2024 a fost, în formă ajustată sezonier, de 5,3%, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna martie 2024. Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 0,6 puncte procentuale mai mare decât la femei”, arată datele INS.