Țara vecină cu România în care s-a descoperit o comoară neașteptată în subteran. Poate înlocui aurul alb și e o adevărată lovitură în toată Europa. “A fost găsit într-una dintre cele mai sărace părți ale țării”

Țara vecină cu România în care s-a descoperit o comoară neașteptată în subteran. Poate înlocui aurul alb și e o adevărată lovitură în toată Europa. “A fost găsit într-una dintre cele mai sărace părți ale țării”

Țara vecină cu România unde s-a descoperit, în subteran, o comoară neașteptată. Ar putea înlocui aurul alb și reprezintă o adevărată lovitură pentru Europa.

Țara vecină cu România unde s-a descoperit o comoară neașteptată în subteran. Este o adevărată lovitură pentru Europa

În Serbia a fost descoperită o comoară neașteptată în subteran, acum ceva timp. În afară de aur, s-a descoperit carbonat de calciu, după cum a transmis președintele sârb Aleksandar Vucic, conform RTS.

“Am găsit carbonat de calciu în Serbia. De parcă Dumnezeu s-ar fi uitat la noi. Un depozit complet nou de aur a fost găsit într-una dintre cele mai sărace părți ale Serbiei”, a declarat președintele, potrivit slobodenpecat.mk.

De asemenea, Aleksandar Vucic a spus că unul dintre cele mai mari zăcăminte de aur de pe teritoriul Serbiei a fost găsit într-una dintre cele mai sărace părți ale țării.

Această descoperire a reprezentat o adevărată veste bună, întrucât carbonatul de calciu este foarte important. De altfel, în ziua de astăzi este deficit de materiale pentru sistemele de stocare obișnuite. Specialiștii caută, astfel, alternative pentru bateriile cu litiu.

Pentru bateriile cu litiu se folosesc materiale rare și scumpe, precum litiu, cobalt și nichel, care sunt și toxice. Extracția și prelucrarea acestora provoacă diverse probleme de mediu, motiv pentru care este luată în considerare utilizarea sodiului și a calciului.

Acestea ar avea un impact mai redus asupra mediului. Pe de altă parte, pentru a extrage 1.000 de kilograme de litiu, este nevoie de două milioane de litri de apă.

Calciul este un element ce poate fi utilizat ca înlocuitor pentru litiu. “Este unul dintre cele mai abundente elemente din scoarța terestră și nu este concentrat în anumite zone geografice, cum este cazul litiului.

Dacă materia primă este ieftină, bateriile pot fi și ele ieftine”, a explicat Rosa Palacín, de la Institutul de Știința Materialelor din Barcelona (ICMAB-CSIC) și membră a proiectului CARBAT, potrivit El Pais.

De ce ar fi mai avantajoase bateriile cu calciu

Utilizarea calciului ca electrod negativ vine cu anumite avantaje, comparativ cu grafitul din bateriile litiu-ion. Acesta are o capacitate de acumulare pe kilogram (densitate energetică) mai mare decât bateriile cu litiu, care pot provoca structuri rigide minuscule (dendrite). Acestea din urmă pot duce la scurtcircuite sau explozii după multe utilizări.

“Atunci când calciul trece prin electrolit, ies doi electroni, în loc de unul singur, ca în cazul litiului.

Se poate presupune că o baterie de aceeași dimensiune ar oferi o autonomie mai mare dacă ar fi utilizată într-un vehicul electric, atât timp cât se găsește un electrod pozitiv adecvat. (…)

Se pare că, în cele din urmă, toate sărurile electroliților de lucru conțin bor. Noi folosim tetrafluoroborat de calciu dizolvat într-un amestec de carbonat de etilenă și propilenă”, a mai spus Rosa Palacín.

Please follow and like us:
Pin Share