Taxă nouă pentru românii care locuiesc la bloc și au centrală proprie. Cât vor achita în plus

Taxă nouă pentru românii care locuiesc la bloc și au centrală proprie. Cât vor achita în plus

Începând cu această iarnă, românii care locuiesc la bloc și dețin o centrală termică proprie vor fi nevoiți să suporte o nouă taxă. Cât vor achita în plus la o factură de 300 de lei.

O nouă taxă pentru românii care au centrală proprie și locuiesc la bloc. Când intră în vigoare

Conform unei măsuri luate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), cetățenii care au centrală termică în apartamentele de bloc vor fi obligați să plătească o nouă taxă, începând cu acest sezon rece.

Măsura îi vizează pe toți proprietarii de locuințe, indiferent dacă și-au izolat apartamentele sau nu. Mai exact, cei care locuiesc în blocuri cu sistem centralizat de încălzire, dar s-au debranșat şi au centrală proprie vor plăti de două ori agentul termic.

Locatarii blocurilor vor achita şi căldura degajată de țevile care trec prin apartamentele lor. ”Modul în care sunt construite, în momentul de faţă, sistemele de alimentare cu energie termică a blocurilor se bazează pe o distribuţie verticală, asta înseamnă că acele conducte trec prin toate apartamentele.

Ceea ce face ca aceste conducte să debuşeze o anumită cantitate de energie în interiorul apartamentelor”, spune Dumitru Chisăliţă, expert în energie, conform Observator News.

Decizia ANRE are ca scop ”echilibrarea costurilor și acoperirea pierderilor de căldură din clădirile cu rețea comună de distribuție”. Sunt loviți dur proprietarii de apartamente care au optat pentru centrale individuale.

Ei au făcut acest pas pentru a evita cheltuielile suplimentare legate de sistemele centralizate. Noile reguli obligă la plata unor costuri suplimentare, chiar dacă cetățenii nu sunt conectați la rețeaua de termoficare.

Cât vor achita în plus cetățenii

Experții în energie spun că românii vor plăti în plus de câteva zeci de lei în fiecare lună. ”Ordinul ANRE vine cu o formulă care ţine seama de lungimea conductei, care ţine seama de diametrul conductei, de grosimea de perete a conductei şi stabileşte care este cantitatea de energie care este descărcată într-un apartament”, adaugă Dumitru Chisăliţă.

Dacă ne uităm la o factură de 300 de lei, vedem aici un cost suplimentar de circa 20 de procente, adică 60 de lei. ”Există o plajă între 10 şi 30% din factura de căldură a fiecărui apartament care se adaugă pentru căldura comună. Adică subsol, holuri, uscătorie şi alte locaţii, plus conductele care trec prin apartamentele locatarilor.

Să luăm un exemplu de mijloc, 20% din factură. Dacă factura unui apartament la căldură este 300 de lei, atunci cota parte de căldură comună va fi de 60 de lei”, explică Eugen Berceanu, administrator de bloc.

Potrivit ANRE, ”cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză, se achită de toți proprietarii și utilizatorii de apartamente sau spații cu altă destinație decât cea de locuință”. Decizia se aplică atât apartamentelor, cât și spațiilor comerciale din blocurile de locuințe.

Please follow and like us:
Pin Share