Te-ai întrebat, vreodată, cum dorm mamiferele acvatice fără să se înece. Ce abilități au dezvoltat balenele, delfinii sau orcile

Te-ai întrebat, vreodată, cum dorm mamiferele acvatice fără să se înece. Ce abilități au dezvoltat balenele, delfinii sau orcile

Lumea acvatică este uimitoare. Mamiferele care trăiesc în apă nu încetează să ne surprindă. Credem că știm multe despre ele, dar, de fapt, viața lor este un mister. De exemplu, sigur nu multă lume știe să își explice cum de balenele, delfinii sau orcile nu se îneacă în timp ce dorm.

Mamiferele acvatice sunt mai complexe decât ne închipuim

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că animalele au o capacitate incredibilă de adaptare. În funcție de mediul în care se află, acestea fac tot posibilul pentru a trăi fără probleme.

Fiecare specie de viețuitoare este specială în felul ei, însă, de departe, animalele acvatice au ridicat cele mai multe semne de întrebare. Cel mai probabil, asta se datorează și faptului că omul de rând nu le poate observa oricând, în orice împrejurare.

Animalele acvatice, la fel ca restul animalelor, au un anumit ritual de odihnă. Chiar dacă se află sub apă, acestea dorm ore întregi, în funcție de câtă nevoie are organismul de somn.

Poate părea ciudat, dar delfinii, orcile sau balenele dorm liniștite sub apă, fără să se înece. Explicația este foarte simplă și, potrivit oamenilor de știință, este dovada supremă a adaptabilității acestor mamifere.

De obicei, multe vietăți de sub apă au cuiburi sau diverse locuri unde se adăpostesc pentru a se odihni. În acest fel, sunt în siguranță și nu pot fi atacate de prădători. Însă, nu același lucru se poate spune și despre balene, delfini sau orci.

Cum reușesc să doarmă delfinii sau balenele, fără să se înece sub apă

Pentru ele, mările sau oceanele nu au suficiente refugii care să le protejeze. Astfel, aceste cetacee au fost nevoite să se deprindă anumite abilitățile care să le permită să și doarmă, dar și să fie în siguranță.

Surprinzător sau nu, delfinii și balenele dorm mereu cu un ochi deschis. Trebuie să fie tot timpul în alertă și trebuie să se asigure că nu sunt în pericol. Atunci când vor să respire, aceste mamifere ies la suprafață, însă, doar când sunt treze.

Ritualul de somn al acestor cetacee se numește somn uniemisferic, ceea ce înseamnă că doar una dintre cele două emisfere ale creierului se odihnește. În schimb, cealaltă este trează și le ajută să vegheze și să respire.

Somnul delfinilor, de exemplu, se realizează în mod echivalent. Adică, la un anumit interval de timp, emisferele creierului își schimbă funcțiile. Studiile au arătat faptul că delfinii dorm mai puțin de 8 ore.

Please follow and like us:
Pin Share