Temu și SHEIN, în vizorul Guvernului

RMAG news

Temu și SHEIN, doi dintre giganții din domeniul comerțului electronic, au intrat în vizorul guvernului de la Varșovia, scrie Bussinesinsider.com.pl

Ministerul Dezvoltării și Tehnologiei (MRiT) din guvernul polonez spune că primește semnale care indică posibile nereguli în funcționarea platformelor de comerț electronic Temu și Shein. Potrivit datelor Gemius Mediapanel, în ianuarie 2024, Shein – peste 6 milioane de utilizatori reali în Polonia.

Rapoartele și plângerile consumatorilor și antreprenorilor către președintele Oficiului pentru Concurență și Protecția Consumatorului sugerează că practicile platformei Shein și nu numai pot constitui o încălcare pe mai multe niveluri a reglementărilor naționale și ale UE privind protecția consumatorilor.

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Tehnologiei, Temu încalcă prevederile Directivei Omnibus neinformand în mod corespunzător despre reducerea prețului. Platforma nu prezintă prețul care era valabil în cele 30 de zile înainte de introducerea reducerii. De asemenea, utilizează „contoare” și mesaje care pot pune presiune asupra consumatorilor și nu oferă un preț clar și specific al bunurilor. Consumatorul este, de asemenea, informat incorect despre valoarea minimă a comenzii. Mai mult, Temu folosește mesaje „înșelătoare” referitoare la „cupoane”.

De asemenea, Ministerul Energiei și Tehnologiei a remarcat că Temu încurajează în mod repetat clienții să își dea acordul pentru a primi informații comerciale prin ferestre pop-up care apar pe ecran, chiar dacă clientul nu și-a dat acest consimțământ. Ministerul a subliniat, de asemenea, „garanția aparentă” a Temu de egalizare a prețurilor și ramburs disponibil la livrare. De asemenea, nu există informații dacă vânzătorul este antreprenor sau împărțirea responsabilităților între platformă și vânzător. De asemenea, este imposibil să găsești numărul de telefon și adresa de e-mail ale vânzătorului.

Probleme similare privesc platforma Shein, care, de asemenea, nu respectă prevederile Directivei Omnibus, nu prezintă prețul care era valabil în cele 30 de zile înainte de introducerea reducerii și folosește ratinguri „înșelătoare” ale produselor. Ministerul a observat lipsa de informații cu privire la faptul dacă recenziile produselor provin de la consumatori care au cumpărat efectiv un anumit produs și cum se verifică opiniile, dacă există. Există, de asemenea, o lipsă de informații fiabile care să susțină afirmațiile privind aspectele ecologice. De asemenea, Shein nu informează dacă vânzătorul este antreprenor, împărțirea responsabilităților între platformă și vânzător și nu furnizează numărul de telefon și adresa de e-mail ale vânzătorului.

The post Temu și SHEIN, în vizorul Guvernului appeared first on Cotidianul RO.