Tentaculele lui Coldea la Beijing: afacere pe cuprul României. Cine este chinezul Ioan Alexandru, expulzat din România

Tentaculele lui Coldea la Beijing: afacere pe cuprul României. Cine este chinezul Ioan Alexandru, expulzat din România

În anul 1999, chinezul Yan Wang a primit cetățenia română sub numele de Alexandru Ioan. Șase ani mai târziu, Alexandru Ioan, zis și „Senatorul” Wang Yan, apare într-un dosar DIICOT de prostituție cu minore și trafic transfrontalier. În 2009, DIICOT închide cazul disjuns, fără ca Yan Wang să fie trimis în instanță. Trei ani mai târziu, în 2012, Serviciul Român de Informații solicită retragerea cetățeniei lui Alexandru Ioan. Un an mai târziu, președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie dispune retragerea cetățeniei. Wang face contestație la Tribunalul București însă cererea este respinsă. Mai face o nouă contestație, dar, brusc, renunță.

Yan Wang a reapărut în România, la finalul anului 2016, în calitate de cetățean chinez. El a făcut mai multe vizite la CupruMin SA Abrud, după care a mers la sediul Ministerului Economiei. Afaceristul, care era o problemă de securitate națională s-a întors în țara noastră în timpul guvernului condus de Dacian Cioloș. După aceste întâlniri, el participă la licitația deschisă pentru 80.000 de tone de concentrat de cupru scoase la vânzare de CupruMin SA Abrud.

În iunie 2017 a fost lansat anunțul pentru licitație. Cinci firme și-au depus ofertele, însă Comisia nu a fost mulțimită de valoarea lor. În joc au mai rămas doar patru companii, printre care și cea a cetățeanului chinez. Comisia a respins din nou ofertele, iar firmele a depus unele noi. Pe 22 august 2017, Cupru Min a declarat câștigătoare oferta depusă de Merlion, firma de care se ocupa Yan Wang. Cupru Min este o societate comercială ce are ca acționar unic statul român, prin Ministerul Economiei. Compania deține 60% din rezervele de cupru ale țării.

Culmea este că în urmă cu un an de câștigarea licitației, presa din România scria că Serviciul Român de Informații verifica un posibil spionaj la Cupru Min Abrud, companie care deține 60% din rezervele de cupru ale României. Atunci, în birourile companiei din Apuseni s-au descoperit fire specifice unei instalații de interceptare. Cazul a rămas secret.

Culmea este că, în 2015, numele lui Yan Wang a apărut într-un dosar de furnizare de informații secrete, însă până acum nu există date că cetățeanul chinez ar face parte și din rețeaua care ar fi spionat compania din Apuseni. Este clasificat și motivul pentru care acesta și-a pierdut cetățenia română, dar și cum a obținut un permis de ședere în țara noastră, chiar dacă era considerat un pericol la siguranța națională.

Un lucru este cert. Sursele noastre spun că cetățeanul chinez Yan Wang este cel care, în iulie 2023, i-ar fi făcut cunoștință lui Cătălin Hideg cu Florian Coldea pentru a-l ajuta într-un dosar penal.

CUM A AJUNS YAN WANG SĂ CÂȘTIGE LICITAȚIILE

13 iunie 2017: Este lansat anunțul licitației3 iulie 2017: Sunt deschise ofertele din partea companiilor Merlion Resources Hong Kong, Red Metal, Trafigura PTE Singapore, Ronefer Voluntari și Glencore International Elveției19 iulie 2017. Sunt analizate ofertele, constantându-se că cele ale Merlion Resources Hong Kong, Red Metal și Ronefer Voluntari sunt în concordanță cu prevederile documentului de atribuire.25 iulie 2017. Comisia nu se declară satisfăcută de valoarea ofertelor și cere oferte îmbunătățite2 august 2017. Este organizată o nouă licitație la care participă Merlion Resources Hong Kong, Red Metal, Trafigura PTE Singapore și Ronefer Voluntari8 august 2017. Comisia nu e mulțumită de valoarea ofertelor18 august 2017. Cei patru investitori depun noi oferte22 august 2017. Comisia declară câștigătoare oferta depusă de Merlion

Sursă: Realitatea PLUS

Jocul lui Coldea: de ce NU contestă controlul judiciar? Strategia bine pusă la punct