Tornada care i-a speriat pe locuitorii din Cluj. Fenomen rar în România: ce ne avertizează specialiștii – VIDEO

Tornada care i-a speriat pe locuitorii din Cluj. Fenomen rar în România: ce ne avertizează specialiștii – VIDEO

Panică pe Lacul Mărtinești din Cluj

Pescarii care se aflau pe lacul Mărtinești au fost luați prin surprindere când un fuior puternic a apărut din senin, coborând din cer și atingând dealul din apropiere. Inițial, vârtejul a ridicat un nor de praf, iar ulterior a antrenat apa din lac, creând o „tornadă” de apă care a durat câteva minute înainte de a se disipa.

„Ce-i acolo, măi, omule? Ce Dumnezeu e asta? Incredibil!” au exclamat martorii, în timp ce vuietul puternic i-a alertat și vântul din jurul vârtejului a răsturnat barca unui bărbat.

 Acesta a povestit: „A luat-o pe sus și am găsit-o acolo, undeva. Am sărit în apă să nu se scufunde, motorul mai departe, saltele astea erau pe sus pe vale.”

Martorii descriu fenomenul

Oamenii prezenți pe lac au relatat experiențele lor cu uimire și frică. „A venit pe valea aia un vuiet foarte mare, o gălăgie. Și pe urmă a trecut pe lac, de am văzut cum le-a ridicat oamenilor barca. Mare, foarte mare și un zgomot înfricoșător. M-am speriat că vine să-mi ia cortul și astea, a fost ceva nemaivăzut” a spus un alt martor, conform stirileprotv.ro.

            Imagini cu furtuna de pe Lacul Mărtinești din Cluj / Sursa foto – Facebook MeteoPlus

Explicațiile specialiștilor în acest caz

Meteorologii au explicat că fenomenul observat pe lacul Mărtinești este o trombă marină, care este asemănătoare cu o tornadă, dar apare de obicei pe suprafețele de apă, mai ales pe mare. Ioniță Mugur, meteorolog, a declarat: „Ele se creează înaintea norului de dezvoltare verticală, apar mișcări ascendente foarte puternice, iar acestea pot lua acest aspect circular, ridicând de la sol praf, în cazul de față, apă.”

Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică UAIC Iași, a oferit o perspectivă suplimentară: „După aspect pare a fi o tornadă anticiclonică de o forță ceva mai redusă, are un sens de rotație în sensul acelor de ceasornic, ceva neobișnuit pentru că se înregistrează 1 la 50 de cazuri în emisfera nordică. Este o tornadă care a avut ingredientele necesare pentru a se forma, umiditate și poluare în special.”

În timp ce tromba marină făcea ravagii pe lacul Mărtinești, alte părți ale țării au fost afectate de ploi torențiale și inundații. În Iași, Suceava și Botoșani, străzile au fost inundate din cauza ploilor abundente. În Vaslui, oamenii au primit un mesaj RO-alert care îi îndemna să se adăpostească din calea vijeliei.

Acest fenomen rar și spectaculos a demonstrat încă o dată puterea naturii și ne-a reamintit de importanța înțelegerii și respectării acestor forțe.