TOT ce trebuie să știi despre aparatul dentar

TOT ce trebuie să știi despre aparatul dentar

Aparatul dentar este un dispozitiv ortodontic folosit pentru corectarea poziției dinților și a mușcăturii, la pacienții care prezintă probleme de acest tip, indiferent de cauză. Aparatul dentar poate aduce îmbunătățiri funcționale și estetice majore, cu condiția ca pacientul să respecte întocmai indicațiile medicului și să se prezinte la controalele de urmărire și de monitorizare a tratamentului.

Care sunt indicațiile pentru un tratament cu aparat dentar?

În majoritatea cazurilor, tratamentul ortodontic cu aparat dentar este recomandat pacienților cu dinți poziționați incorect, înghesuiți sau suprapuși sau celor care prezintă spații excesive între aceștia, cauzate de lipsa unui dinte sau a mai multora. Indicațiile pentru tratament sunt identificate de obicei de un medic ortodont în urma unei consultații și a unei evaluări complete a sănătății orale a pacientului.

Tratamentul ortodontic cu aparat dentar poate fi recomandat, de asemenea, pentru corectarea mușcăturii, a problemelor de aliniere a maxilarelor sau anterior efectuării altor intervenții stomatologice. În ultimul caz, tratamentul cu un aparat dentar poate fi recomandat în vederea pregătirii dinților pentru lucrări protetice, cum ar fi coroanele, punțile sau implanturi dentare.

Care sunt principalele tipuri de aparate dentare?

Aparatele dentare au evoluat semnificativ de-a lungul timpului, în prezent utilizarea celor metalice fiind semnificativ mai puțin raportată decât în urmă cu 5 sau 10 ani, când alte tipuri de aparate dentare fie nu existau, fie nu erau utilizate pe scară largă. În ultimii ani, pe lângă acestea, utilizate în cadrul clinicilor stomatologice au fost și aparatul dentar din safir, aparatul ceramic și cele de tipul Invisalign sau Spark, dispozitive bazate pe un sistem de gutiere transparente.

Beneficiile aparatului dentar

Utilizarea unui aparat dentar aduce numeroase beneficii, atât estetice, cât și funcționale. Printre altele, aparatul dentar contribuie la:

– îmbunătățirea alinierii dinților și a mușcăturii;

– prevenirea problemelor dentare;

– îmbunătățirea eficienței masticației și a digestiei alimentelor;

– corectarea problemelor de vorbire cauzate de alinierea incorectă a dinților;

– îmbunătățirea aspectului general al danturii și a bunăstării generale;

– prevenirea deplasării dinților și a problemelor ortodontice viitoare.

Planul de tratament

Tratamentul ortodontic începe doar după o evaluare completă a stării de sănătate orală efectuată la o clinica de stomatologie, la un specialist în ortodonție. În cadrul unei consultații, medicul ortodont va evalua dinții și va stabili dacă există necesitatea efectuării unui tratament cu aparat dentar. În situația în care acesta se recomandă, medicul va stabili atât planul de tratament, cât și tipul de aparat dentar.

După planificarea tratamentului, se va recurge la plasarea aparatului dentar, după pregătirea în prealabil a danturii. În funcție de tipul utilizat, procesul de aplicare poate să difere semnificativ. După ce aparatul este fixat, medicul va stabili și va comunica pacientului când anume va fi nevoit să se prezinte din nou la clinică, pentru ajustarea acestuia sau pentru monitorizarea tratamentului.

  

  

Please follow and like us:
Pin Share