Totul despre Grupa E de la Euro 2024! Cine sunt adversarele României, șansele la calificare și programul meciurilor

Totul despre Grupa E de la Euro 2024! Cine sunt adversarele României, șansele la calificare și programul meciurilor

România s-a calificat din nou la un Campionat European după o pauză de 8 ani, tot cu un Iordănescu pe banca tehnică, și va evolua într-o grupă din care mai fac parte Belgia, Ucraina și Slovacia. FANATIK face o analiză la „sânge” a tuturor celor patru formații, vă dezvăluie punctele forte, dar și cele slabe, ale fiecăreia și încearcă să anticipeze ce șanse au „tricolorii” de a merge în optimile de finală ale Euro 2024.

Totul despre Grupa E de la Euro 2024! Minune după opt ani!

România ajunge din nou la un Campionat European după ce a câștigat o grupă preliminară din care a făcut parte și Elveția

Dezobișnuiți să mai meargă la turnee finale, „tricolorii” au încheiat preliminariile peste Elveția, principala favorită, și caută să mai răpună și alte nume mari și la Euro. Nu mai există o generație a cuiva, a vreunui jucător, e mai degrabă o generație a selecționerului Iordănescu. El a reușit să asambleze o națională bună din fotbaliști care nu joacă la cluburile lor ori evoluează la un nivel slab.

Portarul titular din preliminarii, Moldovan, nu a jucat deloc la Atletico Madrid. Nu apar la cluburi nici Rațiu, nici Drăgușin, nici Ianis Hagi. Sunt destule probleme, însă echipa a arătat în preliminarii ca una unită, dispusă să se sacrifice, și e de așteptat ca aceasta să fie arma și în Germania.

România are avantajul de a nu suporta vreo presiune în acest Campionat European, unde le va întâlni în Grupa E pe Ucraina, Belgia și Slovacia. Simpla calificare a constituit deja o performanță, iar un parcurs bun în turneul final ar fi un bonus, o surpriză. Va avea avantajul de a fi susținută de o galerie mare în Germania, acolo unde vor fi români mulți și din țară, și din diaspora.

Primul 11: Niță – Rațiu, A. Burcă, Drăgușin, Bancu – M. Marin – Man, R. Marin, N. Stanciu, Mihăilă – Drăguș

Selecționerul: Edward Iordănescu

Nu a fost luat foarte în serios ca antrenor de club, toată lumea l-a considerat fiul lui „nea Puiu” împins de nume și de relațiile tatălui să ocupe posturile. Nu a avut nici o carieră semnificativă ca jucător, mai degrabă nu a existat la capitolul acesta.

Și a mai și pornit rău ca selecționer, a încheiat pe ultimul loc în grupa din Liga Națiunilor. Federația a hotărât atunci, împotriva ideii generale din fotbal și din media, să îl mențină în funcție, o decizie inspirată care a condus la calificarea României la un turneu final, primul după 2016, un European la care tatăl său, Anghel Iordănescu, i-a condus pe „tricolori”.

Vedeta echipei: Nicolae Stanciu

La 31 de ani, el este aproape de finalul unei cariere în care a fost foarte legat de națională, foarte motivat în toate dățile în care a participat la convocări. Acum e la Damac, în Arabia Saudită, și a mai jucat în Asia, în China și la Al Ahli, tot în Arabia Saudită. Nu e Hagi, nu e Mutu, nu e un superfotbalist ori un personaj salvator, însă e un mijlocaș pe care Iordănescu și suporterii se pot baza că va avea un randament bun.

Cum s-a calificat la Euro

România a încheiat pe primul loc grupa preliminară fără să fi pierdut vreun meci! Elveția era „monstrul” din grupă. „Tricolorii” au fost conduși în Elveția cu 0-2 și apoi au egalat miraculos spre final, cu golurile lui Mihăilă. Au fost dominați clar în Kosovo, dar au ciupit un egal, 0-0. „Tricolorii” s-au chinuit cu ex-iugoslavii și acasă, dar Muriqi a fost eliminat devreme, ceea ce ne-a facilitat victoria.

Toate aceste episoade au creat un parcurs mai bun decât ar fi fost de așteptat și au generat o imagine de echipă norocoasă. România s-a chinuit meci de meci, nu a fost nicio situație în care echipa să domine clar, să fie favorită și să conducă jocul. Cel mai bine a arătat naționala lui Edi Iordănescu în meciul decisiv cu Israel, de la Felcsut, unde a întors scorul și a obținut calificarea.

100,00 este cota ca Ianis Hagi să fie desemnat jucătorul turneului final din Germania
25 de milioane de euro este cota lui Radu Drăgușin, cel mai valoros „tricolor” din lotul lui Edi Iordănescu

Țara e chinuită, echipa e top!

Ucraina e primul adversar pe care România îl va întâlni la Euro 2024

Ucraina e în continuare implicată în războiul în care se apără de agresiunea Rusiei, însă fotbalul continuă să înflorească și fără investițiile enorme care existau înaintea conflictului sângeros care a torturat întreaga țară. Centrele de tineret foarte bune de la Șahtior și de la Dinamo, mai ales acela de la Kiev, au produs fotbaliști care alcătuiesc o națională excelentă.

Unii dintre ei au rămas în campionatul ucrainean, alții au trecut în ligi dintre cele mai tari din Europa: Premier League, La Liga. Revelația anului o constituie Dovbyk, un atacant care a marcat 24 de goluri pentru Girona doar în campionat!

Primul 11: Lunin – Konoplia, Zabarnyi, Matviyenko, Mykolenko – Zinchenko, Brazhko – Tsyhankov, Sudakov, Mudryk – Dovbyk

Selecționerul: Serhiy Rebrov

Ajuns la 50 de ani, el a avut un mai mare success ca jucător decât ca tehnician, deși nici cariera de antrenor nu e una tocmai rea. Rebrov a fost partenerul lui Shevchenko în formația grozavă pe care o crease Lobanovskiy la Dinamo Kiev în finalul anilor ʼ90. A condus-o și ca antrenor pe Dinamo Kiev și a mai avut o perioadă bună, trei ani, pe banca lui Ferencvaros. Maghiarii îl atrăseseră cu un salariu uriaș, un million de euro anual! Naționala o dirijează din iunie anul trecut și a reușit să strângă legăturile dintre niște jucători care sunt preocupați și de război, și de soarta familiilor, nu numai de fotbal.

Vedeta echipei: Mykhaylo Mudryk

Extrema stângă de la Chelsea nu s-a impus în Premier League pe măsura sumei enorme care a fost achitată în momentul transferului de la Șahtior, 70 de milioane de euro! A jucat mult în sezonul acesta, 31 de partide în Premier League și a marcat 5 goluri. Mudryk e de peste două ori mai scump decât a fost cel mai scump jucător român din istorie, Radu Drăgușin, pe care Tottenham l-a achiziționat de la Genoa în schimbul a 30 de milioane de euro. Are numai 23 de ani, deci încă mai poate progresa, și e de așteptat să fie unul dintre protagoniștii turneului final.

Cum s-a calificat la Euro

Ucraina a terminat a treia în grupa ei preliminară, sub Anglia și Italia. Ultimul meci din grupă a fost cu scandal. Ucraina a dominat-o clar pe Italia și a avut un penalty neacordat spre sfârșitul jocului. S-a terminat 0-0 și „Squadra” a mers direct la Euro, iar ucrainenii au ajuns la baraj. În semifinala din play-off, trupa lui Rebrov a trecut prin emoții imense. A jucat cu Bosnia la Zenica și adversara a condus cu 1-0 până spre final. Yaremchuk a egalat în minutul 85, apoi Dovbyk a înscris în 88 și a calificat echipa în finala cu Islanda. Ucrainenii i-au învins și pe nordici tot cu 2-1, cu goluri Tsyhankov și Mudryk.

1,50 este cota Ucrainei pentru a se califica din grupă
2028 e anul în care va expira contractul pe care îl are Dovbyk cu Girona. Atacantul de 26 de ani are, însă, o clauză de reziliere în valoare de 40 de milioane de euro!

Tinerii și bătrânii „diavoli”

Belgia e favorita principală a Grupei E, din care mai fac parte Ucraina, România și Slovacia

Nu mai e tocmai o colecție de superstaruri, însă are în continuare fotbaliști care evoluează la nivelul cel mai bun. De Bruyne, Witsel, Vertonghen sunt veteranii care conduc numele noi incluse în echipă: Lukebakio, Doku, Theate. Lotul e lipsit de o mare vedetă, Thibaut Courtois, accidentat multă vreme și însănătoșit recent. Selecționerul Tedesco a explicat că, deși Courtois e apt medical, el nu este încă în forma pe care i-ar pretinde-o un Campionat European, așa că nu l-a convocat.

Belgia a fost în permanență printre favoritele turneelor finale precedente, însă nu a câștigat vreun trofeu, nu a jucat nici măcar în vreo finală. De data aceasta nu mai este cotată ca o națională de top și ar fi o surpriză ca ea să reușească să se impună tocmai acum. Un lucru bun pentru români și pentru ceilalți adversari ai Belgiei îl reprezintă regresul pe care l-a înregistrat Lukaku, un atacant care nu mai e de speriat, așa cum era în vremea în care colabora cu Antonio Conte la Inter Milano.

Primul 11: Sels – Castagne, Faes, Vertonghen, Theate – De Bruyne, Witsel, Tielemans – Lukebakio, Lukaku, Doku

Selecționerul: Domenico Tedesco

Germanul de origine italiană o conducea, la doar 31 de ani, pe Schalke! Anterior antrenase la Stuttgart, la Hoffenheim. A devenit selecționerul Belgiei după 9 luni pe banca lui RB Leipzig. I-a impus echipei un sistem și un stil mai deschise, mai ofensive decât erau acelea pe care le folosea Roberto Martinez, predecesorul său, care ajunsese chiar la dispute cu jucătorii din cauza tacticii cu cinci fundași. Tedesco e mai în vârstă doar cu un an decât este fundașul-veteran Vertonghen! Tehnicianului nu îi este greu să se impună fiindcă el are, în ciuda vârstei (38 de ani), un background bogat în antrenorat, nu este în niciun caz vreun începător.

Vedeta echipei: Kevin De Bruyne

Mijlocașul de 32 de ani e un star la nivel mondial, e unul dintre cei mai buni pasatori din fotbalul ultimilor 30 de ani. Precizia lui s-a potrivit perfect la Manchester City cu stilul de joc tehnic și curat pe care îl promovează Guardiola. Colaborarea cu Pep i-a sporit și randamentul, și faima lui De Bruyne, care a contribuit la câștigarea unei Ligi a Campionilor și a șase titluri în Premier League. Cu naționala, cea mai bună realizare a constituit-o un loc 3 ocupat la Campionatul Mondial din 2018. El e liderul incontestabil al „diavolilor roșii”, e cel mai bun, cel mai premiat și cel mai lăudat fotbalist din tot lotul.

Cum s-a calificat la Euro

A câștigat grupa preliminară fără să înregistreze vreun eșec: 6 victorii și două remize. Golaveraj impresionant: 22-4! Parcursul bun i-a asigurat Belgiei numai un punct peste a doua clasată, Austria. A treia, Suedia, a terminat cu zece puncte sub „diavolii roșii”! Belgia și-a zdrobit adversarii în câteva cazuri: 8-0 cu Estonia în dubla manșă, 3-0 în Suedia, 5-0 cu Azerbaidjan. Traseul din preliminarii nu a fost unul complicat, asta și datorită statutului de cap de serie. Rezultatele foarte bune din ultimii ani le-a garantat același statut și la tragerea la sorți a grupei de la Euro.

15,00 e cota Belgiei să fie campioană europeană. Echipa lui De Bruyne e a 6-a favorită, după Anglia, Franța, Germania, Spania, Portugalia
65 de milioane de euro valorează Jeremy Doku, cel mai scump fotbalist belgian. Openda costă 60 de milioane, iar De Bruyne e cotat la 50 de milioane de euro

Mai bună decât pare!

Slovacia e cotată cu a patra șansă în Grupa E, dar e o națională care trebuie tratată cu multă seriozitate

Calculele suporterilor pentru o calificare a României dincolo de faza grupelor sunt legate mai ales de o victorie pe care „tricolorii” ar trebui s-o obțină în partida cu Slovacia. E adversarul care ni se pare a fi cel mai la îndemână. Dar cât de slabi sunt, de fapt, slovacii? Ei vor apărea la Euro cu doi fotbaliști care evoluează la un nivel cu mult mai bun decât evoluează vreun internațional român: stoperul Milan Skriniar, ex-Inter Milano, e un om de bază al lui PSG, în vreme ce mijlocașul Stanislav Lobotka e titular incontestabil la Napoli, cu care a câștigat Serie A în sezonul precedent.

Toți slovacii sunt foarte experimentați, așa că nu îi va speria Campionatul European, chiar dacă Slovacia nu are o tradiție cu succese pe plan internațional, și nici un campionat intern foarte bun. Ar putea România s-o bată pe Slovacia? Ar putea. Elveția, pe care „tricolorii” au depășit-o în grupa preliminară, avea fotbaliști mai buni decât au slovacii. Ceea ce nu înseamnă că românii vor porni ca favoriți în ultimul meci din grupă!

Primul 11: Dubravka – Pekarik, Satka, Skriniar, Hancko – Duda, Hrosovski, Lobotka – Suslov, Bozenik, Mak

Selecționerul: Francesco Calzona

E un new-entry în fotbalul mare, deși are deja 55 de ani. Parcursul din carieră a fost unul atipic, chiar straniu. Ca jucător, Calzona a bifat trei meciuri pentru Arezzo în Serie B, acela a fost maximum. A urmat un traseu în antrenorat în care a fost secund și părea ca aceea să fie menirea lui. A atras atenția mai ales datorită încrederii pe care i-a acordat-o Maurizio Sarri, al cărui asistent a fost la Empoli și la Napoli.

Cu doi ani în urmă, Federația Slovacă l-a angajat ca selecționer, o mutare care s-a dovedit câștigătoare. Succesul repurtat cu Slovacia l-a readus în fotbalul italian. Napoli l-a învestit antrenor principal pe parcursul acestei stagiuni, una pe care campioana în exercițiu o începuse cu Rudi Garcia pe bancă. Totuși, nu va continua la Napoli în campionatul viitor după locul 9 la finalul stagiunii.

Vedeta echipei: Stanislav Lobotka

Mijlocaș defensiv sau inter într-un sistem 4-3-3, Lobotka e scund, agresiv și tehnic. E la Napoli din ianuarie 2020 și s-a impus ca un titular de necontestat, oricare ar fi fost concurența. El a adunat până acum 128 de partide și două goluri doar în Serie A. Lobotka are un istoric care îl leagă, cumva, de FCSB. În 2015, Mirel Rădoi îi conducea pe „roș-albaștri” care au jucat contra lui Trencin în preliminariile Champions League. Rădoi i l-a recomandat lui Becali, dar Gigi nu a avut încredere să investească în slovac. Lobotka a trecut de la Trencin la Nordsjaelland, apoi, peste doi ani, au urmat Celta Vigo, trei ani, și Napoli, la care este de patru ani.

Cum s-a calificat la Euro

A terminat a doua în grupa preliminară după Portugalia, care a avut punctajul maxim. Slovacia a câștigat 22 de puncte, 5 peste Luxemburg, a treia clasată. Parcursul a fost unul bun: 2-1 în Bosnia, 4-2 cu Islanda, 1-0 în Luxemburg. A pierdut cu Portugalia, dar greu, 2-3 și 0-1. La Porto au marcat Cristiano Ronaldo de două ori, Goncalo Ramos, Hancko și Lobotka. Singurul șoc: Slovacia-Luxemburg 0-0. Luxemburghezii au progresat, însă, și au ajuns să concureze pentru calificarea la Campionatul European.

500,00 e cota Slovaciei să câștige Euro, cea mai mare din Germania. La fel mai sunt cotate doar Georgia și Albania
34 de milioane de euro a plătit Inter în 2017, când l-a cumpărat pe Skriniar de la Sampdoria. Milanezii l-au pierdut gratuit în 2023, atunci când slovacul a semnat cu PSG

Programul meciurilor din Grupa E de la Euro 2024

17 iunie, ora 16:00: România – Ucraina (Munchen)
17 iunie, ora 19:00: Belgia – Slovacia (Frankfurt)
21 iunie, ora 16:00: Slovacia – Ucraina (Dusseldorf)
22 iunie, ora 22:00: Belgia – România (Koln)
26 iunie, ora 19:00: Ucraina – Belgia (Stuttgart)
26 iunie, ora 19:00: Slovacia – România (Frankfurt)

Articol realizat cu sprijinul VODAFONE, partener de conectivitate al FANATIK la EURO 2024.