Transgaz se împrumută la bănci ca să construiască gazoductele pe care n-a vrut să le finanțeze UE

RMAG news

Monopolul transportului de gaze din România, Transgaz, a semnat un contract de împrumut sindicalizat în valoare totală de 1,93 miliarde lei cu mai multe bănci comerciale, pentru asigurarea finanţării proiectelor de investiţii cuprinse în Planul de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport gaze naturale. Băncile participante în tranzacţie, în calitate de Aranjori Principali, sunt: Banca Transilvania, Banca Comercială Română, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank şi CEC Bank.

Potrivit unui comunicat remis bursei, este vizată finanțarea mai multor gazoducte care au ca scop extinderea rețelei de gaze în sud-vestul țării și evacuarea în SNT  agzelor ce vor fi extrase din Marea Neagră. Gazoductul Tuzla -Podişor, BRUA faza II, Conductele de transport gaze naturale Gherceşti – Jitaru; Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa; Conducta de transport gaze naturale DN 600 Mihai Bravu-Siliştea şi transformarea în conducta godevilabilă; Alimentarea cu gaze naturale a centralei de cogenerare Mintia; Creşterea capacităţii de transport a SNT şi a siguranţei aprovizionării cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Işalniţa şi a Sucursalei Electrocentrale Turceni”, este scopul acestui împrumut. Aceste gazoducte ce vor fi finanțate din împrumut sunt chiar acelea la care Transgaz a solicitat finanțare la Comisia Europeană din Fondul de Modernizare, cerere la care i s-a răspuns negativ în toamna anului trecut.

La acel moment, Sterian s-a lansat într-o tiradă împotriva Comisiei spunând, printre altele, că nu înțelege de ce refuză să finanțeze tocmai un proiect de infrastructură care beneficiază întregii Europe, în încercarea ei de a se aproviziona din surse alternative de gaze decât cele rusești. Directorul Transgaz spunea atunci că oricum va dezvolta respectivele proiecte, dar că va trebui să apeleze la bănci comerciale pentru împrumuturi, ceea ce va urca costul investiției.

Stadiul „Autrostrăzii Gazului” Tuzla – Podișor este următorul, potrivit datelor oferite recent de directorul Transgaz, Ion Sterian : „…prima sudură care s-a executat a fost la data de 10 noiembrie. Primul lot de 60 de kilometri s-a finalizat și la sfârșitul anului, gazoductul va fi finalizat. Și aici este vorba de un gazoduct de 308 kilometri cu conducte de diametru de 1200 de mm și 1000 de mm cu o capacitate de 12 miliarde de metri cubi, va fi finalizat la sfârșitul anului, iar de la 1 iulie anul viitor va fi funcțional și operațional.”

Dacă Tuzla – Podișor va fi operațional de la jumătatea lui 2025, atunci înseamnă că va putea primi miliardele de metri cubi ce vor fi extrase din Neptun Deep, de la sfârșitul lui 2026 – începutul lui 2027. Neptun Deep, proiect al Petrom, ca operator de zăcământ, și Romgaz este cea mai mare investiție în energie a României. De aici vor putea ieși, la perioada de maturitate, adică din 2030, peste 7 miliarde metri cubi. Statul român are drept de preempțiune la achiziționarea acestor cantități.

The post Transgaz se împrumută la bănci ca să construiască gazoductele pe care n-a vrut să le finanțeze UE appeared first on Cotidianul RO.

Please follow and like us:
Pin Share