Transportatorii critică Guvernul după ce sistemul e-Transport a căzut în prima zi de aplicare a amenzilor: „S-au repezit precum câinele la friptură”

Transportatorii critică Guvernul după ce sistemul e-Transport a căzut în prima zi de aplicare a amenzilor: „S-au repezit precum câinele la friptură”

Sistemul e-Transport a fost blocat parțial luni, 1 iulie, și a funcționat ulterior cu probleme, deși aceasta a fost prima zi de când raportarea mărfurilor a fost obligatorie, arată transportatorii consultați de Libertatea.

Aceștia acuză Guvernul de incompetență și cer autorităților eliminarea problemelor și a discriminărilor între companii, plus amânarea amenzilor până la rezolvarea situației.

Confuzie produsă de stat

Vasile Ștefănescu, președintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), acuză Guvernul că a creat confuzie în rândul transportatorilor.

Mai exact, vineri Executivul a adoptat o ordonanță de urgență prin care a amânat o serie de termene, inclusiv amenzile.

„Pentru operatorii economici autorizați, se amână până la 1 ianuarie 2025, sancțiunile pentru faptele săvârșite şi constatate începând cu această dată, pentru transportul rutier internațional vizat de legislația e-Transport”, se arată în comunicatul oficial al Ministerului Finanțelor.

Doar că sintagma „operatori economici autorizați” nu înseamnă transportatori autorizați, ci multinaționalele care au operațiuni transfrontaliere în afara Uniunii Europene, explică Augustin Hagiu, liderul liderul Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).

Același lucru îl acuză și șeful COTAR.

„Cu sistemul E-Transport este o problemă. Am cerut o întâlnire de urgență, nu poți să zici ca Guvern că ai prelungit termenul de amendare pentru transportatorii autorizați de la 1 iulie la 1 ianuarie 2025, ca apoi noi să aflăm că este vorba de alt fel de autorizare. A fost prelungit termenul pentru Dacia, Lidl, Carrefour, pentru multinaționale. Dar noi nu suntem autorizați? Toți transportatorii sunt autorizați”, acuză Ștefănescu.

Este vorba însă de alt gen de autorizare, iar COTAR susține că nu este corectă discriminarea dintre societăți.

„Noi trebuie să raportăm în E-Transport, dar aceste companii, nu. Nu poți să pleci de la premisa că suntem toți evazioniști. Nu poți să fii pentru unii mumă și pentru alții ciumă… Hai să ne punem la masă să vedem exact ce se poate face, să nu ne trezim apoi că ni se confiscă camioanele și marfa”, cere Ștefănescu.

Toată lumea să plătească taxe, fără discriminări

El spune că nu este împotriva programelor e-Factura și e-Transport. 

Toată lumea care încasează trebuie să plătească taxe. Și la E-Transport suntem de acord, dar nu să fie discriminări…

Vasile Ștefănescu, președintele COTAR:

Ministerul Finanțelor nu a pus la dispoziție modulul necesar

Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), spune că sistemul are probleme tehnice punctuale.

„În primul rând avem un blocaj, sistemul când merge, când nu merge. În al doilea rând, nu există aplicații pe GPS. Există o cerință că trebuie să mă conectez la un modul pus la dispoziție de Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare din Ministerul Finanțelor. Dar ei nu au pus la dispoziție nimic. În al treilea rând, vrem scoaterea amenzilor din cadrul legal pentru șase luni. Dacă nu, cel puțin pentru luna aceasta, ar fi absurd să mă amendezi câtă vreme sistemul nu e funcțional”, arată Dinescu.

Alte probleme semnalate sunt:

programele camioanelor trebuie conectate cu cel al Fiscului
există transportatori străini care au și ei operațiuni de export în România, iar această situație nu e prevăzută de legislație
există situații în care se face tranzit, nu se cumpără vreo marfă, dar se transportă bunuri între filialele aceleiași companii din două țări europene, de exemplu între București și Sofia

Augustin Hagiu spune că raportarea trebuie făcută prin telefonul șoferului, astfel că aceștia trebuie să își conecteze mobilul la sistemele Fiscului pentru a nu fi amendați.

Transporturile, în fața IT-ului

„Pe lângă că nu avem infrastructura de transport, omorâm și acest gen de activități, deși noi vrem să fim hub logistic. Ungaria profită mai departe, ne ține camioanele zile întregi la graniță și acest lucru afectează investițiile. Așa a ales BMW să facă fabrică în Ungaria… Noi facem aceste abordări ca să fie, în ideea că îi speriem pe ăia care fac activități la gri. Pe ăia o să îi scoată din sistem cu totul și la final statul se ceartă tot cu noi, cei care plătim taxe”, afirmă și Radu Dinescu, secretarul general al UNTRR.

Acesta susține că transportul este în fața IT-ului în privința banilor aduși în țară, astfel că ar trebui tratat cu mai mult respect de către stat.

Fiscul nu are softuri de analiză

Dinescu acuză Guvernul pentru stresul sub care ține firmele cu modificările dese ale legislației.

„Vedeți ce s-a întâmplat cu E-Factura și cu datele adunate de la începutul anului. Fac ceva cu ele? Nu, că nu au softuri… Ei s-au repezit precum câinele la friptură. Ajungi mai departe cu pași mici decât cu pași mari, dar să pierzi lucruri pe drum… Ca principiu general, statul ar trebui să fie primul care își respectă obligațiile”, mai spune acesta.

„Când funcționează, când nu”

Augustin Hagiu, liderul Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), are cuvinte mult mai dure la adresa guvernanților:

„Sistemul este ca și E-Factura, când funcționează , când nu… Dacă suntem un popor de oi care își alege aceiași cretini la 4-5 ani… Vai de viața noastră, domnul Boloș e total pe dinafară… Țara asta e blestemată, dar din interior”. 

Economia subterană o dublează pe cea la vedere

Acesta acuză statul că pune tot mai multe condiții firmelor, în loc să lupte cu activitățile ilicite.

„Noi avem încă o economie, subterană și ilicită, care practic o dublează pe cea la vedere. De exemplu, cei care transportă marfă și oameni ilegal și nu îi întreabă nimeni nimic. Sau are cineva o căsuță la munte și face turism. Iar această economie subterană nu e fiscalizată”.

„Fie toată țara merge la negru și atunci tot aparatul de stat merge la prășilă, fie îi scoatem pe ei la suprafață și plătim toți taxe. Toate aceste programe nu au niciun efect de creștere a încasărilor. Noi stăm la o singură țeavă de bani, la cei care sunt deja înregistrați la Registrul Comerțului. Dar mai avem o țeavă de bani în țară pe care nu o vede nimeni”, acuză Hagiu.

„Lockdown fiscal”

Acesta cere ca antreprenorii, companiile și angajații să declanșeze un „lockdown fiscal” pentru a atrage Guvernului atenția la problemele apărute în ultimii ani.

„În România, la cât de mult s-a modificat Codul Fiscal în ultimii ani, se impune un lockdown fiscal din partea contribuabililor. Închidem totul și supraviețuim o lună. Și apoi ne așezăm la masă cu Guvernul și negociem: câți angajați la stat, câți pensionari speciali, ce Cod Fiscal avem…”, spune președintele FORT.

Hagiu acuză că nicio autoritate nu a făcut un studiu înainte de implementarea măsurilor.

„În România, 60% din economia românească sunt întreprinderi mici și mijlocii. A făcut cineva vreun studiu de fezabilitate legat de e-TVA? Niciodată nu a fost vreun an electoral în care să ne calce așa pe cap, cu atâta impunitate. Pur și simplu nu-i interesează pe guvernanți…”, arată el.

Accize, RCA, returnarea accizelor

Vasile Ștefănescu, președintele COTAR, are și el propria listă de nemulțumiri:

– Accizele s-au mărit tot de la 1 iulie, ceea ce înseamnă că și motorina s-a scumpit.

– Tarifele polițelor de asigurare RCA s-au mărit, deși prețul este teoretic plafonat, fenomen raportat în mai multe rânduri de către ziarul Libertatea.

Nemulțumire cu privire la ASF

„Plafonarea este o păcăleală pentru șoferi. Vrem trecerea sectorului de asigurări de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la Ministerul Finanțelor și nepărat grup de lucru pentru a elimina disfuncționalitățile la E-Transport”, punctează Vasile Ștefănescu.

Radu Dinescu, secretarul general al UNTRR, subliniază altă situație cu care se confruntă transportatorii: firmele nu au primit înapoi sumele din accize la care sunt îndreptățite prin programul de returnare a 13 bani pe litrul de carburant. Cauza: statul nu are bani.