Tratament anti-cancer produs în România. Când va fi finalizat proiectul de la Cernavodă

Tratament anti-cancer produs în România. Când va fi finalizat proiectul de la Cernavodă

Anunțul oficial în legătură cu un izotop medical anti-cancer. Acesta va putea vindeca mai multe tipuri de cancer, spun medicii. Reactorul 2 de la Centrala Nucleară Cernavodă va putea produce, în premieră, un element cheie în tratarea acestei boli.

Izotopul care distruge celulele canceroase

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, va investi în instalarea unei unități ce va fabrica izotopul medical anti-cancer, Lutetium-177.

Acest lucru se va întâmpla la reactorul 2 al centralei, cu tehnologia de profil dezvoltată în Franța de Framatome, sub controlul gigantului Electricite de France (EDF), a decis Consiliul de Administrație al companiei românești, potrivit profit.ro.

″Prognozele evoluției cererii de radioizotopi sunt ca această piață să înregistreze o creștere rapidă, mai ales începând cu 2027, prin dezvoltarea și industrializarea de noi tipuri de produse radiofarmaceutice terapeutice bazate pe Lutetium-177, care au un potențial uriaș de a trata nu numai cancerele de nișă, ci și cancerele “obișnuite”, cum ar fi cancerul de prostată”, se menționează într-un document SNN.

SNN Și Framatome au încheiat un acord, o înțelegere preliminară, încă din anul 2023 pentru acest proiect. În baza acestuia s-a întocmit un studiu de fezabilitate finalizat și avizat în septembrie 2024.

Concluzia este că implementarea tehnologiei Framatome la reactorul 2 de la Cernavodă este viabilă din punct de vedere tehnic și economic. Studiul de fezabilitate a fost elaborat cu resurse interne alocate de SNN și Framatome.

Mai mult, acesta a fost verificat, în mod independent, de Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare (CITON) Măgurele, din cadrul Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), scrie sursa.

Izotopul Lutetium-177 distruge celulele canceroase, însă fără a le afecta pe cele sănătoase. Instalația de fabricație a izotopului de la Cernavodă ar urma să fie finalizată la sfârșitul anului 2027. Tot atunci începe și producția comercială.

„Lutetium-177 este un radioizotop care emite beta utilizat în terapia cu radionuclizi care țintesc celule canceroase, folosit în tratamentul cancerului de prostată și în multiple dezvoltări radiofarmaceutice promițătoare pentru alte tipuri de cancer. Izotopul distruge celulele canceroase, lăsând celulele sănătoase neafectate”, potrivit sursei citate.

Please follow and like us:
Pin Share