Tratamentul împotriva hemoroizilor fără durere și fără tăieturi

Tratamentul împotriva hemoroizilor fără durere și fără tăieturi

Hemoroizii reprezintă o problemă comună, ce afectează milioane de oameni la nivel global, cu consecințe variate asupra stării fizice și psihice a unui individ. În formele lor avansate, hemoroizii care nu beneficiază de tratament pot conduce la complicații suplimentare, care pot necesita tratament de urgență. Dacă în trecut tratamentul hemoroizilor se efectua într-un mod invaziv, în prezent, datorită evoluției tehnologice, anumite clinici pot trata hemoroizii complet neinvaziv, fără intervenție chirurgicală și fără dureri pentru pacient.

Ce sunt și de ce apar hemoroizi?

Hemoroizii sunt dilatări ale venelor din zona rectală și anală, care pot provoca disconfort sever, mâncărimi, sângerări și durere. Există două tipuri principale de hemoroizi: interni, dezvoltați în interiorul rectului, care de obicei nu sunt vizibili și externi, dezvoltați sub pielea din jurul anusului, vizibili și care pot fi ușor de simțit la atingere.

Presiunea crescută în zona rectală, apărută pe fondul unor episoade repetate de constipație sau după eforturi prelungite și excesive la defecare, sedentarismul, obezitatea sau chiar predispoziția genetică reprezintă factori de risc majori pentru hemoroizi. Dietă săracă în fibre, deoarece poate duce la constipație, reprezintă, de asemenea, un factor de risc pentru hemoroizi.

Deși hemoroizii pot fi o problemă jenantă, există numeroase metode eficiente de prevenire și tratament. Pentru a beneficia însă de tratament și a preveni agravarea condiției, se impune efectuarea unui control de specialitate la un medic proctolog.

Hemoroidectomia: tratamentul tradițional pentru hemoroizi

Hemoroidectomia, ce implică excizia pe cale chirurgicală a hemoroizilor, reprezintă un tratament tradițional pentru hemoroizi, asociat adesea cu o perioadă de recuperare dureroasă și prelungită. Procedura continuă să fie practicată, însă în general doar în cazurile grave, în situațiile în care hemoroizii sunt de mari dimensiuni, prolapsați sau dacă există complicații, cum ar fi tromboza hemoroidală sau sângerarea excesivă.

Hemoroidectomia este rar efectuată de către medicii proctologi cu experiență, deoarece alte proceduri, semnificativ mai puțin invazive, pot da rezultatele dorite. În clinicile specializate în tratamentul afecțiunilor ano-rectale, accentul este întotdeauna pus pe tehnicile minim invazive, pentru a evita disconfortul și riscurile asociate cu intervențiile chirurgicale tradiționale.

Ligaturarea cu benzi elastice sau scleroterapia: fără tăieturi și fără dureri

Ligaturarea cu benzi elastice presupune aplicarea unor benzi elastice la baza hemoroizilor interni, pentru a întrerupe astfel fluxul sanguin către ei. În decurs de câteva zile, hemoroizii se usucă și cad, fiind eliminați natural din corp. Procedura este rapidă (durează aproximativ 5 minute), neinvazivă (nu necesită anestezie și nici incizii) și, cel mai important, practic nedureroasă.

Scleroterapia, pe de altă parte, implică injectarea unei soluții sclerozante în hemoroizi. Soluția injectată determină reducerea dimensiunii hemoroizilor prin cicatrizare și resorbția lor. Scleroterapia este eficientă și prezintă un risc redus de complicații, fiind de asemenea o opțiune preferată pentru cei care doresc să evite intervențiile chirurgicale.

Ce se întâmplă dacă nu mergem la medic?

Hemoroizii pot evolua de la stadii incipiente, ușor tratabile, la stadii avansate, în care complicațiile devin severe și necesită intervenție medicală promptă. În stadiile avansate, hemoroizii pot duce la edem anal, fisuri anale, hemoragii masive sau chiar la paraproctită purulentă, o inflamație purulentă a țesutului din jurul anusului și rectului, caracterizată prin dureri intense, febră și formarea unor abcese care necesită drenaj chirurgical.