Trei cazuri noi de infectare cu West Nile în România. Numărul deceselor a urcat la 10

Trei cazuri noi de infectare cu West Nile în România. Numărul deceselor a urcat la 10

Specialiștii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) nu mai fac prea mare caz cu faimosul coronavirus, însă raportează periodic cazurile de infectare cu virusul purtat de țânțari, West Nile. Așadar, o nouă provocare pentru sistemul sanitar din țara noastră.

Trei cazuri noi de infectare cu West Nile în România

Prima dată rapoartele au început să curgă pe 3 iunie 2024, iar până în prezent s-au înregistrat 76 cazuri și 10 decese. Cu toate că nu există exagerat de multe cazuri, problema e că această boală are o rată de mortalitate destul de mare.

Mai mult, este purtat de țânțari, așa că e foarte greu să ne protejăm. ”De la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (03.06.2024) până la data de 02.10.2024 s-au înregistrat 76 cazuri dintre care 68 cazuri confirmate şi 8 cazuri probabile de infecţie cu virusul West Nile. Din aceste cazuri 10 au decedat”, au transmis reprezentanții INSP.

Mai mult, sursa citată arată că 43 dintre cazuri au fost la bărbați, iar 39 dintre pacienți au fost din mediul rural. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în București (9), Capitala fiind urmată de Suceava (7), Brăila (6), Iaşi (6), Cluj (5), Mureş (5), Constanţa (3), Dâmboviţa (4), Ilfov (3) și Vrancea (4).

Ca de fiecare dată, autoritățile reamintesc oamenilor să să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, dar și să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari.

Ce este virusul West Nile și de unde provine? E considerat periculos

O altă soluție ar fi să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre și să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei. Recipientele de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie sunt problematice, deci ar trebui îndepărtate.

Virusul West Nile (WNV) este un virus ARN monocatenar care provoacă febra West Nile. Este un membru al familiei Flaviviridae, din genul Flavivirus, care conține și virusul Zika, virusul dengue și virusul febrei galbene.

Virusul este transmis în principal de țânțari, în principal specii de Culex. Gazdele primare ale WNV sunt păsările, astfel încât virusul rămâne în cadrul unui ciclu de transmitere ”păsare-țânțar-pasăre”.  Virusul este înrudit genetic cu familia de viruși ai encefalitei japoneze.

Oamenii și caii prezintă atât simptome de boală din cauza virusului, iar simptomele apar rar la alte animale. Contrar credinței populare, virusul West Nile nu a fost numit direct după râul Nil, ci mai degrabă după districtul West Nile din Uganda, unde virusul a fost izolat pentru prima dată în 1937. Virusul are o rată a mortalității între 3 și 15%, în funcție de persoana care e infectată.

Please follow and like us:
Pin Share