Trei dintre cele șapte note de 10 din Iași la Evaluarea Națională au fost obținute la școli private. „Nu este o întâmplare”

Trei dintre cele șapte note de 10 din Iași la Evaluarea Națională au fost obținute la școli private. „Nu este o întâmplare”

Județul Iași a raportat șapte medii maxime la Evaluarea Națională 2024. Într-o situație unică la nivel național, trei dintre notele de 10 au fost obținute de elevi ai unor școli private. 

Antonia Leon și Ioana Bușaga au învățat la școala privată EuroEd. Au luat ambele 10 la Evaluare și declară că, pe lângă satisfacția personală, se bucură și pentru unitatea de învățământ care le-a pregătit. 

„M-au ajutat profesorii de la clasă. Ne-au dat periodic simulări pentru a ne evalua și a vedea unde ne aflăm în momentul respectiv. Totodată, mereu când am avut întrebări, aceștia au fost prezenți și mi-au răspuns”, a spus Ioana Bușaga, pentru publicația „Ziarul de Iași”.

„Sunt șefele de promoție”

Directoarea școlii a explicat că performanța celor două adolescente este în concordanță cu notele obținute la clasă. „Ele sunt șefele de promoție ale celor două clasa de-a VIII-a. Nu este o întâmplare. Ambele au terminat cu 10 pe linie, iar prin asta cred că demonstrăm că facem și o evaluare corectă: s-a dovedit că ele chiar erau de 10”, a explicat Carmen Antoniță, directoarea Școlii EuroEd, pentru Libertatea.

Directoarea școlii private a mai declarat că cele două fete sunt „extraordinar de muncitoare și competitive, dar cu ele însele, nu cu alții”. Ioana este campioana europeană din 2023 la Shotokan, un stil de karate popular, în timp ce Antonia a câștigat concursul național de chineză „Confucius Cup”, ediția 2024, în condițiile în care limba se predă și la EuroEd. 

Ambele au obținut mai multe premii la olimpiade și concursuri naționale de matematică sau chimie și provin din familii care nu doar că le sprijină, dar le și încurajează să încerce cât mai multe activități extra-curriculare.

„Sunt două fete extraordinare, ne mândrim peste tot cu ele. Aș menționa doar că, la nivelul școlii, consilierul pe care-l avem oferă teste de tip Raven, pentru determinarea nivelului de IQ, pentru cine dorește. Iar ambele sunt aproape de maximum, au peste 140 coeficient”, a completat Carmen Antoniță.

Crește interesul pentru școlile private

Directoarea spune că, în ultimii ani, numărul cursanților a crescut, direct proporțional cu nivelul de trai al părinților din clasa de mijloc din capitala Moldovei. 

EuroEd oferă un ciclu școlar aproape complet: grădiniță, școală primară și școală gimnazială, iar anul acesta a obținut acreditările necesare pentru a deschide și un liceu cu primele două clase, pe profil filologie și mate-info.

„Simțim acest interes crescut nu doar din perspectiva școlii gimnaziale, ci și la nivel de școală primară. Avem cereri din ce în ce mai multe, de aceea din acest an am decis să autorizăm și liceul EuroEd. Cred că diferența principală între școlile de stat și cele private este că lucrăm în colective mai mici, sunt maximum 15 elevi pe clasă, iar atenția pentru fiecare individ este alta decât în școlile publice. Elevii sunt încurajați, iar relația dintre profesori, copii și părinți este bazată integral pe încredere, susținere și încurajare”, a mai spus Carmen Antoniță.

Reprezentanta EuroEd consideră că, în sistemul școlar, în general, ar trebui pus accentul și pe „formarea socio-emoțională” a elevilor, nu doar pe performanța academică. Profilul absolventului ar trebui să prezinte, în opinia directoarei, un tânăr care să știe să își exprime punctul de vedere, să fie responsabil și să aibă imaginație.

Taxele în Iași: maximum 2.000 de lei/ lunar la gimnaziu privat

„Este important, desigur, faptul că lucrăm în colective mai mici, cred că importantă este atenția primită și siguranța resimțită de elevi, dar ne mândrim și cu echipa de profesioniști, de profesori. În cazul nostru – și cred că și la alți colegi e la fel – avem în marea majoritate cadre didactice 80% cu gradul 1, care au doctorat, unii sunt metodiști, alții sunt colaboratori și predau și la alte școli pentru că nu avem numărul de norme complete să fie doar la noi”

Carmen Antoniță, directoarea EuroEd:

În momentul de față, taxele lunare sunt de 1.600 – 1.700 de lei pentru un elev care vrea să urmeze ciclul gimnazial la EuroEd. Din informațiile Libertatea, aceleași sunt cifrele și la celelalte școli private din Iași, nicăieri nu se depășește pragul de 2.000 de lei/ lună pentru gimnaziu. Costul lunar pentru părinți poate fi mai mare la ciclul primar, unde include și taxele pentru programul afterschool.

În afara celor două absolvente de 10 de la EuroEd, și o adolescentă de la Colegiul „Richard Wurmbrand”, o altă școală privată din Iași, a obținut nota maximă la Evaluarea Națională 2024. Celelalte patru medii de 10 au fost înregistrate la școli de stat considerate de elită în capitala Moldovei: Colegiul Național „Emil Racoviță” și Colegiul Național. În 2023, în județul Iași au existat 28 de elevi care au obținut nota maximă.