Trenul București-Giurgiu, la fel ca pe vremea lui Carol

RMAG news

Mare anunț mare de la autorități. Circulația pe noul pod feroviar din Grădiștea va fi redeschisă în data de 1 iunie 2024, facilitând legătura feroviară între Capitală și Giurgiu, drum care va dura mai bine de două ore. Pe 67 de km!!

Într-un secol în care țările dezvoltate se laudă cu trenuri care circulă lejer peste 300km/h, anunțul poate fi văzut ca hilar.

Nu mai punem la socoteală că acum mai bine de 150 de ani, distanța se parcurgea într-un interval de timp aproape egal cu cel de acum.

Astfel, la inaugurarea acestei rute, în anul 1869, drumul pe calea ferată de 67 kilometri a fost străbătut în 90 de minute.

Acum, timpul de călătorie va fi de aproximativ 40 de minute între Gara de Nord și Gara Progresu și de circa 80 de minute de la Gara Progresu la Giurgiu.

Podul de la Grădiștea, ziua cea mare!

Principele Suveran Carol I este cel care a inaugurat oficial linia de cale ferată Bucureşti-Giurgiu şi prima gară a Bucureştilor, Gara Filaret. În ziua de 7 septembrie 1869, cu o lună şi jumătate înainte de inaugurarea oficială, din Gara Filaret a plecat primul tren spre Giurgiu, avându-l ca pasager pe Principele Suveran Carol I. A fost prezent şi „capul” Bisericii Ortodoxe Române, mitropolitul Nifon. Carol I i-a invitat în tren pe membrii Guvernului şi pe cei ai Corpului Diplomatic. Drumul pe calea ferată de 67 kilometri a fost străbătut în 90 de minute. Vagoanele scurte (7-8 metri), aveau 3-5 compartimente cu uşi care dădeau direct afară şi erau iluminate cu ulei de rapiţă. Instalaţiile sanitare şi de încălzire lipseau.

The post Trenul București-Giurgiu, la fel ca pe vremea lui Carol appeared first on Cotidianul RO.