Turcia susține continuarea ajutorului pentru Ucraina, dar nu vrea ca NATO „să participe la război”, spune şeful diplomaţiei turce

Turcia susține continuarea ajutorului pentru Ucraina, dar nu vrea ca NATO „să participe la război”, spune şeful diplomaţiei turce

Turcia sprijină în continuare Ucraina, dar implicarea NATO în război „riscă să ducă la o extindere regională” a conflictului, a atras atenția vineri, 31 mai, ministrul de externe turc Hakan Fidan, la sfârşitul reuniunii informale a şefilor de diplomaţii din Alianţa nord-atlantică desfăşurate la Praga, transmite AFP, citată de Agerpres.

„Susţinem continuarea ajutorului pentru Ucraina şi capacitatea Ucrainei de a asigura descurajarea, dar nu vrem ca NATO să participe la acest război”, a declarat Fidan.

Ankara consideră că „susţinerea Ucrainei pentru a garanta integritatea sa teritorială şi eliberarea teritoriilor sale este un aspect, dar implicarea NATO în război este altceva”, a adăugat Fidan, atenţionând că aceasta din urmă „riscă să ducă la o extindere regională (a conflictului) şi la crize şi mai importante”.

SUA permit Ucrainei să lovească ținte din Rusia cu arme americane

Turcia, statul NATO cel mai estic, a reuşit să-şi menţină relaţiile atât cu Moscova, cât şi cu Kievul, după debutul conflictului.

Declarațiile ministrului de externe turc vin în contextul în care mai multe ţări ale NATO, inclusiv SUA, au permis Kievului să folosească armamentul primit pentru atacuri în interiorul Rusiei.

SUA au permis Ucrainei să folosească sistemele de rachete cu lansare multiplă HIMARS, muniția ghidată și artileria pentru lovituri pe teritoriul Rusiei, dar doar de unde „inamicul” atacă regiunea Harkov. SUA au impus însă restricții pentru folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune ATACMS, a declarat un oficial american de rang înalt pentru Wall Street Journal.

Acordul SUA pentru ca Ucraina să lovească ținte din Rusia cu arme americane a fost confirmat vineri de secretarul de stat Anthony Blinken.

„În ultimele săptămâni, Ucraina ne-a abordat și ne-a cerut permisiunea de a folosi armele pe care le oferim pentru a ne apăra împotriva acestei agresiuni, în special împotriva forțelor ruse care se formează pe partea rusă a graniței și apoi atacă Ucraina. Solicitarea a mers la președinte și, după cum ați auzit, el a aprobat folosirea armelor noastre în acest scop”, a declarat secretarul de stat american.

Kremlinul a acuzat joi NATO că încurajează Ucraina să continue „războiul fără sens” împotriva Rusiei, acuzând că acestea au deschis o nouă fază de tensiuni în ultimele săptămâni.

De altfel, preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat marţi, 29 mai, ţările europene membre ale NATO cu „consecinţe grave” dacă vor permite Ucrainei să folosească armamentul occidental pentru a ataca teritoriul rus.