Turcii primesc platforma plutitoare care-i face independenți

RMAG news

Platforma plutitoare de exploatare a gazelor, a șaptea navă din „flota energetică” a Turciei, va pleca din Singapore și este așteptată să ajungă la destinație în două luni, relatează azernews.az. Această platformă, proiectată să producă suficient gaz natural pentru 5 milioane de gospodării odată ce va fi operațională, este planificată să servească în Marea Neagră timp de 15-20 de ani.

Platforma este programată să înceapă să funcționeze în 2025. Odată operațională, aceasta va produce suficient gaz natural pentru 5 milioane de gospodării și va funcționa ca bază în Marea Neagră timp de 15-20 de ani.

Platforma, lungă de 300 de metri și lată de 58 de metri, va procesa la fața locului gazul brut extras din Marea Neagră, care va fi apoi transportat la țărm prin conducte. Turkish Petroleum Corporation (TPAO) își propune să accelereze producția prin livrarea rapidă a gazelor naturale din Marea Neagră către rețea, utilizând noua sa platformă plutitoare de exploatare a gazelor.

Achiziționată inițial din Brazilia, platforma este în prezent supusă unor ajustări în Singapore pentru a se potrivi nevoilor de producție de gaze naturale ale Turciei. Cu ajutorul acestei platforme plutitoare, gazele brute extrase din adâncurile Mării Negre vor fi prelucrate pe mare și transportate la țărm prin intermediul unor conducte noi.

Pe măsură ce platforma începe să funcționeze, ea va oferi, de asemenea, locuințe pentru personalul tehnic care lucrează la bord. Echipe de experți din străinătate se vor alătura fazei operaționale a platformei și vor asigura formarea echipelor turcești. Platforma ar trebui să intre în serviciu activ începând cu 2025.

Turcia se folosește de Marea Neagră pentru a atinge independența sa energetică, operând în prezent 4 nave de foraj și 2 nave de cercetare seismică în apele sale teritoriale. Flota sa energetică, creată pentru activități seismice și de foraj în explorarea gazelor naturale și a petrolului pe mare, include un total de 6 nave: Navele de foraj Fatih, Yavuz, Kanuni și Abdülhamid Han, precum și navele de explorare seismică Barbaros Hayrettin Pașa și MTA Oruç Reis. Odată cu adăugarea noii platforme la flota sa, Turkiye va ocupa o poziție semnificativă în extracția, prelucrarea și comercializarea gazelor naturale la nivel mondial. Aceasta va fi a șasea țară la nivel global care va deține o astfel de platformă, după SUA, Rusia, Brazilia, Norvegia și Malaezia.

Turcia avansează rapid cu extracția gazului din Marea Neagră. Perimetrele sale gazeifere sunt adiacente celor românești iar punga de gaz este apreciată a fi aceeași de către geologi. Practic, cu cât mai mult gaz extrag turcii, cu atât ar putea sa se golească punga noastră de gaz, mai ales că extracția primelor molecule din perimetrul Neptun Deep este așteptată pentru sfârșitul anului 2026 – începutul lui 2027, în timp ce turcii au deja doi ani de exploatare iar producția crește alert.

The post Turcii primesc platforma plutitoare care-i face independenți appeared first on Cotidianul RO.

Please follow and like us:
Pin Share