Turiștii continuă să intre în marea agitată, în ciuda pericolelor. Salvamarii sunt disperați: ”Se ceartă cu noi. Sunt copii nesupravegheați”

Turiștii continuă să intre în marea agitată, în ciuda pericolelor. Salvamarii sunt disperați: ”Se ceartă cu noi. Sunt copii nesupravegheați”

Într-o perioadă în care marea este extrem de agitat, mulți dintre turiștii aflați pe litoral continuă să ignore avertismentele, iar salvamarii se tem de producerea unor tragedii.

Turiștii de pe litoral nu respect avertismentele și riscă tragedii, se plâng salvamarii: ”Intră în apă, indiferent că este steag roșu arborat sau nu”

Recent, o statistică Eurostat a arătat că România este pe primul loc în Uniunea Europeană (UE) când vine vorba despre decesele prin înec. Datele, raportate la anul 2021, arată că aproximativ 21% (1.033 decese) dintre toate victimele acestui gen de incident din blocul comunitar au fost raportate în țara noastră.

Anul trecut, numai în sezonul estival, din 30 iunie până în 4 septembrie, peste 250 de pompieri au fost la datorie, zilnic, în staţiunile de pe litoral. Din păcate, aceștia nu au putut să împiedice producerea tragediilor.

”În perioada de referință, colegii noștri au salvat din mediul acvatic 43 persoane. Din păcate, 18 persoane (adulte) și-au pierdut viața”, a precizat, în septembrie 2023, ISU Constanța.

Tragediile de pe litoral nu au ocolit din această vară. Mai multe persoane s-au înecat în mare. Cel mai recent caz s-a petrecut în weekend, pe 25 august. Un copil de 11 ani s-a înecat la Constanța. În zonă fusese arborat steagul galben, ceea ce înseamnă că în apă puteau intra doar cei care ştiu să înoate foarte bine.

Și săptămâna care a început este una în care Marea Neagră e agitată din cauza vremii. În toate stațiunile, salvamarii au arborat steagul roșu. Astfe, turiștii nu au voie să intre în apă.

Din păcate, foarte mulți nu iau în seamă sfaturile salvamarilor. Aceștia nu numai că intră în mare, dar ajung și în larg. Într-o singură zi, luni, zeci de oameni au fost salvați la Costinești, Eforie sau în sudul litoralului. Salvamarii sunt disperați.

”Multă lume în apă, am văzut și copii nesupravegheați. În fiecare an ne lovim de același lucru. Turiștii vin la mare și intră în apă, indiferent că este steag roșu arborat sau nu. Uneori se ceartă cu noi.

Marea este periculoasă. Nu știi în ce zonă sunt curenții marini, în ce zonă se formează, de la furtună la furtună se formează în alt loc curenții, nu e ceva sigur sau fix”, spune Gelu Vătămănescu, şef Serviciu Salvamar Eforie, conform Antena 3.

Please follow and like us:
Pin Share