Ucraina bagă spaima în România înaintea debutului la Euro 2024: „Valorează de patru ori mai mult!”. Episodul 10

Ucraina bagă spaima în România înaintea debutului la Euro 2024: „Valorează de patru ori mai mult!”. Episodul 10

Naționala României a intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru turneul final al Campionatului European din 2024. Edi Iordănescu are tot lotul la dispoziție și până la plecarea spre Germania își va mai testa elevii în două partide amicale, contra Bulgariei și Liechtensteinului.

„Hai la Euro!”, episodul 10. Cum s-a calificat la turneul final Ucraina, primul adversar al României

„Hai la Euro!”, serialul premium realizat de FANATIK în colaborare cu STALINSKAYA prin care moderatorul Horia Ivanovici și invitatul permanent Andrei Vochin aduc în atenția publicului povești nespuse de la Campionatele Europene sau vorbesc despre idoli și vedete a ajuns la episodul 10. Unul în care accentul va fi pus pe analiza Ucrainei, primul adversar al României la turneul final. Meciul se va juca pe 17 iunie, de la ora 16:00, la München.

„Am ajuns la episodul 10 din serialul nostru magic «Hai la Euro!» și împreună cu Andrei Vochin vom vorbi despre naționala Ucrainei. Episodul 10, care-i și întrece. Am putea spune că Belgia e o națională de nota 10, dar o să aveți surprize, pentru că și Ucraina, pe care o vom întâlni în primul meci de la Campionatul European, este o națională în multe compartimente de nota 10. În următoarele trei episoade vom purcede la o scurtă analiză a adversarilor noștri.

Grupă grea, după părerea mea, chiar dacă la prima vedere spuneam că e o tragere bună… Dar când am văzut ce se întâmplă mai ales cu Ucraina, ce jucători are, la ce echipe joacă, ne-am dat seama că este o grupă foarte, foarte complicată. Și ar fi, într-adevăr, o mare performanță ca România și Edi Iordănescu să iasă din această grupă. Ucrainenii, prietenii noștri…”, a fost discursul de introducere al moderatorului Horia Ivanovici.

„Prietenii noștri despre care am aflat în ultima clipă că ne vor fi adversari la Euro, deoarece la tragerea la sorți am picat cu Belgia, cu Slovacia și cu învingătoarea unor baraje. Sincer să fiu, oricât de prieteni ar fi, nu aș fi vrut ca Ucraina să ajungă la Euro, pentru că e o echipă extrem de valoroasă. A terminat pe locul 3 în grupa ei de preliminarii, însă a avut doi adversari pe care i-a chinuit rău, Anglia și Italia. Anglia a terminat detașat pe primul loc cu 22 de puncte, însă Italia și Ucraina au terminat cu 14 puncte și cu un meci de final de campanie Italia – Ucraina în care cred eu că ucrainenii meritau mai mult.

În fine, merg la baraj, au această șansă prin Liga Națiunilor… Trec din nou printr-un moment de cumpănă, pentru că joacă primul meci la Zenica, cu Bosnia, sunt conduși cu 1-0 și reușesc o adevărată remontada în ultimele 5 minute, când nu doar că prind șansa prelungirilor, dar trec și mai departe și câștigă cu 2-1 un meci care părea la un moment dat pierdut.

Meciul al doilea a fost cel cu Islanda, cealaltă câștigătoare din baraj. Din nou un joc în care se chinuie un pic ucrainenii. Este același scor 2-1 și se duc la acest Campionat European, iar noi îi vom întâlni în primul meci, pe 17 iunie, la München. Ăsta va fi debutul nostru la acest Euro”, e prezentarea de început pe care Andrei Vochin o face Ucrainei.

Ucraina, lot de patru ori mai valoros decât al României

Să trecem acum și la lucrurile mai serioase. Și care, din păcate, au darul să ne înspăimânte… Pentru că, analizând lotul viitoarei adversare, situația stă destul de rău în ceea ce ne privește. Atât din punctul de vedere al valorii jucătorilor adverși, cât și al echipelor la care aceștia evoluează.

„Ucraina are un lot foarte valoros la acest European. Am scos jucătorii în ordinea valorilor de pe Transfermarkt… Îl au în lot pe Zinchenko de la Arsenal cu 42 de milioane de euro, pe Mudryk de la Chelsea cu 35 de milioane, pe Dovbyk de la Girona cu 30 de milioane, pe Tsygankov tot de la Girona… Practic, cu ei doi în echipă, Girona a condus mare parte din La Liga în sezonul ăsta și a fost marea surpriză plăcută.

Apoi, Zabarny de la Bournemouth, iarăși în Premier League, cu 28 de milioane, Mykolenko de la Everton cu 28 de milioane, Sudakov de la Șahtior Donețk cu 25 de milioane. Și ultimul pe lista asta modestuță, Lunin de la Real Madrid, care nu are decât 16 milioane”, e „inventarul” ucrainean pe care Andrei Vochin îl face în episodul 10 al serialului „Hai la Euro!”.

„Care e cel mai bine cotat jucător al nostru?”, e curios moderatorul Horia Ivanovici să afle dacă măcar unul dintre „tricolori” se apropie ca valoare de adversari.

„Drăgușin cu 25 de milioane. Și pe locurile următoare apar jucători precum Dennis Man, Florinel Coman sau Olaru, care sunt undeva la 6 milioane”, răspunde actualul consilier al președintelui FRF. Dar diferența de valoare este sesizată imediat de moderator: „Deci de la 25 de milioane, cât este are Drăgușin, coborâm la un 5-6 milioane…”.

„Per total, ca să înțelegem, echipa noastră națională este cotată undeva în jur de 90 de milioane de euro. În vreme ce ucrainenii, cu care jucăm primul meci, sunt cotați la 355 de milioane de euro. O diferență de aproape patru ori mai mare.

Ca să facem o altă comparație, în Big 5, cele mai bune cinci campionate ale Europei, adică Anglia, Spania, Italia, Germania și Franța, ucrainenii au nouă jucători care evoluează acolo, în timp ce noi avem cinci”, continuă Vochin să scoată în evidență de ce vecinii noștri sunt considerați favoriți în meciul de pe 17 iunie.

România – Ucraina e și duelul tehnicienilor Edi Iordănescu și Serghei Rebrov

Dacă la nivelul jucătorilor avantajele sunt clar în favoarea ucrainenilor, la fel stau lucrurile și la nivelul băncii tehnice. Acolo unde Serghei Rebrov beneficiază de mult mai multă experiență la nivel internațional decât Edi Iordănescu, dar are ca atu și faptul că a fost un mare jucător.

„Care e primul «11» la ei și în ce sistem joacă? Și cine e antrenor?”, vrea să afle Horia Ivanovici totul despre naționala Ucrainei, iar invitatul permanent răspunde fără ezitare: „Antrenor este fostul mare internațional ucrainean Serghei Rebrov, care zilele astea a împlinit 50 de ani. De ce punctez chestia asta? Pentru că este la vârsta asta ai și experiență acumulată, ai și putere de muncă și asta e foarte important.”

„Un fel de Edi e și el, un băiat tânăr, entuziast, cu putere de muncă…”, face moderatorul o comparație între cei doi tehnicieni care se vor afla față în față pe 17 iunie.

„Exact. Îi desparte totuși faptul că Rebrov a fost internațional, are 75 de meciuri la națională, deci la nivelul ăsta de competiție el a și fost acolo. Chestiunea asta îi lipsește lui Edi, dar eu cred că Edi este mult mai analitic și va compensa pe partea asta în raport cu un Rebrov care a fost fotbalist. Rebrov a demonstrat pe unde a fost că e antrenor bun”, nu încetează Vochin să-l „laude” pe tehnicianul ucrainean..

„Un antrenor updatat, un antrenor modern, adică nu e un antrenor clasic, old school, din zona sovietică. Din ce înțeleg, este un antrenor adaptat modernismului de azi”, e concluzia lui Horia Ivanovici.

„Da, și ăsta e un mare avantaj pentru el, pentru că și staff-ul lui e tot la fel. A câștigat campionatul peste tot pe unde a antrenat, și la Dinamo Kiev, și la Ferencvaros, și prin zona arabă. E un antrenor nu bun, ci foarte bun. Dacă e să mă întrebi pe mine, dintre toți cei trei antrenori pe care-i avem adversari, mi se pare cel mai complet și complex. Iar Edi trebuie să gestioneze foarte bine, pentru că va fi aici și o luptă a lui cu Rebrov”, a încheiat Andrei Vochin analiza selecționerului Ucrainei.

Vedete de la Real Madrid, Arsenal și Chelsea în primul „11” al Ucrainei

„Ce sistem joacă? Care ar fi echipa de bază de bază? Cine nu lipsește din echipă?”, continuă Ivanovici să-și descoase invitatul permanent pentru a avea o imagine cât mai amplă a ceea ce îi așteaptă pe „tricolori” în meciul de debut la Campionatul European.

„Joacă 4-2-3-1, joacă și 4-3-3. Nu lipsește Lunin, deși până să fie titular la Real Madrid nu era titular în permanență la echipa națională a Ucrainei. Nu lipsește Mudryk, nu lipsește Dovbyk, nu lipsește Mykolenko, nu lipsește Zinchenko…

Și, în plus, pe lângă toate aceste vedete internaționale, echipa este garnisită cu jucători de la Șahtior și de la Dinamo Kiev. Iarăși e un element important. Ceilalți jucători din campionatul intern vin de la niște echipe care joacă grupe de competiție europene, deci valoarea lor este sus, de vreme ce sunt acolo. De exemplu, Sudakov de la Șahtior e cotat în momentul ăsta la 25 de milioane, cât e cotat Drăgușin, care deja e la Tottenham în Premier League.

Chestiunea asta iarăși e de luat în calcul, pentru că și noi, când am avut echipe românești care să joace în cupele europene, în grupe sau să treacă de grupe, jucătorii ăia veneau la echipa națională și își arătau valoarea. Deci contează foarte mult și lucrul ăsta. Una peste alta, cred sincer că Ucraina este un adversar cel puțin la nivelul Belgiei ca valoare”, completează Vochin datele despre Ucraina în episodul 10 al serialului „Hai la Euro!”, realizat de FANATIK în colaborare cu STALINSKAYA.

Ajutor de la Mircea Lucescu!?

„O ultimă întrebare care contează, de psihologie… Ce relație este între Rebrov și vedeta lotului, Mudryk? Ar putea Mudryk sau un alt jucător să arunce în aer vestiarul? Sau sunt jucătorii care își văd de treabă, disciplinați?”, încearcă Horia Ivanovici să afle dacă ar exista ceva conflicte în lotul ucrainean, care să ne fie de ajutor.

„Din cunoștințele mele, ceva major nu a fost, cel puțin nu a apărut în presă. Eu n-am informații, dar cu siguranță Edi are suficiente surse de informare de peste tot, din toate zonele astea. Dar de ce nu cred că ar fi? Pentru că ăsta este unul dintre avantajele unui antrenor de genul Rebrov, care a fost și un mare internațional.

Și lui nu-i trebuie ce i-a trebuit lui Edi. Poate că la început era puțin zumzet la echipa națională, mai ales făcut de unii. Doar că Edi a trebuit să demonstreze încă o dată la echipa națională ceea ce demonstrase la CFR Cluj, că a luat campionatul… A trebuit să demonstreze și în Liga Națiunilor că știe ce face, chiar dacă rezultatul nu a fost cel dorit… Și acei jucători au văzut… Dar la Rebrov, la genul ăsta de antrenor care provine dintr-un fost mare jucător, ăsta e marele avantaj”, răspunde Andrei Vochin fără ezitare.

„Aici ar putea să-l ajute Mircea Lucescu, care e un mare cunoscător al fotbalului ucrainean”, a găsit Horia Ivanovici soluția „câștigătoare” pentru Edi Iordănescu în perspectiva partidei contra Ucrainei.

„Sunt sigur că au comunicat. De altfel, Mircea Lucescu a fost cu noi la ultimul amical la Madrid, așa că sunt absolut că este una dintre sursele lui… Și are foarte multe surse. Eu i-am zis, când se lasă de meserie are o șansă mare în jurnalism. Deci atâtea surse câte are…”, încheie optimist Andrei Vochin, care va participa acum la al doilea Campionat European în calitate de oficial al FRF.

Analiza Ucrainei, primul adversar al Romaniei la Euro